Prleško vino med politiki v Bruslju

Prleško vino med politiki v Bruslju

Prlekija-on.net, torek, 5. maj 2009 ob 07:02

Sanja Klenar iz Slamnjaka pri Ljutomeru, aktualna ljutomerska vinska kraljica.

V Ljutomeru je bilo že leta 1872 ustanovljeno prvo Vinorejsko društvo Ljutomer, naslednik, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, ki letos praznuje 35 let delovanja, pa je kot prvo na območju takratne skupne Jugoslavije kronalo vinsko kraljico. Leta 1986 je to postala Sonja Lipič. Z nekajletno prekinitvijo so nato vsako leto kronali vinsko kraljico, ki ima primarno nalogo promovirati prleška vina. Doslej so ljutomerske vinske kraljice prleško žlahtno kapljico predstavljale predvsem po slovenskih pokrajinah, sedanja vinska kraljica Ljutomera Martina IV. Sanja Klenar iz Slamnjaka pri Ljutomeru pa je imela priložnost pred kratkim odlična vina ponuditi politikom v Bruslju.

"Še preden sem bila novembra lani kronana za ljutomersko vinsko kraljico, so se že pričeli dogovarjati za gostovanje t.i. Slovenskega vinskega kraljevstva v Bruslju. Na povabilo našega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta smo se tako v aprilu odpravili v Belgijo. Deset vinskih kraljic in kralj smo v Bruslju preživeli tri dni. Ogledali smo si mesto in evropski parlament, v ospredju pa je bil večer v Slovenski hiši, kjer je na predstavitev slovenskih pokrajin, znamenitosti, kulinarike ter predvsem na pokušnjo vin prišlo okrog 300 evropskih politikov in uradnikov," je po prihodu iz Bruslja povedala Klenarjeva. "Govorilo se je, da bodo Slovensko hišo zaprli, ker doslej zanjo ni bilo zanimanja, po našem obisku pa bodo vrata hiše ostala še naprej odprta. V zadnjih petih letih naj ne bi bilo takšnega obiska kot prav tokrat, ko smo gostovale vinske kraljice in kralj," je dodala Klenarjeva.

Slovensko vinsko kraljevstvo je v Bruslju na stojnicah v Slovenski hiši pripravilo večer na temo velike noči, Klenarjeva kot ljutomerska vinska kraljica pa je obiskovalcem predstavila lončeni vrč, klopotec in tri vrste prleškega vina. "Takšnega navdušenja ob pokušnji naših vin še nisem doživela. Še enkrat se je potrdilo, da imamo v Prlekiji ter seveda tudi drugod po Sloveniji izvrstna vina. Zato se ga naši vinarji ne smejo sramovati in morajo z vinsko kraljico bolj prodorno ter seveda z višjo ceno na tržišče," je razlagala študentka četrtega letnika dentalne medicine, ki je od novembra, ko je prevzela krono od Antonije Podnar, opravila vrsto aktivnosti po celotni Sloveniji. "Bila sem med drugim na Kraljičinih dnevih v Beli krajini, na Svečinskih dnevih, na tradicionalnem Zobl žuru v Mariboru, pogrešam pa prireditve v domači občini. Enostavno ni prireditve, na katero bi lahko povabila druge kraljice iz Slovenije, predvsem pa ljudi od drugod, da bi prav na lokaciji, kjer pridelamo ta odlična vina, predstavila žlahtno kapljico in druge lepote Prlekije," je dodala Klenarjeva, ki je skupaj z ostalimi iz Slovenskega vinskega kraljevstva že dobila povabilo za gostovanje v Strasbourgu. Že ta konec tedna jo čaka prva regata slovenskih vinskih kraljic v Izoli, 22. maja pa bo skupaj z ostalimi kraljicami navijala za slovensko vinsko nogometno reprezentanco, ki se bo v mariborskem Ljudskem vrtu merila z nemškimi vinarji.

Prava Prlečka!

Sabina Germšek, predsednica Kluba Martina: "Lahko bi jo opisala le z dvema besedama. Prava Prlečka! Ima namreč vse te karakteristike - vedra, prijazna, vedno nasmejana, dobre volje, rada v družbi, rada ima vino in Prlekijo. Svoje letošnje poslanstvo opravlja s polno mero odgovornosti in predvsem, kar je zelo pomembno, z veseljem. Zato smo vse v Klubu Martina - klubu vinskih kraljic Ljutomer še posebej ponosne nanjo."

Tjaša Kos, predsednica Kulturnega in izobraževalnega društva Kelih: "Dekle, ki spoštuje tudi prleškega vinogradnika in ceni njegov trud in odrekanja, da pridela izjemno vino, je prava ljutomerska vinska kraljica. Zato je prav, da bo na Salonu Jeruzalem, ki ga organiziramo 13. junija in se na njem predstavlja 20 prleških vinarjev, prisotna tudi Sanja. Prepričana sem, da bo to le eden izmed dogodkov, ki se jih bo v prihodnje udeležila in dostojno opravljala svoje poslanstvo. Gotovo se bo še našla priložnost in bom z njo sodelovala tudi pri drugih projektih, ki jih izvaja naše društvo."


Več v Gospodarstvo