Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so se predstavili v Veržeju

Poskrbeli so za kulinarično promocijo projekta Prlek'ja

Jože Žerdin, četrtek, 15. oktober 2015 ob 19:15
Dijaki SŠGT so se predstavili v Veržeju

Dijaki SŠGT so se predstavili v Veržeju

Na dnevu rokodelstva, ki se je odvijal v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej - EU projekt, moj projekt - dan odprtih vrat, ali veseli dan rokodelstva, je potekalo tudi medgeneracijsko druženje in kulinarična predstavitev projekta Prlek'ja, ki so ga pred časom družno izvajali Center domače in umetnostne obrti Veržej, Društvo kmetic občine Križevci pri Ljutomer, občina Veržej in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci.

Tako so se v Veržeju ob prostorih Centra domače in umetnostne obrti med drugim predstavili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, kjer so obiskovalce razvajali ob kulinaričnih čarovnijah in dobrotah, s poudarkom za promocijo projekta Prlek'ja. S kulinaričnimi ponudbami se je predstavilo 17 dijakov, pod vodstvom mentorja Dušana Zelka. Za obiskovalce so pripravili prigrizke iz lokalnih domačih živil, pri čemer so uporabljali živila, katera so že pred časom vključili v projekt Prlek'ja. Skratka s to predstavitvijo so še bolj nadgradili svoje znanje s področja kulinarike.

Pri sestavi prigrizkov so uporabljali ajdo, mak, buče v različni obliki, koruzo, jabolka in različna zelišča. Tako so pripravili različno pecivo, rogljičke, sadno pito, obložene kruhke na koruznem kruhu, na polnozrnatem kruhu, ajdovo testo s pehtranom – z zelišči so vse skupaj še obogatili, spekli so klobase v testu. Dijaki so pripravili dva napitka in sicer domačo limonado z limoninim sokom z dodatkom melise in mete in jabolčno korenčkov sok. Skratka ta dan je v Veržeju dišalo ter se pokušalo domačo pridelano kulinariko, kjer so dijaki ponovno dokazali, da je doma pridelana hrana v Prlekiji in Prekmurju zdrava in neoporečna. Vsi, ki so poskusili kulinarične dobrote dijakov so bili nad okusi in ponudbo nadvse zadovoljni.


Več v Kultura in izobraževanje