Ivek petek, 28. januar 2011 ob 08:22

Zadnje čase opažam, da aktivnost na forumu upada, predvsem glede števila odzivov na nove teme, kakor tudi komentiranje tem, ki so na forumu že obravnavane in so vedno aktualne. Naš forum ima izredno bogat nabor tem, upam si trditi, da enega najbolj pestrih v Sloveniji. Podforumi in lansirne teme omogočajo razpravo Civilne družbe o celotnem naboru družbenih dogajanj. Administrator redno posodablja portal in skrbi za delovanje v skladu s pravili.

Zato ni vidnega razloga zakaj se komentarji nanašajo največ na vreme, malo za šalo (ki jo sicer krvavo potrebujemo), prleška policija, črna kronika, sol na cestah, in podobne. Nimam podatkov o tem kako se giblje število ogledov, zdi se mi, da ne pada. Sprašujem se zakaj pada število komentarjev in zakaj se je zmanjšala pojavnost na forumu nekaterih vidnih avtorjev, analitikov in komentatorjev. Na podlagi delne analize podforumov sem dobil občutek, da se število novih prispevkov od leta 2009 zmanjšuje. Nekaj tudi na račun tega, ker so mnoge teme že odprte, opazen pa je trend »pozabljanja« na njih. Število ogledov je odvisno od kakovosti lansirnega članka, kar se da zaključiti s primerjanjem števila ogledov in odgovorov. Največjo odzivnost imajo teme, ki direktno prizadenejo ljudi, teme iz neposrednega okolja in tiste, ki so medijsko bolj izpostavljene. Torej teme o katerih so ljudje informirani na način, da jih razumejo ali čutijo posledice delovanja sil v okolju. Na podlagi pregleda odzivov sklepam, da obiskovalce portala najbolj zanimajo politika, volitve, ureditev okolja, nogomet, avtomobili, računalništvo, preživljanje prostega časa, delovanje RKC, obramba, odnosi s sosedi. Preseneča zmanjšan odziv in površno zanimanje za socialne teme (razen pokojnine), šolstvo, državnost, družboslovne raziskave.
Postavljam si vprašanje: zakaj se obiskovalci čedalje bolj izogibajo temam, ki so pomembne za družbeni razvoj in se zatekajo k »lahkim« temam. Je to bežanje in strah pred negotovo prihodnostjo ali brezup zaradi nemoči pri spreminjanju ali vplivu na stanje v ožjem in širšem okolju?
Ali obstoja strah pred posledicami zaradi javno izgovorjene-napisane besede ali kritike? Je stanje duha v državi takšno, da smo ob upanje in zaupanje?

Danes obstoja veliko stališč in razprav o vlogi spleta v družbi. Na možnost izražanja preko spleta gledam kot na močno orodje Civilne družbe za informiranje in lansiranje pobud.. Zlasti zato, ker splet omogoča združevanje anonimnih pobud v legitimno, legalno in prepoznavno Civilno pobudo. Vsa pomembna družbena vprašanja se navadno pojavljajo šele kot simptomi globljih vzrokov, ki jih večinoma odkrijejo državljani, vendar tega velikokrat nikomur ne povedo. Civilna pobuda je mehanizem ljudstva za vsakodnevni vpliv na oblast po volitvah. Je bistveni del demokracije. Družbena aktivnost posameznika in združevanje idej, hotenj, znanja in vrednot je edina možnost, da državljani nenehno vplivajo na odločitve oblasti.
Tudi pobuda izražena na spletnih straneh pomeni pritisk na družbene institucije, oz. na vodilno elito. Ta praviloma temu ne bo vnaprej naklonjena, ne more pa je popolnoma ignorirati. Zato recimo, kar nas tišči!

Pepek z brega petek, 28. januar 2011 ob 09:07

To, kej proviš, drži. Čiduže meje rasprovlamo o kakši pametni srvori.
Meni se vidi, ka tak pomalen fsi fküper gračüjemo brez vole do fsega. Nekak lezimo v stanje, dere človik zdigne roke od fsega in dere son sebi reče: "Kej bon se drja okoli, či pa itaki nič ne hasni". To je ne zdravo razmišlaje in ne pela k ičemi dobremi.

Dejan petek, 28. januar 2011 ob 09:17

Jah, da je gnesden tak, ka poveš svojo mnenje, te pa te že nešče lovi pa stroši okoli.

Nejveč se je po forumi klepalo med lokalnimi volitvami, tüdi po 200 objav na den. Sej smo rekli te, ka de 3/4 tistih, ki so med volitvami bili tak glasni, po volitvah mrknilo. Te so malo sceno mešali zej pa nimajo več nič pametnega za povedati. No eni tüdi te neso meli nič pametnega za povedati.

Sej si mi Ivek som reka te med volitvami, nej malo dol stovin forum Nasmeh

Vači pa je še pač vedno bilo tak, ka večina lidi rejši samo opazüvle, kak pa bi sami kej dodali. Toti stalni člani pa le kej dodomo, či se kakša pametna debata razvije, samo je včosih problem, da se tüdi na forumi moreš znati "pogovorjati" Nasmeh

TUNČEK petek, 28. januar 2011 ob 10:09

Pepek z brega je napisal/a:
To, kej proviš, drži. Čiduže meje rasprovlamo o kakši pametni srvori.
Meni se vidi, ka tak pomalen fsi fküper gračüjemo brez vole do fsega. Nekak lezimo v stanje, dere človik zdigne roke od fsega in dere son sebi reče: "Kej bon se drja okoli, či pa itaki nič ne hasni". To je ne zdravo razmišlaje in ne pela k ičemi dobremi.


Mislin, da je trenutno cela držova v enen token stanji. mogoče se kej zbüdi zaj gda pride fašenk pa pomlod. Hehe

karantanija petek, 28. januar 2011 ob 16:15

Po volitvah smo še ene vseeno gore ostale, če glih je bilo napovedano drgače. Kej se pa samega foruma tiče, pa je to tak, ka je razno razneh debat ogromno, te pa pride do tega, ka začnemo mlotete prozno slamo. Fčosek pa to kereme preveč ne paše, pa pride do slabe vole, kej grdega napiše, ene pa smo te rejše malo bole tiho (f pozadine) dragače, pa je vrede, samo zej treba eno provo čunto (tematiko) gor vrčte, ka bomo malo glodale. Hehe

Ivek petek, 28. januar 2011 ob 21:52

Lehko, ka je za "mločenje prozne slame", kak je napisa Karantanija nekaj krivo tüdi dosti otprtih tem. Samo na to ne treba glejati kak slabost. Vrednost spletaja je glih f ten, ka obiskovalci lehko rečejo svojo, pa jih zato nihče nemre no nesmi kaštigati. Amerikanci so šteli aftora Wikileaksa, pa jin op celi jihovi sili zgleja nede grotalo. Tisto je bilo posrečeno rečeno "treba vršti čunto za glodaje". To je praf, samo ne zato, ka bii povedali več resnice na spletaji. Čunte treba metati tistin, ki so jih fkraj vrgli, ka bi jih državlonii glodali. Naj vidijo kak je glodati, či se le do v resti. Fčosih pomoga.

TUNČEK petek, 28. januar 2011 ob 23:05

Gnes še to napišen, potli pa spot. Človik prafzapraf ne ve več o čen bi pisa. Je Ivek meja praf, da je fse grotalo malo zaspono, če se pa malo prebüdiš, pa fsekajo po tebi.
Gnes večer sen f 5 minotah fasa 4 minuse, pa ne ven zake. Püstmo govora o korupciji ali o forumi, smo pač različnih mnenj. Pa tüdi to se mi postovla pitaje, če je pošteno, da neše kaznüvle različna mnenja.
Bole se mi zdi čüdno, če ti neše fseka minuse za karikature ali kakšen vic in še to mogoče za den ali dvo nazaj.
Fajn bi blo, da bi bli lidje drügi do drügega bole objektivni pa pošteni potli bi blo fse lepše na toten sveti.

Lehko noč !

SlovenianDevil sobota, 29. januar 2011 ob 00:36

Tunček tebe si je nešče na piko vzejo, pa se izživlja nad tistimi minusi, kot da bi kej pomenili Zid

Na forumi bode malo tišje do talentov, ko pa bodo naši novi ''talenti'' na televiziji pa de se o tisten opet gučalo. Finta je v ten ka nega nobene aktualne teme trenutno, polek tote korupcije, pa še tega večina lidi neče komentirati, ker nima smisla, jaz sen že davno izgubil vse besede za trenutno vlado pa za naše zločince tudi...

Glede zadev v temah namenjenih vicon pa je čisto brezveze tolati minuse, či mi je nekej fest smešno don plus, či pa mi je ne pa iden dale, neven v čen je finta tolaja minusov nekumu samo zato, ker se ne strinjaš z jin, ali pa zato ka ti pač neje všeč to kej je nešče napiso ali pa iz česa se nešče heca....čisto brezveze. Dol Mmhm

Kljub temu ka je bolj tiho zej, pa še mi je to stalno nejbojša slovenska stron, pa forum tudi, pohvale za to pa grejo dejani Respekt (no pa nekej malo tudi ostalin udeležencon totega foruma Gor )

P.S.: Pa pogrešam ove teme o fuzbali, či ne drugo se je vsej gole babe lepilo to Zlotizob

Dejan sobota, 29. januar 2011 ob 01:02

Ja s totimi minusi je pač tak, ka si eni koga zberejo, ki mu štepajo minus na vsakšno objavo, kejkoli reče. Se kdo kumi zameri, te pa ne glede na to, či kej pametnega pove al ne, de doba minus.

Karantanija, ti si eden redkih, ki še po volitvah kej poveš, ti spadaš v tisto 1/4 Hihihi

Kakše zanimive teme pa do še že prišle, brez skrbi pa gole babe še mo tüdi lepili Hihihi

Ivek sobota, 29. januar 2011 ob 07:03

Je glih prilika! Sen že porkrot šteja neke povedatii o +/-, pa sen si reka, to je ne važno. Pa je. Omogoča zlobnin pa venda ne preveč pametnin ka dovlejo ocene liden, ki čejo povedati ká, gi mo rep no glavo, ki se trüdijo ka portal živi.
Predlagan Dejani, ka toto možnost otprovi, zato so ankete. Neje pravica, ka ugled človeki lehko določi, kdo šte. To je te podobno politiki, al pa nekin cajtingan, gi lehko popluvlejo pa sprovijo op ugled koga god čejo. Ne ven glih, ká so merila za formiraje ocene. Mislin, ka bi trebalo upoštevati: skupno število objav, število tem, ki jih posameznik lansira na podforumu, prispevki f galeriji, blog, prleške cajtinge, prvo mesto f tekmovanjih, prispevek slovori itn. Či pa je to tehnično žmetno, pa naj se "ugled"odprovi. Z ugledon je tak, kak s pametjo, al jo moš al pa nemaš. Nihče je nemre dati, či je nemaš.

Pepek z brega sobota, 29. januar 2011 ob 07:41

Toti minusi pa plusi so resen bole tak.... tolajo se fse pofprek.
Mogoče so dobri edino f primeri, dere se na forumi pojovi neše, keri dela samo zgagi in ne do ot sebe nejč ene pametne - takšega z minusi lehko doj stovimo.
Je pa resen, ka bi se to mogoče dalo tüdi drgačik napraviti. Mogoče z anketami, tak kak je Ivek reka. Meni sicer tote ocene nič ne pomeijo in zavolo mene lehko tüdi ostonejo, nebi pa meja tüdi nič proti, či bi se ukinole.

MILAN sobota, 29. januar 2011 ob 08:24

Mislec pr ocenah je tak ka jih tolajo lidje kerin je nič ne praf,Bog ne dej ka bi vidli bor malo nečesa kej je ne po jihovi voli. Takših ocen pač normalen človek nemre jemati za veko.Takši se nedo prebrnoli pa mislin ka je forum nejnč ne namejeni temi.
Hvala Bogi ka momo takši plac na keren lehko povemo kej štenderamo vidi pa se keko je keri od nos korekten.Samo dale, teme pa po pridejo zej je cejt za to ka bi eden drügemi dali spodbudo,leži bomo to pregurali .

Dejan sobota, 29. januar 2011 ob 10:07

Ivek, +/- lehko do fsakši uporabnik, ki ma som ugled fsej +5, tak ka fsakši glih nemre tega tolati, more nejpret nekej pametnega na forumi ali pa v komentarih povedati, ka od koga dobi plus, ka te som lehko to tola. Tolajo se samo na forumi pa pri vseh komentarih. Tüdi ti Ivek lehko keremi šte povečaš al zmenjšaš ugled.
Eni pač to zlorablajo ampak se tiste do dol staviti. Ne gre pa tega jemati zej tak smrtno resno, ka bi se okoli tega preveč štükali pa nekej pogloblali v to. To je pač ena izmed možnosti, neke pač more biti, ka malo klikamo, či je komi kej vrede ka nešče napiše. Je tüdi lepo viditi, či keri kej napiše pa dobi 5 plusof Nasmeh Te veš ka je nekej pametnega napisa. Ali pa pač obratno, ka faše 10 minusof Nasmeh

TUNČEK sobota, 29. januar 2011 ob 10:18

Slovenian Devil, Dejan, Ivek, Pepek, Milan - Praf fsi mote praf. Ocene že mojo svoj namen, če bi bile pošteno done. Samo če človik gleja kak se dovlejo, vidiš, da se lehko dovlejo tüdi, če se kumi zameriš. Fsi vemo, da je Pirožlek za časa volitef bija čüden patron in je najbrš fsoki minus doba upravičeno, vemo tüdi, ke momo Zobla, ki je pač čeh, ki fse pove naravnost in derektno, je resen fčosik malo žaljif, samo ne ven zake mu za fsoki prispevek sekajo minuse, se dostakrot pač na svoj način napiše dobre stvari.

Odpraviti ali ne ocenjevoje je pitanje na kerega teško doš odgovor. Če pa gre situacija v toko smer da se ocenjüvlejo zamere potli zgibi smisel. Tüdi, če ti visijo minusi nad glavoj, gda pišeš neke ka izroža tvoje mnenje, potli ne napišeš fsega in debata zgibi na kvaliteti.

Blo bi za razmisliti o Ivekoven predlogi. Najbrš je ne ocen za otpraviti, se mojo smisel. Predlaga bi, da Administrator, uredniki in moderatori razmislijo in ven, da so pošteni in spoštovani čloni portola, pa mogoče otprovijo metsebojno ocenjevoje in uni sami na neki način ocenjuvlejo člone portola.

Meni ocene že neke pomenijo (seveda jih je ne jemati za süho zlato), se te vzpodbujajo k pisanji, samo gda dobiš negativno oceno za kero ne veš zake si jo doba, te fsevküp malo zmede.

Lep pozdrof

Dejan sobota, 29. januar 2011 ob 10:39

Zej neke tega nen spremija pa čara, ker nega cejta Nasmeh Tunček, tisti, ki ti je minuse popa, ti jih zej več nede Nasmeh

Ka pa bi samo moderatori pa administrator lehko ocene tolali pa je opet ne dobro. Ker je opet lehko isto. Samo ime pogledneš pa mo minus fsekaš, tüdi či je kej pametnega napisa pa objave nejč ne bereš. Tak tüdi eni zej delajo. No more pa vseeno pret nekej pametnega som napisati, ka lehko drügin minus do.

Ocene bodo pač tak ostale, uporabniki si tolajo med sebo, nekše rabuke pa zaradi tega ne treba delati, či ge minus fašeš Nasmeh Jas ponavodi ne tolan minusof, don samo kakši plus, či keri kej pametnega pove. No minus don tistin znonin patronon, ki na forum samo blesarije pišejo.

TUNČEK sobota, 29. januar 2011 ob 12:12

Tisto, ke sen misla vos organizatore portola za ocenjevoje, sen pač mera na poštenost in vaš ugled, moš pa tüdi praf, da bi fseeno lehko prišlo do pristranskosti in naj ostone takak je.
Glede dovanja plusof pa minusov pa mon jas praktično isti način kak proviš ti. Minus don, če je resen stvor za minus, plus pa gda je kaj zlo izvirnega ali pametnega napisanega, se to vzdigovle rejting portola.

Lep vikend vsen !

TUNČEK sobota, 29. januar 2011 ob 12:14

Dejan je napisal/a:
Ivek, +/- lehko do fsakši uporabnik, ki ma som ugled fsej +5, tak ka fsakši glih nemre tega tolati, more nejpret nekej pametnega na forumi ali pa v komentarih povedati, ka od koga dobi plus, ka te som lehko to tola. Tolajo se samo na forumi pa pri vseh komentarih. Tüdi ti Ivek lehko keremi šte povečaš al zmenjšaš ugled.
Eni pač to zlorablajo ampak se tiste do dol staviti. Ne gre pa tega jemati zej tak smrtno resno, ka bi se okoli tega preveč štükali pa nekej pogloblali v to. To je pač ena izmed možnosti, neke pač more biti, ka malo klikamo, či je komi kej vrede ka nešče napiše. Je tüdi lepo viditi, či keri kej napiše pa dobi 5 plusof Nasmeh Te veš ka je nekej pametnega napisa. Ali pa pač obratno, ka faše 10 minusof Nasmeh


Lepo povedano in pametno razmišlanje ! To ja

TUNČEK sobota, 29. januar 2011 ob 12:19

SlovenianDevil je napisa :
P.S.: Pa pogrešam ove teme o fuzbali, či ne drugo se je vsej gole babe lepilo to Zlotizob


O fuzbali začnemo debaterati takoj gda se po v februori začnejo tekme pokalnih prvokof.

Jaaa



MILAN sobota, 29. januar 2011 ob 12:29

Vuuhuu pe tote žege pa jas nebi brsa

TUNČEK sobota, 29. januar 2011 ob 13:36

Kej češ brsati, to se samo boža - golmanko mon v mislih ! Vuuhuu Jaaa



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.