GeoPost testira tehnologijo dostave paketov s pomočjo dronov

Poštno podjetje Geopost je uspešno izvedlo prvi operativni test avtomatizirane dostave s pomočjo dronov

Prlekija-on.net, torek, 13. januar 2015 ob 13:48
Dron (GeoDrone) za dostavo pošte, foto: Philippe Cassan

Dron (GeoDrone) za dostavo pošte, foto: Philippe Cassan

GeoPost, hčerinsko podjetje skupine LaPoste, večinski lastnik podjetja DPD in eden največjih mednarodnih ponudnikov hitre pošte je testiral uporabo naprav za popolnoma avtomatizirano dostavo paketov, t. i. dronov.

Test, ki so ga izvedli v Centru za testiranje avtonomnih modelov in študije (Centre for Autonomous Model Testing and Studies – CEEMA) v južni Franciji je uspešno simuliral možnost uporabe dronov pod realnimi pogoji. V sklopu testa je dron izvedel popolnoma avtomatiziran proces dostave paketa.

Test je vseboval vse faze dostave:
- Vzlet.
- Proces letenja.
- Pristanek.
- Ponovna vrnitev do izhodiščne postaje.

S pomočjo šestih električnih rotorjev je dron, ki je del projekta GeoDrone, dostavil 2 kilograma težek paket na razdalji 1200 metrov.

Uspešen operativni testni polet drona je potrdil pravilno zastavljeno strategijo podjetja Geopost, ki je usmerjena v razvoj sistema dostave za težje dosegljive lokacije (na primer težko dostopne gorske predele, otoke ali izrazito ruralna območja). Nova tehnologija je odgovor na potrebe po hitrejši pomoči ljudem v različnih izrednih razmerah. Kratek posnetek testiranja si lahko ogledate spodaj.

Prototip nastal v sodelovanju s podjetjem Atechsys
Ključni partner projekta je podjetje Atechsys, s sedežem na jugu Francije, ki že 5 let razvija nove rešitve popolnoma avtomatiziranih sistemov. Rezultat sodelovanja paketnega velikana GeoPost in strokovnjakov pri podjetju Atechsys je razvoj drona, ki je sposoben prevoza in dostave paketa težkega do 4 kilograme v 20-kilometrskem radiju, ne glede na tip in razgibanost terena.

Inovativnost kot gonilna sila sprememb
Podjetje GeoPost aktivno podpira in spremlja inovativne projekte ob tem pa zasleduje in narekuje tehnološki napredek celotne branže. Izbran projekt prikazuje sposobnost sodelovanja podjetja Geopost z inovativnimi malimi in srednjimi podjetji. Projekti takšnega kova pa nedvomno vplivajo na izboljšanje in optimizacijo poslovnih procesov vseh vpletenih akterjev. Pričakovanja in rezultati sodelovanja s podjetjem Atechsys v CEEMI so v celoti izpolnila pričakovanja ter podjetje GeoPost dokončno uveljavili kot inovativno podjetje.

O podjetju GeoPost
GeoPost je vodilni francoski in drugi največji evropski paketno-distribucijski ponudnik, ki v svojem portfelju ponuja logistične rešitve za podjetja in fizične osebe. Geopost je hčerinska družba skupine LaPoste, ki je v letu 2013 beležila 4,391 milijarde prihodka ter odgovarja za dostavo 814 milijonov paketov dnevno, pospešeno na področju e-trgovine.

O podjetju DPD
Kot podjetje, ki dnevno odgovarja za transport treh milijonov paketov, sodi DPD med vodilne distributerje mednarodnih paketnih in ekspres pošiljk.
DPD ima več kot 800 depojev, v več kot 40-ih državah, 18.000 vozil in več kot 24.000 zaposlenih. Francoski GeoPost Group, ki je v 100 % lasti francoske pošte La Poste, je večinski lastnik DPD (s 83,32 % lastniškim deležem). Podjetje GeoPost je trenutno drugi največji evropski ponudnik ekspresnih paketnih storitev.

O podjetju DPD Slovenija
DPD Slovenija dnevno odgovarja za transport več kot 10.000 paketov, v imenu več tisočih strank. Trenutno sta v Sloveniji dva depoja, in sicer v Ljubljani in Mariboru. DPD Slovenija zaposluje 120 ljudi in ima v svojem voznem parku več kot 80 dostavnih vozil. DPD Slovenija je del mednarodne DPD mreže, prav tako pa ima strokovno znanje in zagotovljene kapacitete na domačem tržišču.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.