Dejan torek, 5. marec 2013 ob 08:50

Sej več al meje vsi isto mislimo glede tega. Meni pa se zdi recimo noro, zej či je matrakči že vreme omenja, recimo ka vreme napovedovle:
"Na Notranjskem bo megla, na Gorenjskem bo snežilo, v Prlekiji bo sonce, v Prekmurju pa bodo imeli dež." Ali pa še vmes gi kakšno Pomurje omenijo.

Pravilno bi recimo te bilo:
"Na Notranjskem bo megla, na Gorenjskem bo snežilo, na SV Štajerskem bo sonce, v Prekmurju pa bodo imeli dež." Hihihi

Ker to se meša pokrajine, etnične pojme, geografske pojme, ... pa še kej. Za naše kraje se načeloma uporablja vedno ime Pomurje, za ostalo Slovenijo pa načeloma vedno rečejo pokrajine, recimo Primorska, Dolenjska, ... Redko čüješ, ka bi reka v Posočju bo deževalo, v Podravju bo sijalo sonce, v Posavju pa bo deževalo, ...

In tüdi, či komi dale od Trojan rečeš, ka si iz Pomurja, nede vida razlike med Pomurjem ali Prekmurjem. To so za jih vse Prekmurci.

Pri nas pa mamo itak celo zmešnjavo s totimi pokrajinami, sej se meje ne ujemajo z upravno pa geografsko razdelitvijo države.

Prleki smo pač Štajerci.

TUNČEK torek, 5. marec 2013 ob 14:58

Jas mislin, da se je škoda štükati o ten. Poimenovoje je je vredi glede na to kak se opredelüvle. Či je to zemlepisno, potli gučimo o Pomurji, Podrovji, Posovji... Či pa je glede na dialekte pa momo Prekmurce, Prleke, Dolence... Či pa gučimo geografsko o pokrajinah pa momo Primorce Krašofce, Notranjce...

V glovnen fsi vemo zake se gre in je škoda besed in hüde krvi. Jasno je, da Prlek neče biti Prekmurec in da Prekmurec neče biti Prlek - pa sta glih tak lehko kolega.


Pomežik


Ivek torek, 5. marec 2013 ob 15:56

Por dni sen bija v Lotmerki. Kda sen priša nazaj v Loblano me skoron fsi pitajo: kak je kaj f Prekmurji?

Jas nama skočin v lüft, te pa rečejo: No saj vem, da si Prlek, ampak tako smo navajeni!

Navodila jih je Yuga. Prekmurje je bilo po vojni najbole siromašno f Sloveniji, zato ga je zavolo enakopravnosti, bratstva najbole pa zavolo politike s Mađari trebalo zdignoti.

Zato so Okraj is Lotmerka prebekslali v Mursko, penezi so se tolali bole na prekmursko stron, Prekmurci pa so hitro avanzerali. Eden je bija tüdi Küčan.

To je če vse fküper glejamo ne nič slabega, či nebi zaj oboji tak Prleki, kak Prekmurci bili met najvekšimi reveži f Sloveniji.

Mojo praf, ka se gor stovijo za sebe, fküper pa se morajo za regijo Pomurje.


Künštnin Prlekon želin, ka do naredili dober program za predstovlaje Prlekije na Občnen zbori, ki ga mojo 8. merca op 18. vüri pri Beleci v Železnih dverih.

Milan je reka, ka do za 8. merc meli dosti Prlečk, ki de jin trebalo voščiti.

Zato Prleki Zbor!

Dejan nedelja, 18. avgust 2013 ob 15:36

Nekej o Lotmerki, ka nedo samo šinfali Hihihi

Očarljiva narava, srčni ljudje
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/ocarljiva-narava-srcni-ljudje



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.