in je bil POŠTAR

misekovi, sreda, 22. junij 2011 ob 22:022

Pošte videonadzor izvajajo le nad zaposlenimi, Hauc trdi, da pri varnosti ne varčujejo

V Sindikatu poštnih delavcev (KS 90) so poudarili, da nad dogodkom v Kresnicah niso presenečeni, saj že ves čas, odkar delujejo kot sindikat, opozarjajo, da na pošti ni dovolj poskrbljeno za varnost delavcev.

"Ko policisti prosijo za videoposnetke nadzornih kamer vedno slišijo isti vic dneva: nimamo jih oziroma imamo videonadzor urejen le nad zaposlenimi," je za žurnal24.si dejala predsednica sindikata poštnih delavcev Dijana Kos. Dodala je še, da se vodstvu videonadzor nad zaposlenimi za razliko od zahtev sindikatov očitno zdi upravičen strošek, vreden vseh birokratskih zapletov in javnih naročanj.

"Za upravo in naše lastnike je edini merljiv kazalec uspešnost poslovanja. Dokler vsakršni ukrepi in neukrepi na pošti prinašajo na koncu leta pozitivne številke, za lastnika in upravo odnosi, varnost in skrb za zaposlene niso pomembni in ne bodo pomembni," je v današnjem sporočilu za javnost zapisala predsednica sindikata Dijana Kos.

Kosova je še dodala, da je sicer že javno znano, da pošte nimajo videonadzornih sistemov, o tem pa naj zaposleni še vedno ne bi govorili, še poroča žurnal24.si. Generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc je na današnji novinarski konferenci v Mariboru te očitke odločno zavrnil in pojasnil, da so v zadnjih letih veliko naredili na tem področju. "Nikoli nismo varčevali pri varnosti," je poudaril.
Postopki trajajo zaradi sistema javnega naročanja

Potem, ko so lani zabeležili nagel porast števila ropov poštnih poslovalnic, so se odločili za izboljšanje varovanja pošt. Opremili so jih s prenosnimi stikali za sprožitev alarma, zmanjšali obseg gotovine na poštah ter kot najpomembnejši ukrep napovedali, da bodo vse poslovalnice opremili s sistemom obarvanja gotovine v primeru poskusa odtujitve.

"V letošnjem letu smo obiskali varnostno najbolj izpostavljene pošte, med drugim tudi pošto Kresnice, da bi pripravili ukrepe za izboljšanje mehanske zaščite pultov," je pojasnil direktor sektorja za korporativno varnost in nadzor Boris Novak. Po njegovih besedah vsi ti postopki še trajajo, predvsem zaradi dolgotrajnega sistema javnega naročanja.

Med ukrepi, ki jih načrtujejo, je tudi opremitev z videonadzorom, saj je od skupno 540 poslovalnic zaenkrat opremljenih z videonadzorom le 25. "A brutalnost storilcev včerajšnjega ropa kaže, da tudi videonadzor ne bi preprečil tragičnega dogodka," je poudaril Novak.
Hauc obiskal družino umrle

Poslovalnica v Kresnicah je bila tarča roparjev že v letih 2004 in 2009. Hauc, ki si je v torek zvečer ogledal kraj dogodka in obiskal svojce umrle, je povedal, da si v družbi niso nikoli predstavljali, da bi se lahko zgodilo kaj tako tragičnega. "Žalostno je stanje v tej državi, če prihaja do takšnih skrajnih dejanj," je poudaril. Kot je dejal, so družini umrle že izplačali solidarnostno pomoč in ji ponudili pomoč psihologa. Roparji so odnesli od 300 do 2000 evrov, kar je po Haučevih besedah še en dokaz krize, v kateri je trenutno država.



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42