Najbolj priljubljeni naslovi esports na svetu

Oglasno sporočilo, sobota, 25. marec 2023 ob 11:09
Najbolj priljubljeni naslovi esports na svetu

Najbolj priljubljeni naslovi esports na svetu

Storitve za distribucijo digitalnih iger vsako leto poročajo o povečanju števila izdanih iger. Tako je bilo leta 2022 na Steamu izdanih približno 13.000 video iger. To je dvakrat več kot leta 2017. Vendar pa je od iger, izdanih v zadnjih 20 letih, le nekaj naslovov postalo nepogrešljiva disciplina e-športa.

Danes bomo razpravljali o video igrah, ki oblikujejo podobo industrije in prodirajo v sorodna področja - prispevajo na primer k razvoju stavnih storitev e-športa.

LIGA LEGEND

LoL je najbolj znana esports disciplina z občinstvom več kot 150 milijonov igralcev. Video igra je narejena v žanru bojne arene, kjer se igralci v dveh ekipah 5 proti 5 borijo na spletu. Naloga udeleženca je uničiti sovražnikovo bazo, imenovano Nexus.

Posebnost te igre je 150+ "šampionskih" likov z edinstvenimi nabori veščin. Zaradi njih veščine razvoja strategije pomembno vplivajo na uspeh. Vendar to ni dovolj. Igra zahteva tudi hitre reakcije, dinamične akcije in organizacijo ekipnih kombinacij.

Napovedati potek kroga ni enostavno. Zato je vredno staviti na LoL le, če razumete zapletenost igre in se potopite v kontekst tekmovanja.

League of Legends je še posebej priljubljen med azijskimi igričarji. Na primer, na Kitajskem ima kultni status, med desetimi najboljšimi e-športniki v ocenah te discipline pa so vedno igralci iz Južne Koreje.

COUNTER-STRIKE: GLOBALNA OFENZIVA

CS:GO je ešport št. 1 v žanru prvoosebne streljačine za več igralcev. Global Offensive je na zmogljivih platformah prisoten že več kot 10 let, zaradi česar video igre težko tekmujejo z novimi igrami v grafiki in tehnologiji. Redni popravki in posodobitve kože orožja nadomestijo to pomanjkljivost.

Bistvo igre je nespremenjeno. Igralec vstopi v ekipo teroristov ali protiteroristov, ki jo sestavlja 5 ljudi. Cilj je uničiti sovražnika. Teroristi lahko poleg tega dosežejo zmago v rundi tako, da na določeni točki postavijo in detonirajo bombo. Igranje je dinamično. Zaradi hitrosti risanja in obilice akcije je igra prijetna za gledanje in pritegne gledalce.

Še en razlog, zakaj je CS:GO tako dolgo na vrhu, je zmogljiva podpora za Majors esports turnirje razvijalca Valve. Nagradni sklad največjih turnirjev presega milijon dolarjev.

Video igra je popolnoma brezplačna in preprosta za učenje od samega začetka. Zato pogosto pritegne tiste, ki se želijo preizkusiti kot ešportnik. Če pa boste igrali na visoki ravni, bo povečana konkurenca igro neprimerljivo otežila. Za ohranjanje ravnotežja v ekipah CS:GO uporablja sistem rangov in MMR, ki vpliva na izbiro nasprotnikov.

Najbolj priljubljeni naslovi esports na svetu

VALORANT

Nekatere publikacije ocenjevanja napovedujejo CAGR v višini +10,3 % za stavno industrijo med letoma 2023 in 2030. To mnenje temelji na gradivu neodvisne raziskovalne in svetovalne družbe GVR Incorporated. Pričakuje se, da bo najbolj rasel segment esports stav. Ta ugotovitev omogoča močno povečanje zanimanja za interaktivne igre.

Izid igre Valorant leta 2020 daje upanje, da lahko industrija razvoja iger še naprej izdaja nove video igre, ki bodo zagotovile pritok igralcev in oboževalcev e-športa. Igra je podobna Counter-Strike in Overwatch (v bistvu kopira CS). Vendar pa ima značilne grafične vidike in animacija je prispevala k njegovi skokoviti priljubljenosti.

Trenutna različica omogoča upravljanje s tipkovnico + miško. Preko emulatorja lahko preklopite na igralno ploščico ali krmilnik. Igra je zasnovana za delovanje na osebnem računalniku. Vendar pa so razvijalci napovedali, da nameravajo leta 2023 izdati Valorant na konzolah PlayStation, Xbox in Nintendo.

DOTA 2

Turnir Dota 2: The International 2021 drži rekord za največji nagradni sklad v e-športu. S sponzorskimi pogodbami, igralniškimi izdelki in prodajo trgovskega blaga je organizatorjem dogodka v Bukarešti uspelo zbrati 40 milijonov dolarjev. Redno potekajo tudi druga pomembna tekmovanja, ki so za kiberšportnike privlačna s finančnega vidika. To si lahko ogledate v urniku na uradni spletni strani Dota 2.

Dota 2 lahko imenujemo predhodnik LoL. Vendar bi bilo preveč optimistično trditi, da je v tej videoigri lažje doseči visoko raven kot v novejši MOBA. Zahtevnost učenja pa uporabnikov ne odvrne. Mesečno občinstvo registriranih igralcev je 7 milijonov ljudi.

PUBG

Mobilne video igre so obetavna smer v igričarski industriji. Vendar le malo iger za pametne telefone in tablične računalnike izpolnjuje zahteve prehoda na polnopravno esports disciplino. PUBG s PUB Mobile Pro League je le taka izjema. Seveda je igra na voljo tudi na drugih platformah: PC, PlayStation 4 in 5, Xbox One in Series X/S ter Google Stadia.

V igri PUBG ima igralec na voljo več načinov. Najbolj priljubljena je Battle Royale. Trk udeležencev poteka na omejenem ozemlje in se nadaljuje, dokler ne ostane samo en preživeli.

Lepa lastnost igre je, da slika ne izgubi svoje vizualne privlačnosti pri nizkih grafičnih nastavitvah. To pomeni, da lahko igro PUBG izvajate na manj zmogljivi napravi z majhnim vizualnim učinkom.

Industrija spletnih iger je izjemno inovativna in nenehno išče nove načine za zabavo igralcev. Naj gre za promocije ali vznemirljive nove igre. Članek so pripravili strokovnjaki platforme za spletne športne stave 22BET.