Pri Fričevi kapeli se zbiramo že 120 let

Tradicionalno žegnanje na Sp. Kamenščaku je bilo v nedeljo, 12. julija 2015

Prlekija-on.net, sreda, 15. julij 2015 ob 14:25
Žegnanje na Sp. Kamenščaku

Žegnanje na Sp. Kamenščaku

Na Sp. Kamenščaku je konec 19. stoletja živel Ivan Fric, ki je želel v bližini svojega doma postaviti kapelico. Ker je leta 1891 umrl, je njegovo poslednjo željo uresničila žena, o čemer je takratni ljutomerski župnik g. Skuhala zapisal: »Že pred štir'mi leti postala je želja tukaj pred domom kapel'co imet', al' gospodarja je bridka smrt vzela, zato ni moglo se delo pričet'. Ženi pa misel miru ne da, dokler kapel'ca gotova ni b'la.« Tako je bila kapelica zgrajena leta 1895, posvetili so jo svetima Mohorju in Fortunatu, notranji oltar pa krasi kip Lurške matere Božje.

Prva obnova kapelice je bila leta 1968, temeljitejša pa leta 1992. Zvon so dogradili leta 2001, od takrat vsak dan zvoni trikrat, po želji sorodnikov pa oznanja tudi smrt katerega domačina. Največja slovesnost pri Fričevi kapeli je bila ponovitev Nove maše krajana Martina Pušenjaka leta 1972, vsako velikonočno soboto pa se tam opravi obred žegnanja. Pri njej se vsako leto julija na tradicionalni sveti maši zberemo sedanji in nekdanji prebivalci Sp. Kamenščaka ter ostali, ki se radi ustavijo pri kapelici.

Na začetku sv. maše nas je pozdravil domačin Janko Potočnik, ki je bil dolga leta član Župnijskega pastoralnega sveta ljutomerske župnije in pobudnik, da se vsako leto zberemo na žegnanju pri Fričevi kapeli. Povedal je nekaj zgodovinskih dejstev o kapelici in se zahvalil družini Fric, da tako lepo skrbijo za njo. Vsem prisotnim se je zahvalil za prihod, nato je mašo daroval ljutomerski župnik g. Andrej Zrim. Za branje in petje smo poskrbeli Kameščanci, zaigrali pa so tudi Križevski rogisti. Na koncu je Janko vse zbrane povabil na manjšo pogostitev, ki jo vsako leto pripravita z ženo Silvo. Na harmoniko je zaigral njun vnuk David Lukner in poskrbel, da smo v veselem vzdušju proslavili 120 let naše Fričeve kapelice.

Anja Lukner


Več v Kultura in izobraževanje