Norija na črni petek: Tako se ponekod gnetejo in pretepajo v trgovinah

V ZDA dan ponavadi zaznamujejo tudi prave bitke pred vrati trgovin za najboljše kose, dogajajo se pravi stampedi na trgovske police, ni redkost, da se ljudje med seboj tudi pošteno stepejo.

Prlekija-on.net, četrtek, 23. november 2023 ob 19:52
Črni petek v ZDA

Črni petek v ZDA

Črni petek ali Black Friday, kot je izvirno ime petka od koder prihaja ta "praznik", iz Združenih držav Amerike, je dan, ki v ZDA sledi zahvalnemu dnevu in tradicionalno naznanja začetek božične nakupovalne sezone. Na ta dan večina trgovin odpre vrata že zelo zgodaj in ponudi posebne akcijske cene, s katerimi odprejo prihajajočo nakupovalno mrzlico.

Ime izvira iz Filadelfije, kjer so ga sprva uporabljali v povezavi s prometnim kolapsom, ki je sledil prazničnemu zahvalnemu dnevu. Kasneje so dodali še razlago, ki pravi, da "črni petek" označuje trenutek, ko trgovci začnejo ustvarjati dobiček oziroma preidejo iz rdečih v črne številke.

Kot vsi potrošniški dnevi, se je dan v zadnjih letih razširil tudi po Evropi, tudi pri nas in ponekod črni petek traja že kar celi teden ali celo mesec. V ZDA dan ponavadi zaznamujejo tudi prave bitke pred vrati trgovin za najboljše kose, dogajajo se pravi stampedi na trgovske police, ni redkost, da se ljudje med seboj tudi pošteno stepejo. Pri nas na srečo ti dogodki ne gredo v take skrajnosti. Tam potrošniki tudi kampirajo pred vrati trgovin, da so zjutraj prvi pri vratih... Nekaj teh posnetkov si lahko ogledate tudi v videih, ki prihajajo iz ZDA in so nastali ob črnih petkih.

Bliža se črni petek

Sedem nasvetov glede nakupovanja na črni petek