Dejan torek, 25. maj 2010 ob 21:52

Ka malo ločimo toto temo Nasmeh
No, zanima me, kak vi na to glejate, ste ZA ali PROTI? Kakši argument za eno al ovo?
Jas še se nekej nesen v to poglobla in ne ven, kej je bojše. Predvidevlen ka ZA, ka se to enkrat kunča. No verjetno bi se te kunčala tota kalvarija s ten. Ali se motin?

Jernej torek, 25. maj 2010 ob 21:59

Mislec ..moja politična smer je bole levičarska samo
man močen nacijonalen ponos kod slovenec!

Bojim se ka bi slovenija lahko še več svojega teritorija zgubila ki njoj pripada!

Legionar torek, 25. maj 2010 ob 21:59

Jaz tüdi ZA. Jasno je, ka mo mogli oboji malo popistiti, ker v nasprotnen primeri se to nede nikdor kunčalo, pa mogoče se še kej hüšega s tega izcimi. Hudi ZA tüdi zato, ker dosti politikov izkorišča toto 'problematiko' za nabiranje svojih političnih točk, kapa se mi glih nejbole ne vidi. A-A Iskreno povedano pa momo tüdi zadosta drügih problemov, kak pa da se ubadamo za toti meter meje levo-desno... In ZA tüdi zato, ker smo Slovenci pa Hrvoti bili skoz dobri sosidi, pa mislin ka od zaostrovanja zadeve ne bi nišče meja nič pozitivnega. Kapa se tiče izhoda na odprto morje, pa je itak zagotovljeni z mednarodnin pomorskin pravon. Jaz mislin ka či se dvo nečesa nemreta nikak zmeniti, ka nej odloča nešče tretji!

Dejan torek, 25. maj 2010 ob 22:02

Jas glejan s totega vidika, ka se to enkrat reši. Ker ne ven, gda se bo, či zej to zavrnemo? Al kak de to dale šlo, niman pojma.
Za fsakši meter naše zemle te boli, da smo je v preteklosti že teko zgübili al nekak se to mora zrihtati.
Kej se zgodi v primeri, ka je na referendumi rezultat PROTI?

Legionar torek, 25. maj 2010 ob 22:06

Če de rezultat PROTI, do se iskale drüge poti za rešovaje totega problema. Kakše, pa je vprašanje, mislin ka do se po v bodoče brezveze razvnemale strasti na obeh straneh meje, pogloblalo de se sovraštvo, tüdi gospodarske vezi med državama do trpele, pa tak dale...Mislin ka nan toga ne treba. In teko vervlen tüdi v odločitev tote arbitražne komisije -či de seveda do tega prišlo- ka mo oboji zadovolni, ali pa oboji nezadovolni. Hihihi Nigi ne piše, ka tota komisija Sloveniji nebi dodelila koridora do odprtega morja, nekej takšega kak je bija sporazum Drnovšek - Račan. Samo to s totin dostopon je samo metaje peska v oči s strani nasprotnikov sporazuma, dostop -kak že rečeno- ma vsaka držova in to po določilih mednarodnega pomorskega prava!

MHA torek, 25. maj 2010 ob 22:19

Res je že cejt, ka se meja reši, to momo ze šanso s totin sporazumom. Rejši bi bija, ka bi bija rezultat ZA kak pa PROTI. Či de proti, te mo opet na začetki, po mo se san štükali pa nič rešili. Ze ne ven, kak so ke katastri, ker mislin ka do arbitri glejali zemlo po katastri. Zütra gren poslüšat ministra Lukšiča.

optix torek, 25. maj 2010 ob 23:42

Problem v tem vsem ti je, da so 19 let zavajali narod in zaj prek noči težki obrati kerih folk ne dojema
Vsakši keri realno pogleja zemljevid mu je jasno, da ena Savudrija,Kanegra ne more biti brez morja, pa da po mednarodnem pravu vsaki obali pripada tudi košček morja in tu avtomatsko pada v vodo teorija da je Piranski zaliv celi naš.

Teorija, da smo imeli jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom je resnična, ampak spet zakaj, zato ker je bilo ceneje da patruljni gliser iz Pirana gre pa tira Italijanske ribiče, kak pa da se vozi patruljni gliser iz Umaga.

Navsezadnje sem zadnjič gledal posnetek TV Ljubljane iz 1988 , ko so "slovenski miličniki" zgrabili ribiško Italijansko ladjo kera je lovila v jugoslovanskem morju in je poveljnik patrulje - slovenec, na karti risal pred kamero, ki so Italijane zgrabili in je v kameramo povedal, da ta del morja je hrvaško teritorialno morje in da bodo prepeljali kapitana in ladjo v Umag k sodniku za prekrške in ne v Piran.

Na nobenem sodišču (ICJ HAAG in pomorsko sodisce Hamburg) z upoštevanjem teh dejstev katere navajajo mediji in mečejo pesev v oči ne bi dobili toliko kolikor dobimo z arbitražo.
Zato je tudi arbitraža najboljši proces za dokonočno razmejitev na morju in ureditev katastrov ter meje na kopnem.

663km meje od 670km je urejeno po badinterovem sporazumu iz 1991, edino fali 7km tu ob Dragonji za kero se niso zmenili, eni trdijo ka je meja reka dragonja, drugi ka je ovi umetni kanal sv. odorika.

Sporna so naselja Škrili, Škudelin,Mlini in Bužin vključno z Jorasovo hišo. Tu pa reden problem nastopi, ker kdo tega ni videl še ne ve v čem je štos. Imaš v selu 7-8 hiš te pa recimo prva hiša ma elektriko, naslov slovenski, te pa čez 50 m je nekšni hrvat pa elektriko - naslov hrvaški, te pa opet slovenec s slovenskim naslovom in itd.

Ta zgoraj omenjena naselja so v Slovenski katastrski občini Piran, kataster na Muri pa je v hrvaški katastrski občini Sv. Martin na Muri. In zdaj pri razmejevanju bo uporabljen enojen princip razmejevanja ALI KATASTER , ALI NARAVNA OVIRA.

Če se uporabi kataster je sporni del pri Jorasu in ob Dragonji slovenski hkrati pa se zgubi 800 hektarjev ker je tisti kataster hrvaški.

Če pa se uporabi naravna razmejitev, avtomatsko je meja reka Mura in je 800 hektarov v Sloveniji, pa tudi tisti kataster spodaj pri Jorasu se ne uporabi kot načelo razmejitve ampak reka Dragonja s katerim tisto potem ne spada vse pod Slovenijo.

Arbitri pa ne bodo uporabljali oba principa razmejevanja, ampak samo eden in zato obe državi nekje dobita, drugje izgubita del ozemlja.

Dostop do odprtega morja je larifari in je spet dejansko zavajanje ljudi.
V jadranskem morju že dolgo let velja sporazum, po katerem je določena služna pot za vsa plovila.
Se pravi če gre ladja v Trst, Koper gre po hrvaškem teriotiralnem morju, ko pa se ladja vrača iz Trsta, Kopra, pa gre po italijanskem teriotorialnem morju.

Poleg sprtja obeh narodov najbolj od vsega trpi gospodarstvo.
Slovenski produkti se izredno malo prodajajo v hrvaških trgovinah zaradi bojkota, padel je promet v Mercatorju in Merkurju (nekateri trgovinski centri so pred zaprtjem). Generalno gledano pa je največja kolateralna žrtev Gorenje, ker je ogromno svojih izdelkov prodajalo na hrvaški trg.

Rezultat PROTI nekaj drastično ne bo spremenil odnose dveh držav, bo pa pomajal ugled in verodostojnost Slovenije in njene politike v Evropski Uniji, s tem tudi odprl opcijo, da EU odvzame sloveniji pravico do glasovanja glede ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU zaradi nenehne blokade.
Ker ta blokada je zelo slab primer evropskega obnašanja neke države in s tem tudi odpira vsa ostala vprašanja kaj se lahko dogaja pri vstopu Srbije, BiH, Makedonije, Črne gore, navsezadnje tudi Kosova v čanstvo EU.
Velike države iz EU kot so Nemčija, Francija,VB imajo svoje interese na Balkanu in ne bodo dovolili da jim nekdo plane podira.

TUNČEK torek, 25. maj 2010 ob 23:58

Naleti Slovencon čistega vina si ne vujple nobeden politik, ne levi, ne pravi. Samo bravo lehko rečen Optix !!!

kobreti četrtek, 27. maj 2010 ob 00:40

keko jaz mislim bo večino raje ki de prišla na volišča glasovala proti, ker so zodnji referendumi meli takše rezultate,drugo ka pa je narod sploh ne ve zakaj se tu ide, pa do kar proti zacajhnali

Ivek četrtek, 27. maj 2010 ob 07:50

1. S ten de določena meja na zemli.
2. S ten de določena meja na morji.
3. Fseeno je, ge je tistih nekaj metrof meje na morji. Mednarodna pot za lodje v
Jadrani je enosmerna. Op hrvatski no slovenski obali do Trsta, te pa
nozret dol op Italiji. Tega nihče nede spremenja, zato ki je takši
morski tok. Či bi Hrvoti začeli fstovlati lodje ki grejo f Koper, bi meli nevole s
celin sveton, zato, ki to dela stroške.
4. Kunec de degmaja naših politikof za nekši nacionalni interes, ki je jihof interes.
5. Kaj god mo napravili bode fse še sploh tan ge je, samo s sosidi mo leži al pa bol
žmetno gučali.
6. Za Evropo no Ameriko so Italija pa Hrvatska bol važni kak Slovenija, pa to nan
pasalo al pa ne.
7. Kda de HR prišla v EU (tega mi nemremo zapremzati) se s SLO nede več
pogučovala o nerešenih zadevah.

Či glih mi preveč ne paše, Žalosten sen "ZA"

Legionar četrtek, 27. maj 2010 ob 08:03

kobreti je napisal/a:
keko jaz mislim bo večino raje ki de prišla na volišča glasovala proti, ker so zodnji referendumi meli takše rezultate,drugo ka pa je narod sploh ne ve zakaj se tu ide, pa do kar proti zacajhnali


Jaz se tüdi bojin , ka de sporazum ne referendumi zavrnjeni. Zakej? Zato ker do na volišča šli pretežno nasprotniki sprazuma, mogoče malo podpornikov, večini pa se itak "yebe" za to, in tisti nedo šli. Zno se zgoditi, ka de udeležba zlo zlo nizka, pa ka de 10 ali pa 20% volilcov 'odločalo' o takši pomembni stvori, ke je po mojen napaka in zato sen tüdi proti totemi referendumi na splošno! Hrvoti so referenduma ne meli, sporazum so sprejeli, tak bi mogla narediti tüdi Slovenija, pa bi se to rešilo brez nekše hüde krvi. Zapa de se po vsej verjetnosti stvor brez potrebe opet zakomplicirala!

MILAN četrtek, 27. maj 2010 ob 08:30

Mislec VODA PA ZEMLA TA OSTALI -lidje do povmrli

erof četrtek, 27. maj 2010 ob 19:08

Absolutno PROTI ,ker so nam že tak preveč pokrali če jim tu pistimo te do še več šteli.
Če jih pistimo v evropo oni pa nam tisti na morji rol zaštopfajo ka do kaserali za lodje pa ka de se prijih roba z lodjih dol zlogala te smo mi opleli te mamo lehko piranski zaliv za muzej.Je pa še nekej če oni pridejo v evropo te do prvo kak prvo prosili za pomoč kak Grki te ta drugo do meli odprto mejo ka mo meli pune ceste tovorjokov ka do nam še toto siromašvo vničili oni do na morji kaserali za rol če mo šteli ka do lodje skoz pustili oni pa do se v evropi po sloveniji vozili zapstoj tak ka do nas 2x nategnili če nemo PROTI.
Keri to bolj pozorno spremla pa ve kej več o toti vroči župi v vsakem primeri so nas ,,ŽE,, nategnili ,krivi pa so naši politiki ki so samo gučali bomo že bomo že se mo na miren način pa pošten zgučali med tistim cejtom pa so si Hrvoti mejo zakoličili , ceste z bagri zravnali po svoje ,naredli kontrolne točke po svoje in to zapečateno ka se od tam več ne genejo.Krivi so politiki jim se tam prav prisrčno j..e ki sploh ne vejo za stisko ljidi ob meji kej vse morejo pretrpeni z naše strani policije in z njihove strani policije in carine.
Pelaš leho prek tisto kej se jim vidi če glih je tvojo in maš dvolasništvo in je por sto metrov narozen. Čist tak bom reko proti nej pametuvlejo po svoje če jim zej pistimo te smo hlapci dale,ovi pa nas bodo v evropi drmali z vseh strani 100 na vuro......

Dejan četrtek, 27. maj 2010 ob 19:32

Jas pa mislin, ka smo itak to že zapravili kej smo. Več, kak momo zej, nemo meli nigdor več oz. tisto, kej smo püstili, ka si je nešče drgači mejo zarisa, lehko pozobimo. Zato pa bojše, ka se to kunča pret, kak pa se vleče še enih 20 let. To narodi prav nič ne koristi razen politikon, ka mojo o čen kvasiti pa na račün tega točke nabirati.

optix četrtek, 27. maj 2010 ob 20:03

erof je napisal/a:
Absolutno PROTI ,ker so nam že tak preveč pokrali če jim tu pistimo te do še več šteli.
Če jih pistimo v evropo oni pa nam tisti na morji rol zaštopfajo ka do kaserali za lodje pa ka de se prijih roba z lodjih dol zlogala te smo mi opleli te mamo lehko piranski zaliv za muzej.Je pa še nekej če oni pridejo v evropo te do prvo kak prvo prosili za pomoč kak Grki te ta drugo do meli odprto mejo ka mo meli pune ceste tovorjokov ka do nam še toto siromašvo vničili oni do na morji kaserali za rol če mo šteli ka do lodje skoz pustili oni pa do se v evropi po sloveniji vozili zapstoj tak ka do nas 2x nategnili če nemo PROTI.
Keri to bolj pozorno spremla pa ve kej več o toti vroči župi v vsakem primeri so nas ,,ŽE,, nategnili ,krivi pa so naši politiki ki so samo gučali bomo že bomo že se mo na miren način pa pošten zgučali med tistim cejtom pa so si Hrvoti mejo zakoličili , ceste z bagri zravnali po svoje ,naredli kontrolne točke po svoje in to zapečateno ka se od tam več ne genejo.Krivi so politiki jim se tam prav prisrčno j..e ki sploh ne vejo za stisko ljidi ob meji kej vse morejo pretrpeni z naše strani policije in z njihove strani policije in carine.
Pelaš leho prek tisto kej se jim vidi če glih je tvojo in maš dvolasništvo in je por sto metrov narozen. Čist tak bom reko proti nej pametuvlejo po svoje če jim zej pistimo te smo hlapci dale,ovi pa nas bodo v evropi drmali z vseh strani 100 na vuro......


Se pa si preberi kaj vsebuje arbitražni sporazum.
Ti tak zaj tu pišeš kak da bodo Hrvati odločali ki de šla meja in ne neodvisni mednarodni strokovnjaki ki bodo določili razmejitev.
Vepa zato se tudi arbitraža dela, ker se ni dalo zgučati za ta problem 19 let.

Rol ti nišče nede zaštopa Nasmeh Vepa pogledni si na google (vidim ka rad linke prebiras) malo ureditev plovbe v jadransken morju, to sploh z mejo veze nima. Točno se ve kje lahko pluješ.
Luka Koper ima raznovrstni tovor keri ladje vozijo tja, pristanišče Rijeka pa ima tankerje z nafto, ker je tan rafinerija v kateri se predelovle nafta, potli pa jo odovlejo Petroli pa podobnim. Najvecja konkurenca Luki koper je pristanisce v Trstu.
Kaj se tiče Piranskega zaliva pa nasplošno bi bojše z ekološke perspektive, ka sploh nega teh ladij v jadranskem morju. Ti si ne moreš zamisliti koliko dnevno ladij potuje v Trst, Rijeko, Koper katere vozijo razna strupena sranja in da se taka ladja potopi v naših teritorialnih vodah ali rolu o katerem ti gučiš, te bomo meli 50 let samo nesnogo v vodi.

Kaj se tiče meje pa carinikov, nekateri res niso dorasli svojemu poslu oz. zaradi nekih svojih osebnih frustracij potem se izživljajo nad potniki...

Erof, nemamo mi kaj pustiti keremi, alternative nega, če je ti vidiš povej kaj po tvojem treba narediti, pa noben ne bo podprl sporazum, če pa so vse možnosti že izčrpane?



MILAN četrtek, 27. maj 2010 ob 20:59

Mislec HEJATI S TOTIN CIRKUSON

Pepek z brega četrtek, 27. maj 2010 ob 21:35

Mislec Mislec Mislec
Nejvekša bedarija pri fsen toten cirkusi je to, ka o usodi "sporazuma" ali "nesporazuma" - kak pač keri to jemle - odloča narod.
Lidje so (smo) fčistar zmešani. Eden tol stroke guči eno, drügi trdijo drügo. Ista stvor je s politiki. Eni eno, drügi drügo. Nega enega človeka v Sloveniji, keremi bi lehko vervali in mu v eloti zavüpali. Se mi vidi, ka nejč oni sami ne znojo, kej je praf. Zagovorjajo pač svojo politično stališče, za kero pa znomo kej pomeni in kak je s ten.

Do ene meje držijo argumenti kak ene tak drüge strani. V celoti pa niše nede nikoga prepriča in do se lidje (bor večina) pač odločali tak, kak bodo rekli "jihovi".

Jas son bon se odločja po svojen - samo še gnes ne znon kak... Mislec Mislec Mislec
Si fčosik mislin, ka b bilo nejbojše enostavno pozobiti na toti blesavi referendum, ker so si ga gospodje f parlamentizmislili samo zavolo toga, ka bode na kraji narod krif, kakšakoli bode odločitefin kakšekoli bodo posledice....

Enostavno ne znon.... pa sen tüdi ne glih prepričani, ka vi fsi znote zakej ste se odločili tak kak se ste. Politične parole so f toten primeri enostavno premalo....
Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten

Dejan četrtek, 27. maj 2010 ob 21:48

Blesavo je tüdi to, ka zej moremo na fsakšnen vogli politike poslüšati pa je eden bole pameten kak drügi, kej je prav pa kej ne. V parlamenti pa so se te ne mogli zmeniti, či to nej sprejmejo ali ne pa so dali na referendum. Tak ka jas osebno totih politikov sploh ne poslüšan, ker zej pač te nej tiho bojo, fsakši se nej som odloči, kak de obkroža.
Jin pa gre zej toto lajaje na roko, da je volilno leto pa še malo predkampanje.

optix četrtek, 27. maj 2010 ob 22:11




popović, koprski župan dal delati plakate Nasmeh

SlovenianDevil četrtek, 27. maj 2010 ob 22:29

Tak van poven, ka sploh nimam pojma kej nej don, za ali proti...

Takak je Pepek napiso, vsaki guči svojo, mi pa bi mogli ugotoviti keri ma praf?
Ven ka če bo sprejeto gre naša meja na arbitražo, pa ka o joj odločajo neodvisni arbitri, ampak na podlagi česa? Kakšne dokumente momo mi ki bi jih lehko predlagali?
Tak me moti to, ka če mamo mi v bistvi kakšne dokumente, ki je meja, zakej te sploh nucamo arbitražo?
Tudi me zanima za keri del meje se bode šlo? Samo tisti zaselki, ki so trenutno pod vprašajem ki so ali o celi meji?

Nevem zakej se to dela zej, do zej smo lehko čisto vredi živeli, nekej incidentov je bilo, ampak večjih problemov pa ne, pa či druge držove delajo to to dosti počasneje, ne vem zakej moremo mi to tak na horuk izvesti.

Jaz našemu Boruti ne zavupam več, v bistvi politikom sploh ne zavupam, pa tudi spoštovoja nimam do jih, ker namesto ka bi delali za to za kej so jih izvolili, pa zato za kej so pločani. Namesto tega uni izvajajo referendume, ka potli lehko rečejo ka se izvaja volja ljudstva. Pomalen bi volja ljudstva lehko bila kompletna menjava politikov, ker so toti lidje že predugo na sceni pa predugo ne delajo nič razen sranja, pa to ne mislin samo Pahora pa jegovih ampak Janšo tudi, ker so jegovi nič bojši ne.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.