Dvema belima štorkljama sledijo na poti v Afriko

Štorklji bosta pomagali pri razkrivanju selitvenih poti slovenskih belih štorkelj

Prlekija-on.net, četrtek, 20. avgust 2015 ob 20:56
Fortuna z oddajnikom, kateri bo sporočal njeno lokacijo. foto: Katarina Denac

Fortuna z oddajnikom, kateri bo sporočal njeno lokacijo. foto: Katarina Denac

Pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), so lani sledili črni štorklji iz Slovenije opremljeni z GPS oddajnikom, letos pa sledijo dvema belima štorkljama.

V soboto, 4. julija letos, so v Ponovi vasi pri Grosupljem ob pomoči obročkovalca Pavleta Štirna z GPS sledilno napravo opremili dve mladi beli štorklji. Poimenovali so ju Zuri, kar v svahiliju pomeni »kraljica«, ter Fortuna, čeprav jim njun spol ni znan. Štorklji jim bosta pomagali pri razkrivanju selitvenih poti slovenskih belih štorkelj, za katere je bilo do sedaj s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev zbranih le malo podatkov.

Zuri in Fortuna sta iz gnezda prvič poleteli 29. julija, nato pa naslednje tri dni ponovno ostajali na gnezdu, najbrž v upanju, da ju bodo starši hranili še naprej. Ker odrasle bele štorklje mladiče prisilijo k poletanju na tak način, da jih stradajo, sta Zuri in Fortuna od 2. avgusta dalje pričeli s krajšimi premiki na travnike in njive v neposredni okolici svojega domačega gnezda.

Štorklji sta na poti v Afriko
V ponedeljek, 10. avgusta, pa se je začela njuna prava selitvena pot, saj sta odleteli na zahodni del Šentjernejskega polja (med Čadraže in Dobruško vas) in tam preživeli še ves naslednji dan. Zatem sta leteli mimo Lonjskega polja, Slavonskega Broda in Beograda do Donave, nato pa ob reki proti Bolgariji. Kot so zapisali na spletni strani DOPPS, sta do 17. avgusta potovali skupaj, zato bi bilo prav zanimivo vedeti, ali je z njima tudi tretji mladič iz istega gnezda. Tega dne sta se njuni poti prvič ločile in na večer je njuna medsebojna razdalja znašala okoli 55 km.

19. avgusta ob 6. uri zjutraj se je Fortuna nahajala 17 km JV od bolgarskega mesta Jambol, Zuri pa 16 km SZ od turškega mesta Lüleburgaz. Ločuje ju približno 110 km zračne razdalje. Kot so še zapisali, dosledno letita v smeri JV, zaradi česar lahko z veliko gotovostjo sklepajo, da bosta v Afriko poleteli prek turškega Bosporja.

Na spletni strani bodo novice o njuni poti redno objavljali, tako da jih lahko spremljate tukaj ali v spodnji aplikaciji.

Raziskavo jim je finančno omogočila družba Comita d.d. v okviru združenja EBC (European Business Congress EBC).Več v Narava