Sanjski Maldivi, podoba raja na Zemlji

Potopite se v turkizno modro morje Indijskega oceana

Karmen Razlag, petek, 14. februar 2014 ob 17:001
Maldivi s svojo izrazito modro barvo morja, koralnimi grebeni, belimi plažami ter palmami za marsikoga predstavljajo raj na Zemlji. Kako da ne, v naši podobi raja si za sanjsko početje zamišljamo ležanje na plaži in opazovanje sončnega zahoda s koktajlom v roki. Po drugi strani pa nam Maldivi predstavljajo tudi geografsko čudo, ko se zavemo, da smo obdani s tisoče ribami, ki jim življenjski prostor predstavljajo koralni grebeni, vse to le nekaj metrov stran od našega ležalnika na plaži.

Kako se je vse skupaj začelo
Prelomno leto je leto 1972, natančneje, februar 1972, ko Maldive obišče prva skupina turistov. Pristali so v glavnem mestu Male in se na otočju zadržali 12 dni. Misija Združenih narodov za razvoj, ki je Maldive obiskala leta 1960, je ocenila, da otoki niso primerni za turizem. Ampak vse od uvedbe prvega letovišča na Maldivih leta 1972, je turizem na Maldivih zacvetel. Med prvimi letovišči sta bila Kurumba Village in Bandos Island Resort s kapaciteto 280 ležišč. Trenutno je na Maldivih 105 letovišč in letno obišče Maldive okrog 900.000 turistov.

Letovišča na Maldivih
V turkizno modrem morju Indijskega oceana se razprostira 1.190 otokov. Večina turistično urejenih letovišč je na treh atolih, ki so najbližji glavnemu mestu Male. To so: Severni Male atol, Južni Male atol in Ari atol.
Povečini je na otoku samo eno letovišče, ki nudi vso udobje za turiste. Vsako letovišče ponuja posebno izkušnjo, vsi pa ponujajo popolno sprostitev sredi tropske čudežne dežele. Na posameznih otočkih ni drugih lokalnih prebivalcev, razen turistov in zaposlenega osebja v letoviščih.

Ti peščeni otoki do višine največ 2 metrov nad morjem, obdanimi s koralnimi grebeni, so velikosti približno 800x200 metrov. Poleg svoje lastne plaže, ki obkroža otok, ima vsak otok svoj t.i. hišni greben, ki služi kot koralni vrt in naravni akvarij za potapljanje in snorklanje.

Na takem tipičnem letovišču se nahajajo prostori rezervirani za uporabo gostov, restavracije, kavarne, trgovine, bari, diskoteke, wellness, športni centri in potapljaške šole. Del otoka je vedno namenjen tudi prenočiščem za osebje in ostalim storitvam, kot so električni generatorji, pralnice in čistilne naprave.
Zaradi globalnih podnebnih sprememb se gladina oceana na območju države dviguje za 0,9 cm letno. Znanstveniki zaradi tega opozarjajo, da bo glede na višino otokov (ki v 80% državnega ozemlja znaša približno 1 meter) v 100 letih to področje nenaseljivo.

Glavno mesto: Male

Število otočkov: 1.190

Naseljeni otoki: 200

Otoki z letovišči: 105

Prebivalstvo: približno 350.000

Prevladujoča gospodarska panoga: turizem in ribištvo

Atol je koralni otok obročaste oblike z laguno v sredini. Atol nastane, ko manjši otoček, večinoma vulkanskega izvora, počasi tone pod morsko gladino, ob tem pa koralne kolonije okrog tega ugrezajočega se otoka hkrati rastejo.  Atoli imajo obliko prstana ali polkroga, na sredini je plitev zaliv – laguna. Večji atoli so naseljeni, vendar nimajo lastnih virov sladke vode in so prebivalci odvisni od deževnice.

Potapljanje na Maldivih
Zaradi svojega toplega morja in dobre vidljivosti, je potapljanje ena izmed glavnih turističnih aktivnosti na otokih in Maldivi veljajo za eno izmed najboljših potapljaških destinacij. Čaroben in pisan podvodni svet Maldivov je izjemno osupljiv, saj v njem najdemo preko tisoč vrst rib in drugih podvodnih bitij.

Sanjske poroke na Maldivih
Maldivi so kot ustvarjeni za poročna potovanja, saj nudijo popolno harmonijo narave in romantike. Poročno potovanje je praznik ljubezni v intimnem vzdušju, ki vam ostane za vedno v spominu.
Maldivi so islamska dežela, zato uradno veljavne poroke tam niso možne. Kar pa ne pomeni, da se na Maldivih ne morete poročiti. V vsem vam ustrežejo in poročni obred na Maldivih je lahko nepozabno doživetje Po poroki pari prejmejo tudi spominski poročni certifikat.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij (panorama plaže) in video iz Južnega Male atola, letovišča 'Biyadhoo resort', od glavnega mesta oddaljen 30 km, 45 minut vožnje s hitrim čolnom.


TUNČEK ponedeljek, 17. februar 2014 ob 14:13

Vse je resen lepo, samo se fse fküp potopla in čes desetletja nede več nič. Gda sen bija tan me je blo malo stroh, se moš občütek da se boš ftopija tak je fse malo in nisko.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.