MHA četrtek, 6. marec 2008 ob 15:23

Slovenska tehnologija navdušila Naso
Tehnologijo za prenos podatkov razvili Slovenci

Trbovlje/Cape Canaveral - MMC RTV SLO

12 strokovnjakov iz trboveljskega Dewesofta je razvilo programsko opremo, ki Nasi omogoča komunikacijo med vesoljskim plovilom in Zemljo.

Dewesoft je z Naso začel sodelovati pred osmimi leti, leta 2006 pa so v sodelovanju z avstrijskimi proizvajalci merilnih instrumentov Dewetron dobili naročilo za izdelavo programske opreme.

Opremo, ki so jo razvijali dve leti, so nato v Nasinem vesoljskem centru na Floridi dobro preverili, da so se prepričali, da je projekt, vreden milijon dolarjev, primeren in zanesljiv. Vsi podatki med vesoljskim plovilom Space Shuttle in centrom za spremljanje plovil na Floridi se tako zbirajo s pomočjo slovenske tehnologije.

Nasa nikoli ne tvega
Tim slovenskih strokovnjakov je javnost o uspehu svojega projekta obvestil šele pol leta po končanem Nasinem preizkušanju in po začetku uporabe sistema. "Space Shuttle je eden najbolj kompleksnih strojev na svetu, ki stane več kot 100 milijard dolarjev. Zato je Nasa našo opremo do obisti preverila, preden se je prepričala, da je primerna in da zdrži čas trajanja misije," je povedal tehnični vodja projekta Jure Knez.

Za kaj sploh gre pri projektu?
Nasa se je leta 2005 odločila, da bo zamenjala nadzorne sisteme v centru za spremljanje vesoljskih poletov. Slovenska ekipa je Nasine strokovnjake prepričala s tem, da nov programski sistem omogoča prenos podatkov iz vesolja v realnem času in da meritev na zaslonu ne teče z leve proti desni, ampak od zgoraj navzdol. Podatke z razdalje 20.000 kilometrov sprejema 25 merilnih instrumentov, ki sočasno merijo do 3.000 parametrov za razne fizikalne količine.


Fsaka jin čast Respekt Kej bi sfet bres nos Slovencof. Klanjam

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.