Anketa: Kdo je po vaše kriv, za zadnje napovedane podražitve živil?

Anketa: Kdo je po vaše kriv, za zadnje napovedane podražitve živil?

Dejan Razlag, ponedeljek, 6. oktober 2008 ob 08:12
Anketa: Kdo je po vaše kriv, za zadnje napovedane podražitve živil?

Anketa: Kdo je po vaše kriv, za zadnje napovedane podražitve živil?

Slovenska mesnopredelovalna panoga je zaradi zaostritve razmer na trgu mesa napovedala podražitve mesnih izdelkov, ker drugega izhoda namreč ne vidi. Cene mesa bi se naj do konca letošnjega leta v povprečju dvignile za okoli 15 odstotkov. Prve podražitve bi se tako naj zgodile že oktobra, kot je pojasnil direktor Gospodarskega interesnega združenja Boris Jež.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa so ob tem zatrdili, da so odkupne cene mesa pri nas v primerjavi z Evropsko Unijo nižje. Povedali so tudi, da bodo cene kmetijskih proizvodov v prihodnje sicer višje, vendar nižje kot v letih 2007 in 2008. Vzrok za višanje cen v zadnjem letu, je bil predvsem izpad ponudbe kot posledica vremenskih dejavnikov, pospešena rast porabe zaradi rekordne ekonomske rasti v državah v razvoju, izrazite podražitve energentov in spremembe kmetijskih politik.

Da bo prišlo do podražitev, so pred časom že napovedali tudi trgovci. Med njimi tudi generalni direktor skupine Tuš Aleksander Svetelšek in predsednik uprave Žita Iztok Bricl. Septembra sta oba tudi zavrnila očitke, da je trgovina kriva za visoko stopnjo inflacije.
Zvišanja cen pa ne bo pri mlečnih izdelkih, saj zvišanje le-teh, ne napovedujejo Ljubljanske niti Pomurske mlekarne.
V enakem obdobju lani (septembra in oktobra) je prišlo do visokih podražitev nekaterih živil, kot so kruh, jajca, moka, mlečni ter mesni izdelki. Takrat se je razvila burna razprava, kdo je odgovoren oz. kaj vpliva na podražitve. Letos se nam torej obeta podobno.

Za mnenje, kdo je kriv, za zadnje napovedane podražitve živil, smo povprašali tudi vas. Večina vas je odgovorila, da so za podražitve krivi trgovci (66%).

V nadaljevanju so objavljeni rezultati ankete, ki je potekala od 30. septembra do 6. oktobra, oddanih pa je bilo 29 glasov: