Ljutomer, Kog in Razkriški kot med prvimi tremi v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2015

Ljutomer je zasedel drugo mesto v kategoriji manjša mesta, Kog je zmagal v kategoriji vaška jedra, Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot pa se je uvrstila na drugo mesto v kategoriji naj tematska pot

Prlekija-on.net, sreda, 14. oktober 2015 ob 14:00
Ljutomer, Kog in Razkriški kot med prvimi tremi

Ljutomer, Kog in Razkriški kot med prvimi tremi

Turistična zveza Slovenije (TZS) je sklenila letošnjo vseslovensko akcijo Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. TZS je v torek zvečer v hotelu Perla v Novi Gorici podelila priznanja najboljšim v akciji.

Izjemen pomen urejene Slovenije za uspešen razvoj turizma v državi je v svojem uvodnem nagovoru ob začetku Dnevov slovenskega turizma 2015, ki so se začeli v ponedeljek, 12. oktobra, in se končujejo danes v Novi Gorici, poudaril tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. In prav vsakoletna akcija TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ocenjuje urejenost in gostoljubnost krajev po vsej Sloveniji, igra pri tem pomembno vlogo.

V akciji oziroma tekmovanju sodeluje že več kot dve tretjini vseh slovenskih občin, je na prireditvi poudaril Peter Misja, predsednik TZS. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 143 mest in krajev, sedem kampov in 11 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Najboljši trije v posamezni kategoriji so prejeli priznanja na torkovi prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je bila letos še posebno slovesna; TZS namreč praznuje 110-letnico. Leta 1905, 24. junija, je bila na pobudo ljubljanskega župana Ivana Hribarja ustanovljena Deželna zveza za pospeševanje tujskega prometa na Kranjskem, predhodnica današnje zveze. Ta pomeni tudi začetek organiziranega turizma v našem prostoru.

Na prireditvi so podelili priznanja v akciji najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, mestnim, trškim in vaškim jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje, kot omenjeno, že več kot dve tretjini slovenskih občin, ki so iz leta v leto čedalje bolj urejene, k čemur zelo prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom. V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 prostovoljci, ki sodelujejo v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; vanjo sta torej vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec.

Velik pomen prostovoljnega dela v turizmu sta na prireditvi poudarila tako predsednik TZS kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je gostom znova predstavil nekatere poudarke v nadaljnjem razvoju slovenskega turizma; ta naj bi se z »re-invencijo«, ki je bila tudi osrednja tema letošnjih Dnevov slovenskega turizma, začenjal razvijati hitreje in predvsem uspešneje.

In kdo so letošnji zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna? V različnih kategorijah so se med prve tri uvrstili tudi naši kraji. Ljutomer je tako zasedel drugo mesto v kategoriji manjša mesta, Kog je zmagal v kategoriji vaška jedra, Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot pa se je uvrstila na drugo mesto v kategoriji naj tematska pot.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah:
Večja mesta: Velenje, Ljubljana, Celje
Srednja mesta: Nova Gorica, Slovenj Gradec, Postojna
Manjša mesta: Žalec, Ljutomer, Črna na Koroškem
Turistični kraji: Bled, Piran, Kranjska Gora
Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Čatež ob Savi, Dolenjske Toplice
Izletniški kraji: Mozirje, Olimje, Ribčev laz v Bohinju
Mestna jedra: Kamnik, Idrija, Krško
Vaška jedra: Kog, Marezige, Frankolovo
Trška in druga urbana jedra: Zgornji trg Šentjurja, Mežica, Podsreda
Mladinska prenočišča: Hostel Pliskovica, YH Postojna Proteus, MC hostel Ajdovščina
Kampi: Kamp Koren, Camping Bled, Kamp Danica
Naj tematska pot: Solčavska panoramska cesta, Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot, Pot skozi Zalo
Bencinski servisi Petrol: BS Kranj Labore, BS Cerknica, BS Pragersko
Spletno glasovanje: Kranj (večja mesta), Rogaška Slatina (zdraviliški kraji), Cerkno (turistični kraji), Zdravilni park Sveta Trojica (naj pot)

Obrazložitev Ljutomer:
Mesto v osrčju Prlekije, ki se vedno bolj zaveda pomena izumitelja Johana Janeza Pucha. Inovativne so organizirane vožnje s Puchovimi starodobniki v organizaciji Etnološkega društva Kunštni Prleki. Pozdravljamo Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Pogrešamo pa mestne hotele in več nočnega življenja.

Obrazložitev Kog:
Njihov privilegij je kulisa na grebenih Jeruzalemskih goric tik ob meji s Hrvaško. Vaško jedro z domom krajevne skupnosti, šolo, cerkvijo in župniščem je bilo že pred leti lepo urejeno, ambient pa je motil razpadajoč vinogradniški dvorec »Košarkina hiša«. Pohvala za obnovo po konservatorskih načelih. Od letošnjega avgusta je namreč dvorec postal prostor vaškega življenja, turističnih prireditev, promocije vinogradništva in krajevne zgodovine.

Obrazložitev Razkriški kot:
Pot je nagrajena za svojo pristnost. Redkokje v Sloveniji so namreč ohranili ljudska verovanja in tako veliko vaških muzejev, ki ohranjajo obrt kovaštva, kolarstva, dimnikarstva, čevljarstva in umetnost žganjekuhe. Ob reki Ščavnnici vabi Ivanov izvir z energetskimi točkami. V prazgodovinski naselbini si lahko spečete svoj prakruh ali orjete s kamnitim ralom. Pozdravljamo zeliščno kuhinjo, spanje v zemljanki in turistično povezovanje s hrvaško občino Štrigova!


Več v Kultura in izobraževanje