MHA sreda, 18. oktober 2006 ob 14:34

Z dnem 21.10.2006 bo vsakdo, ki bo kupil prazne medije (CD ali DVD),
trdi disk, pekač, MC, ali kaj podobnega plačal "nadomestilo za
privatno in drugo lastno reproduciranje".

Primer: Tortica 25 praznih DVD-jev bo kar za 800 sit dražja.

vir: http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=2006103&dhid=85104


Jok

Dejan četrtek, 19. oktober 2006 ob 12:12

Zato pa hitro v štacün pa nabaviti robo!

MHA četrtek, 19. oktober 2006 ob 17:53

MHA sobota, 21. oktober 2006 ob 19:38

Dražji CD-ji in DVD-ji

Ljubljana | 21.10.2006 | STA

Prazni mediji in naprave, ki na njih zapisujejo, se bodo podražili. Cene bodo ponekod višje tudi za 7.000 tolarjev.



Za spominske kartice, avdio in video zapisovalnike, fotokopirne stroje, CD in DVD medije, ter računalniške enote bo potrebno odšteti od 8 tolarjev do 7 tisočakov več kot doslej

Z današnjim dnem se je začela uporabljati uredba o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje, ki jo je vlada sprejela 28. septembra. Del trgovcev v združenju za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije namerava v 14 dneh vložiti zahtevo za presojo ustavnosti uredbe. Kot so pojasnili na uradu za intelektualno lastnino, se bodo nadomestila začela pobirati šele, ko bo ustanovljena ustrezna kolektivna organizacija oz. ko bo ena od organizacij pridobila ustrezno dovoljenje.

Zahtevek za presojo ustavnosti uredbe - po kateri je višina nadomestil glede na vrsto naprave oz. nosilca (npr. spominska kartica, avdio in video zapisovalnik, CD, DVD, računalniška enota za CD in DVD, fotokopirni stroj) od 8 do 7000 tolarjev - je v pripravi, predvidoma pa ga bodo vložili v 14 dneh, je potrdil Bor Rozman iz Merkurja, ki je tudi vodil zbornično pogajalsko skupino pri pripravi te uredbe.

Višina nadomestil je odvisna od vrste naprav "Sodelovali smo na pogajanjih, ampak nobenega od naših predlogov niso upoštevali. Enostavno arogantno in vehementno obnašanje pripravljalca, urada za intelektualno lastnino, z nespoštovanjem konkretnih ekonomskih analiz, ki dokazujejo spornost te poteze," pravi. Trgovci pripravljalcem uredbe očitajo, da niso upoštevali osnovnih ekonomskih argumentov in da so dali kolektivnim organizacijam "nekakšno monopolno pravico" nad določanjem tarif brez predhodne argumentirane analize, je dejal Rozman.

Po njegovih besedah je bil predlog trgovcev, da nadomestila ne bi bila določena absolutno, ampak da bi se določil delež od nabavne cene izdelka. Tako bi se upoštevalo življenjski cikel proizvoda, pravi Rozman, saj bi bilo nadomestilo pri izdelku, ki je novost na trgu in ima takrat tudi najvišjo ceno, višje, nato pa bi se z nižanjem cene nižalo tudi nadomestilo.

Zakon o avtorski in sorodnih pravicah v nekaterih primerih množične uporabe varovanih del določa obvezno kolektivno upravljanje pravic, s čimer se ukvarjajo kolektivne organizacije. Trenutno nobena od kolektivnih organizacij v Sloveniji nima dovoljenja (začasno dovoljenje sta do 1. julija letos imeli Avtorska agencija za Slovenijo in SAZAS), tako da se - do ustanovitve ustrezne kolektivne organizacije oz. dokler ena od organizacij ne bo pridobila dovoljenja - tudi nadomestilo po omenjeni uredbi ne bo pobiralo, so pojasnili na uradu za intelektualno lastnino. Doslej je nadomestilo pobirala avtorska agencija in ga nato po deležih, kot jih določa zakon, razdelila med različne imetnike pravic (avtorje, imetnike sorodnih pravic).

Avtorjem in imetnikom sorodnih pravic nadomestilo pripada, ker je omenjeni zakon dovolil poseg v njihove izključne pravice s tem, da je omogočil posameznikom, da pod določenimi pogoji naredijo do tri kopije primerka varovanega dela za zasebne potrebe, pojasnjuje urad. Zavezanci za plačilo nadomestila so proizvajalci naprav za tonsko in vizualno snemanje, naprav za fotokopiranje, praznih nosilcev zvoka ali slike in imetniki naprav, ki ponujajo odplačno fotokopiranje. Poleg proizvajalcev so solidarno zavezani tudi uvozniki, razen če je uvoz namenjen za zasebno in nekomercialno uporabo kot del njihove osebne prtljage.

Glede posledic izvajanja uredbe je Rozman povedal, da bo po njegovem prišlo do prilagajanja cen in da bi se lahko zgodilo, da bodo te naprave in nosilci npr. v Avstriji in Italiji cenejši za do 20 ali 30 odstotkov, zaradi česar bi se lahko kupci raje odpravili tja. Poleg tega, opozarja Rozman, bi se lahko razmahnilo tihotapljenje iz jugovzhodnih držav in "bi oživeli razni bolšji sejmi". "Te zadeve so v teh državah sploh nekontroloirane," pravi. "Če se bo to pojavilo, ne bo imela država nič od tega, kvečjemu več problemov, ker bo morala to nadzirati," je prepričan Rozman.

MILAN nedelja, 22. oktober 2006 ob 04:36

Fejn ka skrbijo za naš razvoj.
Samo tAk ka si najbolj pameten
pa maš zakone kak se šika si
lehko naJboljši.

Kak je viditi dere je poleg nekej
v zvezi s SAZASOM ja bedarije ka je
nemreš razmiti.

ALI JE TO KA JE SAMO ENA OSEBA
KERA MA MOČ ALI VEZE KE JE SPOSOBNA
IZPELATI ČUDNE PREDPISE?
Brez veze, bode pa sev krotken vidlo
ka so po v meglo brsnili.Zloba

Dejan nedelja, 22. oktober 2006 ob 06:29

Toti zakon je bedarije brez primere. Jaz bon si küpa eno torto cdjov, ker bon si šteja SVOJE podatke gor shroniti in za to bon jaz ploča SAZASI? Za kej te?
Pa zej v krotken bomo izdali naš drügi cd, pa more biti preverjeni od sazasa pa štempl jihov gori meti. Me zanima keko bomo mi od tega dobili.... NIČ!!!!!!!!
Banda lopfska. Bon cdje od zej napre v Avstriji küpüva al ge koli drügi.............
Naša držova je vedno bolj banana republika. Pret krotkin so zagnilili z internetnimi stavami, zej s ten,.....ge smo? Še v Jugoslaviji nesmo bli v takšnen dreki...

Pepek z brega ponedeljek, 23. oktober 2006 ob 01:57

Le ne se preveč sikerati, da se nobena žüpa ne poje tak vroča, kak se sküha.
Problem se gvišno do rešiti, samo provi lidje ga morejo v roke vzeti. Jas van predlogan, ka si lepo negi gor zapišete (papera so venda ne dodatno obdafčili) kej vas mantro, pa se obrnete na URGENTNO SLÜŽBO ekipe KÜNŠTNI PRLEKI, pa bote f krotken dobili "künšten" odgovor.

Za začetek van nej poven, ka bomo nevole s CD ploščami rešili tak, ka de jih belečof Milan duma dela z ilovice.
Za kej več pa te seveda mogli nejpret platiti avtorske praviceZloba Zloba

MHA ponedeljek, 23. oktober 2006 ob 12:36

Pepek z brega je napisal/a:

Za začetek van nej poven, ka bomo nevole s CD ploščami rešili tak, ka de jih belečof Milan duma dela z ilovice.


Aplavz to je kvalitetaGor

kobreti sreda, 25. oktober 2006 ob 22:39

Če de zaj "Rogljiček" tudi zdigna cene na turteVprašaj

Pepek z brega sreda, 25. oktober 2006 ob 23:22

To ne, samo bode pa peka samo če voglote, ka ga nebi slučejno SAZAS skasera za CD-je.Jezik

Zvončica sobota, 28. oktober 2006 ob 01:55

ka ste nori...najšli ste novo tržno nišo pa še cela naša boga regija de lehko bogatela v toten posliHaha Haha Haha Priklon

Pepek z brega sobota, 28. oktober 2006 ob 10:37

To je ne samo tržna niša, to je prova zlota jama. Vüpajmo ka nan nede ilovice za proizvodnjo prehitro sfalilo.

Zvončica sobota, 28. oktober 2006 ob 23:24

Nede nič sfalilo ka so že naši pradedeki znali ka mo jo negda nücali pa so hejali piskre ž je delatiPisk Haha

MHA torek, 31. oktober 2006 ob 13:27

Davek na prazne medije neustrezen
Komisija predlaga drugačne ukrepe

Evropska unija, 31. oktober 2006 11:58
Bruselj - RTV SLO/STA

Evropska komisija ocenjuje, da je davek na nosilce podatkov v nasprotju z načeli notranjega trga povezave.

V osnutku priporočila komisija državam članicam predlaga, da davščine in nadomestila pri nakupu praznih datotečnih medijev, kot so trdi diski, spominske kartice, fotokopirni stroji ali zgoščenke, zamenja z bolje usmerjenimi ukrepi za zaščito avtorskih pravic.

Kot je znano, je Slovenija pred kratkim z uredbo uvedla podobno nadomestilo in s tem sprožila odločno nasprotovanje predstavnikov elektronske industrije in trgovcev, ki so zvišali cene omenjenih produktov.

Uredba, izdana po zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, določa, da morajo proizvajalci in uvozniki praznih medijev (CD, DVD, disk, mp3 idr.) plačevati nadomestilo imetnikom avtorskih in sorodnih pravic. Za primer: kolač 25 praznih zgoščenk bo imetnikom pravic prinesel približno 800 tolarjev.

Pepek z brega torek, 31. oktober 2006 ob 21:27

Tak, zej pa smo tan! Nede nič z našin prodoron na trg elektronske opreme, da do venda naši pametni politiki mogli vmeknoti toto blesavo uredbo.

KERI JE PRI MILANI ŽE NAROČA CD-je, NEJ NAROČILO NENOK STORNERA.Či pa je keri naročeno robo tüdi napre ploča, pa se nej za peneze lepo pod noson zbriše, da jih je Milan itaki že zaprava. Jezik Jezik

MHA četrtek, 2. november 2006 ob 19:35

Sveče se bodo podražile
Tokrat ne zaradi trgovcev, temveč zaradi varstva okolja

Okolje, 2. november 2006 15:00
Ljubljana - RTV SLO/STA

V Sloveniji zaradi nagrobnih sveč letno nastane 3.000 ton odpadkov, zato je ministrstvo za okolje pripravilo uredbi za ureditev področja.

Z uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami želijo zagotoviti zbiranje odpadnih nagrobnih sveč na pokopališčih ter njihov prevzem in predelavo.

Financiranje teh ukrepov bo zagotovila okoljska dajatev, ki se bo obračunala, ko bo nagrobna sveča v prometu. Ta dajatev znese okoli 40 tolarjev na kilogram nagrobnih sveč oz. 12 tolarjev na srednje veliko svečo.

Na leto naj bi zbrali in predelali približno 2.500 ton odpadkov iz nagrobnih sveč.


Či je ne grotalo z CD-ji, de pa grotalo z svečami... Jok

Pepek z brega četrtek, 2. november 2006 ob 19:52

Te pa bomo Milana prepričali, ka de prešalta na glinaste sveče.

Namesto tiste plastike, ki jo lehko samo ednok ponücaš, bomo jih napravili iz gline. Po fseh svetnikih bomo jih lepo šli na brütif doj pobrali, pa jih drügo leto opet ponücali.Gor

MILAN četrtek, 2. november 2006 ob 21:05

Haha TAK TRŽNA NIŠA JE TU.
ŽE SEN V POGONI KA DELAN MUJŠTRE ZA GLINASTE SVEČE.

Najbolj važno je ka de surovina domoča, kopali jo bomo v zidoskem bukovji, tan je malo bol kisla zemla pa de se lepo vlekla.Pekli pa jo bomo na odpadi pa ponucali ves odpad.Še vroče pa do si lidje pelali dumu od tega pa si segravali stanovoja. Prvega novembra na gob, potli pa jih fkup steremo
pa juh odovlemo na Jeruzalemi kak turistični spominek.

SPOMINEK DE MEJA PRIPOVEDNO VREDNOST NA CEJTE KDO SO KRIŽARI BILI TAN PA MELI KELIHE Z GLINE.
TAK KA SE LEHKO PRIPROVITE FSI TISTI KI MOTE MALO VOLE ZA DELO PA POSLOVNE ŽILICE.
Pridobili bomo sredstva z evrope v projekti"LIDER"Mislec

Pepek z brega četrtek, 2. november 2006 ob 23:05

Se provi, ka je fse zgučano pa porihtanoAplavz

Edino kej še moremo rešiti je to, kak bomo peneze ponücaliMislec, ka se nan nebi dekok zgodilo, ka bi jih mogli nesti na banko, pa od obresti še štibro platitiKhmm. Te smo ne napravili fčistar nič. Zid Zid

Či nemo totega problema rešili, te je bojše, ka f senci ležimo, pa čokamo, ka de držova nan kej dola, ne pa mi joj.

Zvončica sobota, 4. november 2006 ob 21:44

Ve pa je prav ka so se naravovarstveniki končno malo zmigali...to več nikše forme nima keko totih sveč se ponüca pa keko odpada (v naravi nerazgradlivega)ostoneGor Ka pa se tiče Milanovih sveč pa je ne norska ideja.....sen polek če treba pomogati.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.