Tornado v Prlekiji - drugič

Tornado v Prlekiji

Dejan Razlag, nedelja, 31. avgust 2008 ob 22:17
Tornado v Prlekiji - drugič

Minil je en teden od moje objave v blogu Tornado v Prlekiji, in že spet se oglašam na to isto temo. Res neverjetno, koliko nepotrebnih reakcij lahko sproži en človek, ki je pohlepen in prej 2x ne razmisli in se o nečem prepriča, preden se spravi prodajat mačka v žaklju oz. ukradenega mačka v žaklju. Govorim seveda o moji ukradeni sliki tornada, ki je povrh vsega fotomontaža in s katero je zgleda določena oseba hotela doživeti svojih 5 minut slave. Recimo, da ji je to uspelo.
Danes sem namreč naletel na članek v spletnem mediju Međimurje - Županijske novine z naslovom Pijavica nad Robadjem!, kar po slovensko pomeni Tornado nad Robadjem! Seveda sem ga z zanimanjem prebral in ugotovil, da je rdeča nit tega članka, moja (zdaj že slavna) fotomontaža tornada nad okolico Podgradje - Slamnjak - Železne Dveri.
Članek bodo, upam, da umaknili iz spleta (ali pa vsaj tisti del, ki se nanaša na sliko), ker sem jim pisal, da ta slika ni resnična in da se s tem zavaja in še bolj ustrahuje, pred temi nevihtami že zelo prestrašene ljudi. Škoda pa je seveda do takrat že bila storjena, saj je do tistega trenutka na sliko kliknilo 550 ljudi, za nameček pa so zgodbo s sliko objavili tudi že v tiskani izvedbi tega medija.
V nadaljevanju je objavljen ta članek:


26.08.2008, 08:00

Pijavica nad Robadjem!

Nedavno smo dobili potvrdu o tome da je 4. srpnja gornjim dijelom Međimurja uz tuču harala i pijavica. Fotografiju na kojoj se jasno vidi pravi tornado nad međimurskim brežuljcima donio nam je Avgust Bobnjar iz Robadja. Avgust i supruga Albina veliki su vinogradari, a među onima su koji su u nevremenu pretrpjeli najveće štete.
- Sam sam snimio posljedice nevremena na svojem vinogradu, i kad sam odnio film na razvijanje kod fotografa sam slučajno spazio sliku koju je snimio jedan čovjek iz Kamenščaka kod Ljutomera. Ona odlično pokazuje kakvo je to nevrijeme bilo, pa sam zamolio mogu li je iskoristiti za to da se u novinama pokaže što se to dogodilo, - objasnio nam je Avgust.
A dogodilo se da je tog petka negdje oko 16 sati tuča veličine breskve uz olujno nevrijeme uništila dobar dio vinograda i voćnjaka u gornjem dijelu Međimurja, a onda su naknadne bujice napravile i veliku štetu na prometnicama, a i drugim objektima. Pijavica je prošla od Robadja preko Globočkog brega, pa je zavrnula negdje prema Svetom Urbanu.
- Sreća što je kuća jaka, pa je izdržala, kaže Avgust. Ali vinograd je pretrpio strašnu štetu. Imamo 25 tisuća trsova sauvignona, chardonnaya, graševine i zelenog silvanca, a šteta je 70 ili 80 posto. Imamo terasasti sustav vinograda koji je u nevremenu potpuno uništen.
Ali Avgust Bobnjar ima i recept za umanjenje štete u ovakvim slučajevima.
- Osigurao sam vinograd ove godine. To godinama ranije nisam činio, ali sad mi je nešto reklo da osiguram.
D. Kovač

vir: http://www.medjimurje.hr/hr/6907/pijavica-nad-robadjem/

No, za nas so najbolj zanimivi odebeljeni deli tega članka. Pa gremo po vrsti:
- Datum članka je 26.08.2008, 08:00, torej 3 dni po tistem, ko sem jaz obiskal te lopove (23.08.2008), ki so prodajali mojo sliko. Takrat sem jim jasno povedal, da je to fotomontaža in da sem jaz avtor, zato naj slike ne prodajajo več, ker s tem zavajajo ljudi in obenem kršijo avtorske pravice. So sliko prodajali naprej ali so jo temu Avgustu prodali že prej? Če so jo prodali po mojem obisku, si seveda veliko dovolijo. Če pa so jo prodali prej, so se mi pri mojem obisku zlagali, saj so dejali, da so prodali samo 1 sliko. Prodali pa so jo znancu od katerega sem jaz zvedel, da se pri njih slika prodaja. Pozneje sem zvedel, da imata to sliko še najmanj 2, ki sta jo tam kupila. Torej skupaj 4. Iz tega seveda lahko sklepamo, da ne vejo koliko je 1+1 ali pa se tako lažejo, da sami sebi verjamejo.
- Dalje v članku piše, da je ta slika dokaz, da je 4. julija res bil tornado. Sliko sem jaz naredil 16. julija.
- Fotografiju na kojoj se jasno vidi pravi tornado nad međimurskim brežuljcima... Ne vidi se niti pravi tornado niti međimurski brežuljci nisu ovo...
- Iz naslednjega dela pa se lepo vidi, kako je gospod šel razvit svoje fotografije "kod fotografa" in je tam opazil to sliko. Verjetno ne treba posebej razlagati kam je nesel razvijat svoje slike. Ta jedan čovjek iz Kamenščaka kod Ljutomera sem pa jaz. In tu se pojavi vprašanje, kako vejo, da je sliko naredil nek človek iz Kamenščaka? Pri mojem obisku so mi povedali, da ne vejo kdo je avtor slike. Da so temu Avgustu povedali "kod fotografa", da je avtor slike človek iz Kamenščaka, so mu sliko zgleda res prodali po mojem obisku, ker sem jim povedal, da sem iz Kamenščaka in od kod je ta tornado bil "fotografiran". Avgust je tam verjetno bil navdušen, ker je našel dokaz, kaj mu je uničilo vinograd in nič hudega sluteč kupil to sliko. "Kod fotografa" so mu jo seveda z veseljem prodali in še poleg povedali (ali pa dodatno zaračunali) kako zgodbo o zloglasnem tornadu.
- Zadnji odebeljeni del pa opisuje domnevno pot tega tornada. Ne vem, če ga je kdo tam videl, da je vedel opisati njegovo pot. Verjetno ne, ker v prvem odstavku piše, da so s to sliko dobili dokaz, da je tornado res bil. Samo jih moram razočarati, da ta tornado ziher ni šel po tej opisani poti.

S tega članka se lepo vidi, da mediji znajo združiti "dokaze" in iz tega narediti lepo zgodbo, v katero verjetno verjame kar veliko število ljudi. Predvsem starejša populacija.
Vidi se tudi, koliko škode lahko naredi en nepremišljen človek, ki nekje pobere neko sliko, ne preveri ozadja te slike niti avtorja niti če je slika resnična ali kje je sploh nastala. S tem seveda zavedno krši avtorske pravice, s čimer bi moral biti nek  "profesionalni fotograf" dobro seznanjen. In obenem meni jemlje čas, da se sedaj moram s tem ukvarjati :) Tako da upam, da v prihodnjih dneh ne odkrijem še česa podobnega.
V nadaljevanju so še objavljene slike članka. Novica o "Pijavici" je v trenutku pisanja bila na tretjem mestu v rubriki "Najčitanije novosti".

Naslovnica
(z rdečo obrobo)
Članek
Naslovnica Medžimurje
Naslovnica Medžimurje
Članek Medžimurje
Članek Medžimurje
Slika v članku Tiskana izdaja
(z rdečo obrobo)
Slika v članku Tiskana izdaja

V prvem zapisu bloga Tornado v Prlekiji sem pozabil omeniti, da je tisti dan (4. junij 2007), ko sem posnel to sliko za podlago tornada, nastal tudi video "Dež de ša" na katerem pa ni videti nobenega tornada:



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42