Turno smučanje na Jezerskem z Davom Karničarjem

Adventure Kick Radia Slovenia International (Radio Si)

Karmen Razlag, četrtek, 21. marec 2013 ob 23:292
Jezersko, kjer je narava najlepša je slogan s katerim se promovira dolina, na vzhodu ograjena z gorami Savinjskih Alp, na severu meji na Avstrijo, na jugu pa se spušča v Kokro, najdaljšo slovensko vas.

Dolina, ki bi jo naj oblikoval pred deset tisoč leti izginul mogočni ledenik, je bila zaradi nepropustnosti svojega dna ob koncu ledene dobe zalita z velikim ledeniškim jezerom, po katerem je kraj dobil ime "Pr' Jezer". Kasneje se je kraj preimenoval v Jezersko in obiskovalcem nudi obilico možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, tako poleti kot pozimi. Sprehodite se lahko po novi tematski poti po dolini Ravenske Kočne ali se podate na odkrivanje katerega izmed bližnjih vrhov, med potepom pa obiščete tudi katero izmed planinskih koč, kot npr. Češko kočo. V zimskem času so na voljo urejene tekaške poti, ki potekajo v bližini Gorniškega centra Dava Karničarja, od koder se je seveda moč podati na prav posebno doživetje, turno smučanje.

Turno smučanje
Turno smučanje je zimska aktivnost, ki jo Jezerjani kot tudi čedalje večje število zimskih obiskovalcev gora, goji že dolga leta in jim pozimi ob zadostni količini snega predstavlja enega najlepših doživetij zime.

Turno smučanje je torej zimska rekreativna in tekmovalna aktivnost, ki poteka v naravnem okolju. Turni smučarji uporabljajo posebno turno-smučarsko opremo. Za vzpon s turnimi smučmi so nujno potrebne t. i. kože, ki se jih namesti na drsalno površino smuči. Te kože poskrbijo za oprijem smuči s snegom in nam omogočajo, da nam smuči ne zdrsnejo pri hoji navzgor. Pri spustu le-te odstranimo. Pomemben del opreme so tudi turno-smučarske vezi, ki so pregibne in omogočajo hojo in smučanje. Tudi turno-smučarski čevlji nam omogočajo tako hojo kot smučanje. Ob tem pa je potrebna uporaba ostale opreme za varno gibanje v gorah v zimskem času, kot so primerna oblačila, nahrbtnik in plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in lopata). Tudi izbira ciljev mora biti prilagojena zimskim razmeram v gorah in našim sposobnostim. Sicer pa je turno smučanje primerno tako za mlade kot starejše. Za prve turne smuke si je opremo na trgu mogoče izposoditi, lahko pa se udeležimo tudi eno- in več dnevnih tečajev turnega smučanja, ki jih organizirajo posamezna društva.

Davo Karničar
Slovenski alpinist in esktremni alpski smučar Davo Karničar je prvi človek na svetu, ki je presmučal prepadne strmine vseh najvišjih vrhov posameznih celin na svetu.

Opravil je preko 1.000 alpinističnih tur ter smučal s Triglava, Jalovca, Špika in Grintovca v Sloveniji, v tujini pa se je s smučmi podal čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna. Smučal je tudi z Mont Blanca, Elbrusa, z bratom Drejcem pa sta se leta 1995 kot prva Slovenca spustila z Annapurne (8.091 m). Kot prvi na svetu je 7. oktobra 2000 presmučal vrtoglave strmine najvišje gore na svetu Mount Everesta (8.848 m), za kar je prejel tudi Bloudkovo nagrado, ki je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju športa ter istega leta postal tudi Slovenec leta.

Na Jezerskem, od koder izhaja, v ledeniški dolini Ravenske Kočne pod tisočmetrskim ostenjem Kamniško Savinjskih Alp na višini 1.020 metrov nad morjem ustvarja in vodi svoj Gorniški center, do katerega se podate od Planšarskega jezera mimo turistične kmetije.

Adventure Kick Radia Si
Radio Si vsak mesec za svoje poslušalce pripravlja različna adrenalinska doživetja in pustolovščine. Gre za doživetja, v katerih se preizkusijo nagrajenci, ki si svojo nagrado prislužijo s pravilnimi odgovori na tematsko zastavljena vprašanja.

Vsak, ki si upa ali želi, lahko sodeluje v nagradnih igrah in z nekaj sreče pri žrebu si lahko prisluži adrenalinsko doživetje!

V februarskem Adventure Kick-u je nagrajence s svojo nagrado razveselil Davo Karničar, ki je ponudil spoznavanje osnov turnega smučanja na Jezerskem. Adventure Kick je zaradi neugodnih vremenskih razmer na predviden datum bil izpeljan preteklo nedeljo. Nagrajenci smo se tako izpred Gorniškega centra Dava Karničarja v družbi najboljšega ekstremnega smučarja podali po zasneženi pokrajini v dolini Ravenske Kočne in neizmerno uživali v smučanju. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Vabljeni tudi k ogledu fotografij iz turno-smučarskega tabora na Komni.

TUNČEK petek, 22. marec 2013 ob 07:43

Bravo Karmen ! Ploskač

KaRmen petek, 22. marec 2013 ob 09:15

Hvala! Res nooooora avantura!

In v družbi najboljšega ima še poseben čar in
posebno mesto v mojem mozaiku doživetij! Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.