Festa di Sant' Efisio - festival na Sardiniji

Festival Festa di Sant' Efisio, se vsako leto odvija na Sardiniji v mestu Cagliari

Karmen Razlag, četrtek, 26. april 2012 ob 00:07
Festa di Sant' Efisio, je festival, ki se vsako leto odvija na Sardiniji v mestu Cagliari. Gre za festival, v katerem sodeluje največja in najbolj pisana verska procesija na svetu in traja 4 dni. To je tudi edina procesija, ki združuje celotno populacijo otoka, kjer so sicer med različnimi regijami na otoku prisotne globoke kulturne, socialne in ekonomske razlike.

Zgodovina
Vse skupaj pa sega daleč nazaj v leto 1652, ko na Sardiniji zbolijo za kugo in polovica prebivalcev mesta Cagliari umre. Povsod je bila prisotna smrt in s tem obup. V takšnih situacijah ljudje poiščejo pomoč pri svetnikih, zato so se obrnili na Efisio di Elia, mučeniškega svetnika.

Le-tega so leta 303 v kraju Nora, vzdolž obale Cagliarija, obglavili, saj ni želel zanikati krščanske vere. Efisio je bil poveljujoči častnik vojske rimskega cesarja Dioklecijana in je bil poslan na Sardinijo, da bi zatrl vse krščanske skupnosti na otoku. Vendar pa je med potovanjem imel vizijo, podobno tisti, ki jo je imel Pavel na poti v Damask. Zatem se Efisio spremeni iz preganjalca v najbolj gorečega zagovornika Kristusa. Ko so od njega zahtevali, da se odpove krščanski veri, le-tega ni storil, zato je bil obsojen na smrt. Bil je zaprt v Cagliariju, kjer danes stoji cerkev, posvečena njemu. Zatem so ga, da bi preprečili ljudem protestirati proti njegovi izrečeni kazni, na skrivaj preselili na obalo Cagliarija, kjer ga je na plaži Nora obglavil rimski vojak.

Sant' Efisia častijo po vsem Cagliariju in celotni Sardiniji. Cerkev, kjer se nahaja njegova kripta, je postala središče duhovnosti. Cerkev se nahaja v predelu Cagliarija, ki se imenuje Stampace. Tudi v Nori, kjer so Efisia obglavili, stoji mala očarljiva cerkev.

V svojem obupu se je prebivalstvo v času kuge zaobljubijo, da bodo neprekinjeno in nepreklicno vsako leto nesli kip svetnika Efisia v procesiji iz cerkve v Stampacu do cerkve v Nori, če Sant' Efisio, s svojo močno priprošnjo osvobodi mesto kuge. In kuga se je dejansko končala.

Tako se torej vsako leto, od leta 1656 naprej, na prvi maj, prebivalci Sardinije odenejo v svoje tradicionalne kostume in ponesejo kip svetega Efisia v procesiji skozi mesto, v zahvalo za osvoboditev Cagliarija od kuge.
Prvi maj je glavni dan tega festivala. Pred letom 1656 pa je bil prvi maj na Sardiniji t.i. zahvalni dan, ko so se prebivalci zahvalili Bogu za spomladansko letino.

Festival
Festival v čast svetega Efisia je bil na začetku le kratek sprevod, ki je spremljal kip Efisia do Nore. V naslednjih letih so se procesiji pridružili ostali. Prvi, ki so se pridružili, so bili "traccas" oz. vozovi, ki so jih uporabljale državne družine za svoj prevoz. Zatem so se pridružili konjeniki iz regije Campidano ter skupine v narodnih nošah iz vse Sardinije.

Letošnje leto se festival ''Festa di Sant' Efisio'' odvija že 356ič v terminu od 1. do 4. maja.

Procesija s kipom poteka iz Cagliarija skozi vasi La Maddalena, Su LoI, Sarroch in Villa San Pietro, Pula vse do Nore.  manjše prireditve se odvijajo na sami poti  z verskimi obredi.

Danes sodeluje pri procesiji 5000 ljudi. Na začetku procesije so leseni vozovi oz. "traccas", ki so lepo okrašeni s tipičnimi proizvodi Sardinije. Tem sledijo različne skupine ljudi, ki nosijo tradicionalne noše svojih vasi. Hodijo v sprevodu, govorijo ali pojejo tradicionalne molitve, ki so sestavni del verske dediščine otoka, kar ustvarja izjemno vzdušje. Med kostumi najbolj pritegnejo oranžni kostumi prebivalcev Desula, v črne obleke odeta lepa in zelo visoka dekleta iz Tempia, tradicionalni zlat nakit na telovnikih kostumov iz Quartuja in bosi ribiči iz Cabrasa.

Konjeniki, ki so najbolj spektakularen del festivala, sledijo ljudem v njihovih narodnih nošah. Prvi konjeniki prihajajo iz regije Campidano. Sledi milica v rdečih jaknah, oboroženo spremstvo kipa svetnika Efisia. V starih časih so ščitili procesijo pred napadi lopovov, ki so pogosto napadali vzdolž obale.

Točno opoldne kip Saint' Efisia zapusti svojo cerkev v Stampacu v pozlačeni kočiji iz 17. stoletja, ki jo vleče par velikih volov. Sprevod se vije po ulicah starega dela Cagliarija, ki so vse polne gledalcev. Po ulici Via Roma, katere tlakovci so posuti z rožami, procesija prispe vse do mestne hiše, kjer svetnikovo kočijo pozdravijo sirene ladij v pristanišču in navijanje ljudi.

Sicer pa je prebivalcem Sardinije Efisio pomagal tudi v drugih situacijah. Med drugo svetovno vojno, leta 1943 so kip nosili skozi bombardirano mesto, z namenom vliti upanje ljudem v tem času bolečin, solza in obupa. Tudi ob tej priložnosti so prebivalci uspeli obnoviti mesto v le nekaj letih.

Nora
Nora je starodavno rimsko mesto na polotoku, v bližini Pule in Cagliarija. V skladu z legendo, so Noro ustanovili Iberijci. Domneva se, da je Nora prvo mesto na Sardiniji in po kolonizaciji Feničanov ter obdobju nadvlade Kartažanov, je mesto leta 238 pred našim štetjem prišlo pod Rimljane. Večji del nekdanjega mesta je sedaj pod morjem. Ruševine tega antičnega mesta, imajo funkcijo muzeja na prostem, kjer poleg ostankov iz feničanskih časov, najdemo tudi ostanke nekdanjih rimskih kopališč, manjšega amfiteatra ter zanimivi talni mozaiki.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije procesije 353. izvedbe festivala ''Festa di Sant' Efisio''.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.