Porcijunkulovo v Čakovcu: splet vere, tradicije in veselja

Dogodek je zrasel iz sejma tradicionalnih obrti ob prazniku sv. Marje Angelske iz Porcijunkule.

Branko Košti, sobota, 29. julij 2023 ob 14:24
Porcijunkulovo 2023

Porcijunkulovo 2023

Kulturno - turistična prireditev Porcijunkulovo v Čakovcu je zrasla iz tradicionalnega sejma. Prireditev z več kot pol stoletno tradicijo, tudi letos v času od 28. julija do 2. avgusta, stari predel Čakovca spremeni v sodobno živahno zbirališče, polno različnih vsebin in ponuja bogat program, poln čudovitih koncertov, očarljivih predstav, otroških delavnic in igralnic, promocij in predstavitev, prikazov starih obrti, bogato vinsko in gastronomsko ponudbo ter še veliko več.

Koncerti se bodo zvrstili kar na petih odrih, največ obiskovalcev bo prav gotovo pritegnil glavni oder, na katerem je že prvi večer zapel Petar Grašo, v naslednjih dneh pa se bodo zvrstili: v soboto Vanna, v nedeljo pa pričakujejo 14 vrhunskih glasbenikov s tremi grammyji - EuroCubans z Juanom de Marcosom Gonzálezom. Ponedeljek je rezerviran za stare in nove uspešnice Željka Bebeka, 1. avgusta bo zabavala skupina Crvena Jabuka, za pridih Dalmacije pa bo zadnji dan, v torek, poskrbela Klapa Intrade.

Dogodek je zrasel iz tradicijskega sejma, saj je bil prvotno zamišljen kot sejem tradicionalnih obrti ob verskem prazniku sv. Marije Angelske iz Porcijunkule, zato je verski del še vedno neizogiben del celotnega Porcijukulovega. Poleg maš v hrvaškem, slovenskem in madžarskem jeziku, ki se jih udeležujejo verniki iz tega dela Hrvaške in okoliških držav, je tu tudi procesija po ulicah Čakovca na sam praznik Matere Božje Angelske 2. avgusta. Zraven velikega števila vernikov sodelujejo tudi kulturno umetniška društva iz okolice Čakovca, ki prikazujejo vso bogastvo medžimurske tradicionalne dediščine.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz prvega dopoldneva letošnjega porcijunkulovanja.