Madžarska zavrnila sprejem sirskih beguncev

Ob spremembah zakonodaje na Madžarskem, verjetna preusmeritev beguncev skozi Pomurje in Podravje

Prlekija-on.net, torek, 15. september 2015 ob 13:03
Policija

Policija

Prejšnji teden so policisti v Prekmurju prijeli 14 beguncev iz Sirije, tujci so nato bili obravnavani po Zakonu o tujcih in so bili nastanjeni v Center za tujce Postojna. V Amnesty International Slovenije so takrat strogo nasprotovali prisilnemu vračanju beguncev na Madžarsko.

Ker nihče od beguncev ni zaprosil za mednarodno zaščito, so se slovenski organi odločili, da jih bodo skušali vrniti nazaj na Madžarsko, od koder naj bi prišli. Ob tem so potekali pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi v Pincah, a so madžarski organi njihov sprejem zavrnili, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi naši policisti niso imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Zdaj bodo sirske državljane vrnili nazaj v Center za tujce v Postojni.

Priprave na morebiten prihod večjega števila migrantov
V ponedeljek sta državni sekretar Boštjan Šefic in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But na novinarski konferenci predstavila zaključke druge seje operativne skupine, zadolžene za pripravo na morebiten prihod večjega števila migrantov, in ključne aktivnosti, ki so bile že izvedene oziroma nas čakajo v prihodnjih dneh.

Sekretar Šefic je pojasnil, da bi Slovenija ta teden, če bi nenadoma prišlo več prebežnikov, lahko nastanila nekaj tisoč ljudi, zmogljivosti pa se vsak dan povečujejo. Od torka naprej na Madžarskem velja, da bo za nezakonit vstop v državo predvidena zaporna kazen do treh let, do petih pa, če bi pri tem povzročili gmotno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko.

Preusmeritev beguncev skozi Pomurje in Podravje
Slovenija se zato pripravlja na morebitno preusmeritev migracijskih tokov, predvidevajo, da bi se ti lahko preusmerili na Hrvaško in nato proti Sloveniji, predvsem proti Pomurju in skozi to območje ter Podravje in Posavje, kamor se bo prestavilo del državnih rezerv. Za zdaj so posebej pozorni na razmere v severovzhodni Sloveniji, varnostne razmere v državi pa so normalne.

Za zdaj so predvideli sprejemne centre na vstopnih točkah šestih občin, v Pomurju v Lendavi in Gradu.


Več v Črna kronika