V Ormožu pripravili predavanje na temo Semena naših babic in jesensko zelemenjavo

Gosta sta bila Jernej Mazej in Primož Ulaga, na zelemenjavi pa so si izmenjali semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2015 ob 12:13
Gosta sta bila Primož Ulaga in Jernej Mazej

Gosta sta bila Primož Ulaga in Jernej Mazej

V sredo, 14. oktobra, je v Kulturnem domu Ormož, potekalo predavanje, na katerem sta sodelovala gosta Jernej Mazej - "kralj paradajza", ki je predaval na temo Semena naših babic in strokovnjak za ekološko gnojenje Primož Ulaga zastopnik podjetja Bio guano - z evropskim ekološkim certifikatom.

Jernej Mazej prideluje paradižnik - od domačih avtohtonih sort naših babic do tujih sort - letos je pridelal okrog 190 vrst paradižnika, ukvarja se tudi s pridelavo gob. Prav tako je predsednik društva Učni sadovnjak, ki se po vsej Sloveniji trudi osveščati ljudi vseh generacij, o pomenu ohranjanja avtohtonih sort vseh vrst rastlin. Na predavanju so se obiskovalci lahko seznanili s sortami zelenjave, ki so jih gojile naše babice in gredo v pozabo, ter spoznali tudi nekatere nove slovenske sorte.

Pomembno je tudi, s čim gnojimo, zato je na dogodku predaval tudi legendarni smučarski skakalec in direktor podjetja Bio guano, Primož Ulaga, ki je predstavil naravno ekološko gnojilo ‒ mineralizirano gnojilo iz netopirjevih iztrebkov.

Po predavanju so izvedli še jesensko zelemenjavo, kjer so si izmenjali semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta.

Organizatorka dogodka iz ekipe Prleški vrt, Anita Bolčevič, je ob tem povedala, da je k izvedbi dogodka pripomoglo veliko ljudi, domači, podjetja, javni zavodi in mediji. Ob tem se je zahvalila hčerki in mami, Nataši Prejac, Sandri Bolčevič, lokalnim kmetijam - Janko Ivančič (za zelenjavo), kmetija Hržič (mleko - iz katerega je nastal namaz z drobnjakom), Komunalnemu podjetju Ormož in Mladinskemu centru Ormož za tehnično opremo, KS Ormož za prostore, Aktivu žena za odlično domače pecivo, Vinogradnikoma Lešničar za odlično vino, medijem za oglaševanje, Alojzu Škrjancu, Ljubi Fišer za sodelovanje na jesenski zelemenjavi. Mihaela d.o.o., D&D Domače dobrote in Semenarni Ljubljana.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje