Ob Svetovnem dnevu turizma v Okoslavcih

Podeljena tri Zlata priznanja Občine Radenci

Filip Matko, torek, 29. september 2015 ob 08:17
Nagrajenci z Zlatimi priznanji

Nagrajenci z Zlatimi priznanji

Na spletnih straneh »Prlekije« smo že poročali, da je Komisija za ocenjevanje krajev v Občini Radenci sprejela sklep, da se za leto 2014 podeli tri Zlata priznanja v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna«. Slovesna podelitev teh priznanj je potekala ob Svetovnem v Okoslavcih, na izletniški kmetiji Kupljen, 28. septembra popoldne.

V imenu Komisije za ocenjevanje krajev v Občini Radenci je vse pozdravil predsednik te komisije, Rade Bakračević, ki je za tem še povedal: »27. september je Svetovni dan turizma. Tako je od leta 1980,ko ga je za takšnega razglasila Svetovna turistična organizacija. Glavni namen tega dneva je ozaveščanje prebivalcev o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične in ekonomske vrednote. Tema tega letošnjega dneva je »Milijarda turistov - milijarda priložnosti«. V Sloveniji je bilo v letu 2014 zabeleženo rekordno število prihodov tujih turistov: 2,4 milijona. Največ tujih turistov je prišlo iz Italije, Avstrije in Nemčije. Prebivalci Slovenije pa so se v letu 2014 odpravili na 2,6 milijona turističnih potovanj v tujino. Največkrat obiskana država je bila Hrvaška. Število mednarodnih prihodov turistov je prvič preseglo milijardo leta 2012, lani pa je po podatkih Svetovne turistične organizacije že preseglo 1 milijardo in 133 milijonov. Po podatkih Eurostata so v letu 2014 največ mednarodnih prihodov turistov med državami, članicami EU, zabeležile Španija (52,4 milijonov), Italija (51,7 milijonov) in Francija (46,1 milijonov). V letu 2000 je bilo v Sloveniji prvič po osamosvojitvi zabeleženih več kot milijon prihodov tujih turistov, v letu 2011 pa prvič več kot 2 milijona. V rekordnem lanskem letu pa je bilo preseženo že število 2,4 milijona (2.411.000 prihodov tujih turistov)... V turizmu in dejavnostih, povezanih s turizmom, je zaposlenih 33 tisoč delovno aktivnih prebivalcev. Ob koncu leta 2014 je bilo v dejavnosti gostinstvo, v katero sodi večina s turizmom povezanih dejavnosti, zaposlenih 31.589, v dejavnosti potovalnih agencij, organizatorjev potovanj in s temi povezanih dejavnostih 1.809 delovno aktivnih oseb...«

Povezovalka programa, Mateja Černjavič, je tedaj k nastopu povabila mlada glasbenika, sestro in brata Koren iz Hrastja Mote. Martina je še osnovnošolka, Gregor pa že srednješolec, a oba z veseljem igrata na diatonično harmoniko. V duetu sta zaigrala poskočno skladbo »Glas harmonike« ansambla Smeh.

Sledila je podelitev Zlatih priznanj za leto 2014 ter priložnostnih daril, ki sta jih skupaj podelila župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ob njem pa predsednik Komisije za ocenjevanje krajev v Občini Radenci, Rade Bakračević. Predsednik Športnega društva Hrastje Mota, Marjan Šalamun, je prevzel priznanje, ki je bilo kot skupno priznanje namenjeno Športnemu društvu Hrastje Mota in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Hrastje Mota. Direktor podjetja Erinox, d.o.o. Radenci, Milan Nekrep, je prevzel priznanje za svoje podjetje, a Vladimir Kupljen iz Okoslavec, je prevzel priznanje za pridelavo grozdja in vina (podrobne obrazložitve za prejem priznanj smo na spletnih straneh »Prlekije« že objavili).

Mlada harmonikarja, Martina in Gregor Koren, sta nastopila še enkrat, tokrat vsak s solo nastopom. Martina je zaigrala ljudsko »Tri planike«, Gregor pa Slakovo »Ljubica mojega srca«.

Ob zaključku uradnega dela je govoril še župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ki je k »turističnim številkam« z uvoda srečanja dodal številko 140.000 nočitev turistov v Radencih leta 2014, od tega bi jih naj bilo registriranih okrog 120 tisoč. Za večja vlaganja na področju turizma Občini Radenci primanjkuje sredstev, nedokončana denacionalizacija pa je ovira, da bi lahko občina kandidirala na razpisih za sredstva iz evropskih skladov. Trenutno je v rekonstrukciji kapelica svete Ane v radenskem parku, kjer dve tretjini sredstev (30 tisoč evrov) vlaga celo posameznik iz Armenije, ki mu je kot turistu v Radencih zelo všeč.

Sledila je zdravica ter pogostitev iz bogate ponudbe Izletniške kmetije in vinskega hrama Kupljen v Okoslavcih.


Več v Kultura in izobraževanje