MHA četrtek, 4. januar 2007 ob 11:53

Kajenju v lokalih se čas izteka
Ministrstvo predloge rešitev sprejema do 10. januarja

Slovenija, 3. januar 2007 16:06, zadnji poseg ob 18:55
Ljubljana - RTV SLO

Minister Bručan je napovedal, da naj bi bile spremembe zakona, ki bi kajenje prepovedal na vseh javnih mestih, sprejete do poletja.

Ministrstvo za zdravje je namreč objavilo osnutek sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katerim bi se, če bi bil sprejet, Slovenija pridružila Italiji, Irski in nekaterim drugim državam EU-ja, v katerih je kajenje na javnih mestih, vključujoč lokale, prepovedano. Med cilji zakona je zmanjšanje števila kadilcev, njihovega obolevanja in umrljivosti ter zaščita delavcev, ki so dimu izpostavljeni.

Zakon naj bi lokalom in delovnim organizacijam nudil tudi kompromisno rešitev v obliki možnosti vzpostavitve kadilnic, kar pa bo podrobneje urejal pravilnik, ki ga bo potrdil minister za zdravje Andrej Bručan.

Zakonski predlog si med drugim prizadeva tudi k zvišanju dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov s 15 na 18 let.

Obstoječi zakon je bil sprejet pred 10 leti, k njegovim spremembam Slovenijo zavezuje tudi okvirna konvencija ZN-a o nadzoru nad tobakom, zanje pa se zavzema tudi komisar EU-ja za zdravje, Ciprčan Marcos Kyprianou.

Škodjivost pasivnega kajenja
Tobačnemu dimu je sledeč reprezentativni raziskavi inštituta za varovanje zdravja izpostavljenih 62,9 odstotka vseh polnoletnih prebivalcev Slovenije in 55,6 odstotka polnoletnih nekadilcev. Povprečno trajanje izpostavljenosti tobačnemu dimu ob dnevih, ko je posameznik izpostavljen, znaša približno eno uro. Vsak dan je pasivnemu kajenju izpostavljenih 15,2 odstotka polnoletnih Slovencev. V povprečju preživijo te osebe v zakajenem okolju 2,6 ure dnevno, časovni razpon pa sega od nekaj minut do več kot 16 ur.

Raziskava iz leta 2003 je pokazala, da so slovenski šolarji v starosti od 13 do 15 let zelo izpostavljeni pasivnemu kajenju tako doma kot na javnih mestih. Doma je pasivnemu kajenju izpostavljenih 52,2 odstotka nekadilcev in kar 84,8 odstotka šolarjev, ki tudi sami kadijo. Na javnih mestih pa je izpostavljenih še več otrok te starosti, in sicer 84,1odstotka nekadilcev in 92,4 odstotka kadilcev med njimi.

Na letni ravni je v Sloveniji z izpostavljenostjo tobačnim izdelkom povezanih kar 3.000 smrti. Predlog novele je za predloge rešitev odprt do 20. januarja.

MHA četrtek, 4. januar 2007 ob 12:03

Jaz podpiran toti zakon. Ker či greš v kerokoli oštarijo je takak či bi v zelhanco priša. Boge kelnarce ki to trpijo celi den, po možnosti pa še noseča. V zdravstvenih ustanovah pa je tak ali tak prepovedano.

Dejan četrtek, 4. januar 2007 ob 12:13

Edino pravilno! Jaz tüdi podpiran toti zakon, ker je včosih v totih oštarijah takša megla ka ne vidiš pred sebe. Te pa smo mi glih tak kadilci, pa makar ne kadimo, da vdihovlemo toti lüft.
No samo upan, ka te nedo še kda v prihodnosti prepovedali špricarof v oštarijah Jezik

Pepek z brega četrtek, 4. januar 2007 ob 20:55

Ne ven, či je glih nejbole pametno neke enostavno PREPOVEDATI.

Jas drgačik tüdi ne kadin, pa mi glih preveč ne paše, či priden v oštarijo, f keri je zakajeno, kak v zelhenci, sen pa fseeno proti takšemi ukrepi, kak je prpovid.

Jas bi reka tak:
- Nej se oštarjoši sami odločijo, či de se v jihovi oštariji kadilo ali ne in nej to javno objovijo.

Se provi, ka bi pač meli dvojne oštarije. Ene za kadilce, drüge pa za nekadilce. Kidje pa se nej odločijo f kero oštarijo do šli pit.

Mogle pa bi za kršitele valati stroge kazni (či je oštarija prijovlena za nekadilce se pač notri nesmi kaditi). Po mojen bi bilo tak bole pošteno.

Či pa je tobok resen tak škodlif, te pa ga enostavno nej prepovejo odovati pa amen, na pa ka ti ga po eni stroni odovlejo, pa od jega držova lepe peneze pokasera, po drügi stroni pa nesmiš skoro nigi kaditi.Mislec Mislec Mislec

MILAN petek, 5. januar 2007 ob 09:01

Nasmeh tak kak že v dosti držvah je tudi naša mati Slovenija
pogruntala ka je tobok ne dober za lidi, ka de tudi cena
marsikerega prestrošila.Tisti keri kadi(resen)da kadija
pa če de kejkoli.
prepovedati tobok tota bi bila bojša!
Tu bi se te nešlo opet nekaj delovnih mest
"ŠVERC TOBOKA "
že zaj ga dosti lidi šverca v Avstrijo pa druge držove.

Bojše pa je ka začnemo duma saditi tobok pa mo ga meli
za lastne potrebe pa nekej za trg.

Kerega zanima se lehko zglasi. Mon prvovrstni tobok
stora sorta in fsakšo leto lepo uspevle.

Ka pa v oštarijah nebi kadili .....ups.......
še v bolnicah ga vlečejo.

IRSKI očtarjoši so se bojali ka nede več gostof
pa se je pokozalo a jih je še več.

""""Vekšo je srmaštvo bol se kadi""""""
Kadilo se je pa se bode pa makar de vragova vloda.

Zvončica sobota, 6. januar 2007 ob 03:37

Kadin kak Türk že precik dugo (no, ve neje glih tak hüdo), pa me toti zakon moti edino v eni stvori...tak kak je Pepek napisa je O.K.AplavzČe bi v oštarijah meli malo bojše klime bi tobok ves gor potegnilo pa bi bilo za vse prav. Resen bi lehko naredli oštarije za kadilce pa ove za nekadilce. pa kelnere takše ki jin to tak pače notri. Ve so vsi kelneri glih tak ne nekadilci.Kak pa naj kafe spijen brez dudike??Dopodne pa se mi toti napad na tobačno industrijoAplavz Mo vidli kaj bo. Samo meni se vidi ka pijača več škode naredi kak cigareti pa nega nikše prepovediVuuhuu

MILAN sobota, 6. januar 2007 ob 08:32

Vuuhuu Zvončica, malo se stavi:
"Samo tišina zavolo pijače."



Vuuhuu Kej si misliš, ven pa toti svorniki že fest
štenderajo kak do fse fkup dol stavili.Še pijačo narodni
šport nan doj stovijo- te pa je tak fse adijo.

Vuuhuu Te pa do si še zmislili "SEX"ka pa te ?????????
nekej se že začne stovlati ža po naravni poti,te pa prepoved
ja kej pa še mo te meli?????????


Zato pa dokič lehko:Jesti,piti kaditi pa jeb..i!!!!!!!!!


Aplavz Aplavz Aplavz Aplavz Aplavz Aplavz


Ž I V E L A E V R O P A

BBx sobota, 6. januar 2007 ob 09:49

Alo!


Lepše bi bilo ka se pobrigajo za dober lüft na drüjgi način:

1. Kadij se lejko samo morejo meti prečiščevalne naprave - predvsem vklopljene - ka nede megla. To naj odijo inšpektori glejdat pa rejdno lopnejo če nede tak!

2. Prepovej se kajenje - tudi čisti lüft!


Prva varianta je čista normalna če ščejš meti stranke v oštariji se malo pobrigaj ka de v rejdik pri tebi - nej pa kak je zaj ponavadi zakajeno pa ko j**e nekadilce... Pisk


LP, B

kobreti torek, 9. januar 2007 ob 11:16

Tobok tu tobok tan, pa vedno bo ran tan,ki si ga nekadilci najmeje želimo.Res ka bi po oštarijah... lehko meli tote propelere močneše, ka bi toti smrad vun potegnolo.Recimo na naši firmi je to "lepo" rešeno.Kadilci mojo svoj plac lepo v preddverji,lepo označeni z napisom"V TEM PROSTORU SE LAHKO KADI",celo pepelniki so še.Samo kaj, če pa vsi ostali kaj moramo iti tan skos(delat iz dela,na jüžino iz jüžine in še ostale stvari) se itak navzememo totega dünsta glih tak kak,če bi v oštariji seda celo odvečerko med rauhari !!Slabo

Jernej četrtek, 11. januar 2007 ob 19:07

Cü to tü v Avstriji hocejo tüdi prepovedati kajenje na javni mestih! Kazen na to bode okrok 700 €vrov. Kajenje na delavnem mesti je tak se prepovedano ,prinas v Avstriji... naja ges tak ne kadim samo me ne moti ci negdo kadi ..sploh ne...tak ka je mi vse eno ci se kadi ali nej!

Nela petek, 12. januar 2007 ob 21:03

Pozdrav

Jaz bon tak rekla, mene zelo moti če poleg mene što čikoberi, ali pa če grem na kafe, pa je fest zakajeno,no to je ali vsigi. Osebno nimam nic proti kadilcom, samo moti me pac. Dol

Zvončica sobota, 13. januar 2007 ob 00:24

Najbojše ka se preselin nekan k južnin braton...tan je še vse po storen.Lehko se kadi, pije, krodne,hmajüha.....pa nikome ništaKul Aplavz To je svoboda naroda.Jok

Jernej torek, 16. januar 2007 ob 08:18

Cü pa tüdi tan bo enega dneva nacik ves...celi svet se spremeni!
Mislec

Jernej torek, 30. januar 2007 ob 20:08

Saj ci vsi 27drzav EU-ja nebojo sami zakon proti kajenja po ostrili bode EU v Brüssli sama preko noc ci treba!

MHA torek, 30. januar 2007 ob 20:51

Zütra, 31.01. je den brez čika! Aplavz San ke či ga nišče ne upoštevle.

Jernej torek, 30. januar 2007 ob 21:15

Tak kak dana brez Avtomobila Pisk

Dejan sreda, 31. januar 2007 ob 01:56

Kak do te eni brez čika zdržali celi den, či kadijo čike en za ovin?!

Jernej sreda, 31. januar 2007 ob 09:26

To je taksna navada te pa brez vec nemrejo Hm

Zvončica nedelja, 4. februar 2007 ob 01:54

Črvi radi jejo zelhano meso....pa treba zelhanost do te zdržüvati....Haha

MHA nedelja, 4. februar 2007 ob 11:17

Zej do še te na škotle čikof dali slike gor.


http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=16&c_id=132953



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.