SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 16:52

Evo jaz sen trenutno v eni dokej veki dilemi, trenutno končuvlen 4. letnik srednje prometne šole v Maribori, zej pa bi se mogo odločiti za vpis v študij. Za pa me zanima či ma kdo kakšno pametno idejo za študij, namen se man vpisati v visokošolski študij, natančneje v varnostne vede, ampak tam je huda omejitev vpisa, pa bi nuco še druge opcije. malo napište v kakšno fakulteto ste vi hodili, pa či vete za kakšno dobro fakulteto, jaz bi van bijo zlo hvaležen.

Legionar nedelja, 28. februar 2010 ob 16:55

Malo pogledni keri so deficitarni oz. iskani profili, pa pogledni či te kej od naštetega veseli.

SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 18:32

Sen zej malo pogledno pa je tak ka so nejbolj iskani, inženiri strojništva, metalurgije, računalništva pa medicinski delavci, vsej keko sen jaz podatkov nejšo.
Zej od totih poklicov mi je noben ne glih nekej zanimiv, razen mogoče računalništvo, samo to bi nuco predhodno šolaje že, sen pa nejšo nekej delovnih mest v logistiki, tan pa vsi čejo meti večletne izkušnje....

ne ven kak bi se človek nej pri 18-tih letih odločjo kej če delati celo živleje?

tak daleč pa še stalno lehko gren v politiko Jezik hehe

prlek1825 nedelja, 28. februar 2010 ob 19:30

jaz bom reko tak hodjo sem tri letno lesarsko sem jo uspešno naredjo te sem šo plus dva sem zelo uspešno naredjo zej pa študiram lesarstvo pa recimo keko man dela ke se vun ne vidim se mi vidi ke je lesarstvo bodočnost polek tega še delam z naravnim nejlepšim materjalom ke je na sveti!

les je lep skrbimo da tak tudi ostane!

Legionar nedelja, 28. februar 2010 ob 19:49

Ja tak je, včosik je pač treba glejati tüdi malo na to, ka boš potli ge slüžbo doba, pa meja keko - teko dobro pločo. Ker či glejaš samo na to ke te veseli, je to ne dobro. Mislec Mislin ka pač moreš glejati z več aspektov; ka izbereš tisto ke te veseli pa ka je vsej keko teko perspektivna stvor! Mislec

Dejan nedelja, 28. februar 2010 ob 19:59

Ja tak je. Samo je včosih problem, ka marsikeri še pri tistih letih ne ve, kej ga sploh veseli oz. nasploh ne ve kej bi se šola al pa mo je vseeno, glovno ka gre študirat pa žurat Nasmeh
Jas, či bi še lehko enkrat zbira, bi 100% nekej drügega zbra, kak sen, samo za to je zej pač prekesno. Tak ka se res sploča dobro pretuhtati, pogledniti kakšne perspektivne poklice, kej bode se nücalo za 5, 6 let, ... Samo je to tüdi težko znati, še posebej v totih cejtih.

SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 20:11

Trenutno še res nimam pojma kej bi se odločjo, sicer či bi bila možnost bi takoj šo nekan v tujino, glovno ka angleško gučijo, drugih zahtev za tujino glih nimam, samo so problemi finance, ker sicer se prek adfuture ponujajo štipendije za zda pa anglijo, samo malo je takših ki bi ti pokrile več kak pol šolnine, to pa pomeni ka ti ostone 4000-9000€ letne šolnine za pločati, to pa je malo preveč. Pa moren rečti ka so ambasade zelo nesodelujoče če jim pišeš mail glede tega.

MHA nedelja, 28. februar 2010 ob 21:27

SlovenianDevil je napisal/a:
malo napište v kakšno fakulteto ste vi hodili, pa či vete za kakšno dobro fakulteto, jaz bi van bijo zlo hvaležen.


Jas sen se že v OŠ odločja za zdravstvo pa mi ne žo. Ze hodin na fakulteto za zdravstvene vede.
Či te zanima delo v zdravstvi, te sam idi zdravstvo študerat, kak diplomerani zdravstvenik se lehko v vsakši zdravstveni ustanovi zaposliš, totih ustanov pa moš keko češ.

Prometna te dale ne zanima?

SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 21:50

Prometna dale je opcija ka greš na gradbeno, smer cestno ali pa železniško inženirsko ali pa fakulteta za logistiko, samo je to ne nekej kej bi me res hudo zanimalo, pa nej bi bilo pomanjkanje delovnih mest

zanima me če ve kdo kak je s fakulteto za upravo, to bi te v skrajni sili šo

drgači pa upan ka bon kej bojšega nejšo

MHA nedelja, 28. februar 2010 ob 22:08

Za toto fakulteto pa ti lehko nela ke več pove, una je dola toti študij skos.

SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 22:38

Ka pa fakultete za računalništvo? Zanima me kak je s ten, glede računalništva me zanima delo s photoshopom pa izdelava spletnih strani, pa nwem česploh je kaka fakulteta, ki bi mela take smeri pa newem če bi mogo meti sredjo šolo že nekšo računalniško ali ne.


za upravo pa me tak zanima kakšne so možnosti zaposlitve

aja ve kdo kakšno šolo moreš meti ka prideš na inšpektorat?

MHA nedelja, 28. februar 2010 ob 22:45

Inšpektorat je znimiva zadeva. Jaaa Na informativne si ne ša? Pogledni či piše ke na spletnih straneh fakultet.

SlovenianDevil nedelja, 28. februar 2010 ob 23:02

Na informativnih sen bijo na fakulteti za varnostne vede v lublani, pa to bode tudi moja prva odločitev, samo bon nuco dosti sreče ka pridem med 80 tistih ki jih sprejmejo. Lani je tudi bilo 80 mest pa 400 prijavlenih...
tak da za vsak slučej iščem druge šole

inšpektorat pa mi je zanimiv tak nasploh

MHA nedelja, 28. februar 2010 ob 23:10

Upam ka boš doba varnostne vede!

Dejan nedelja, 28. februar 2010 ob 23:31

SlovenianDevil je napisal/a:
Ka pa fakultete za računalništvo? Zanima me kak je s ten, glede računalništva me zanima delo s photoshopom pa izdelava spletnih strani, pa nwem česploh je kaka fakulteta, ki bi mela take smeri pa newem če bi mogo meti sredjo šolo že nekšo računalniško ali ne.


za upravo pa me tak zanima kakšne so možnosti zaposlitve

aja ve kdo kakšno šolo moreš meti ka prideš na inšpektorat?


V računalništvi se kesneje odločaš za kej se opredeliš pa specializiraš. To maš te potli programiranje ali bole v grafične zadeve, risanje načrtov, ... Dela ti potli ziher ne bi falilo, ker to se vedno išče.

Smeri posebej glih nimaš, ka bi se prav za spletne strani odločja, moš pa pač ka se nafčiš določene programske jezike in s ten te potli lehko razvijaš spletne strani.

optix ponedeljek, 1. marec 2010 ob 00:17

SlovenianDevil je napisal/a:
Ka pa fakultete za računalništvo? Zanima me kak je s ten, glede računalništva me zanima delo s photoshopom pa izdelava spletnih strani, pa nwem česploh je kaka fakulteta, ki bi mela take smeri pa newem če bi mogo meti sredjo šolo že nekšo računalniško ali ne.


za upravo pa me tak zanima kakšne so možnosti zaposlitve

aja ve kdo kakšno šolo moreš meti ka prideš na inšpektorat?



pusti ti zdaj inšpektorat, poleg končane fakultete za takšno mesto rabiš, še dosti drugega, ena od poglavitnih stvari je (veza --> strankarska ali pa rodbinska...), brez tega ne bo nič, tako da na to niti se ne fiksiraj.

glede računalništva ti je večino že dejan odgovoril, edino bom dopisal še, da se v photoshopu najmanj dela smeri računalništvo in informacijske tehnologije.
imaš eno novo smer, medijske komunikacije tam delaš v photoshopu pri graficnem nacrtovanju pa se to pa uric, kar je enako 0 Nasmeh

najboljši photoshoperi so samouki, na internetu imaš kopico dokumentacije s katero si lahko pomagaš pri učenji in obvladovanju photoshopa pa tudi spletnih programskih jezikov.


Zvončica ponedeljek, 1. marec 2010 ob 21:28

MHA bravo ka si se odločja ka se dale vičiš To ja No, če bi pa jaz mela toto pamet kak man te gda sen se vpišovala v "šole" bi se definitivno odločila za posel ke ga lehko z lastnimi rokami pa pametjo oprovin.....po sistemi "uzdaj se use i svoje kljuse" Nasmeh

erof ponedeljek, 3. maj 2010 ob 18:27

Dobrodošli na spletnih straneh Državnega izpitnega centra, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

RIC.SI


erof torek, 4. maj 2010 ob 08:22

Socializma ni več. Šolanje otrok bo potrebno plačati!

vir


In koliko stane otroka?

Če vzamemo za izhodišče najosnovnejše - cenik šolnin za izredni študij, ugotovimo, da letnik študija v povprečju stane 2.200€, ob predpostavki, da bo naš otrok vzoren študent, ki bo vse obveznosti opravil v rokih, bo študij zaključil v 5-ih letih, kar skupaj znese 11.000€.

Vsekakor je potrebno upoštevati še stroške študijskega gradiva in ostalih šolskih potrebščin, kar navadno pomeni vsaj še 2.000€ dodatnega stroška.

Ne pozabimo na stroške bivanja in prehrane!
Ob upoštevanju najcenejše opcije, bivanje v študentskem domu v Ljubljani, znaša strošek cca 3.500€, če bi otroka morali nastaniti pri zasebnem stanodajalcu pa še enkrat več.
Ker lačen študent ne more študirati, je potrebno upoštevati še strošek prehrane, ki bo vsekakor večji, kot če bi se otrok prehranjeval doma.

Ta strošek je sicer najteže oceniti, vendar lahko z gotovostjo rečemo, da bo skupni strošek študija presegel znesek 20.000€.

In ne pozabimo, pri računanju smo bili optimisti in nismo upoštevali stroškov študija v tujini, za katerega se odloča vse več študentov.

MHA torek, 4. maj 2010 ob 15:53

Moja šolnina na letnik je skoro 4000 €, pa trije letniki so.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.