V Središče ob Dravi z vlakom prispelo 1.200 prebežnikov

Po postopku registracije bodo prebežniki nastanjeni v nastanitveni center v Šentilju in Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, sobota, 17. oktober 2015 ob 22:203
Prebežniki v Središču ob Dravi

Prebežniki v Središču ob Dravi

V soboto, 17. oktobra, okoli 19.50 ure je na Mednarodni železniški mejni prehod Središče ob Dravi pripotoval vlak z okoli 1.200 prebežniki. Policija je začela z opravljanjem registracijskih postopkov, ki se bodo opravljali v sprejemnih centrih, ki so pripravljeni v Petišovcih, Središču ob Dravi in Gruškovju. Po postopku registracije bodo prebežniki nastanjeni v nastanitveni center v Šentilju in Gornji Radgoni.

Vlak iz Čakovca je bil napoten že prej, a se je vmes ustavil, saj je eden izmed potnikov na vlaku sprožil zavoro v sili. Pri tem so morali posredovati uslužbenci železnice, ki so okvaro odpravili, da je vlak lahko nadaljeval svojo pot.

Prav tako je od 19.45 in 20.30 na Mednarodni mejni prehod Gruškovje s šestimi avtobusi pripotovalo še okoli 300 prebežnikov, ki bodo po registracijskem postopku nastanjeni v nastanitveni center v Šentilju.

Hrvaška poslala še en vlak
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je na novinarski konferenci po seji vlade popoldan povedal, da je Slovenija vlak, ki je bil najavljen za jutri zjutraj, zavrnila. "Ne bomo sprejemali novih migrantov, dokler ti, ki so že prišli, ne odidejo. Jasno smo povedali, da bomo sprejemali od 2000 do 2500 migrantov. Povedali smo, da želimo imeti nadzor nad vstopanjem v Slovenijo. V državo jih bomo spuščali toliko, kot ocenjujemo, da jih lahko registriramo in oskrbimo in kolikor jih zapusti državo," je povedal Šefic.

A kot kaže, je vlak s številko 95 kljub temu na poti. Vlak, ki je zvečer prispel v Središče ob Dravi in je bil najavljen, je imel številko 94. Za ta vlak se še ne ve, ali bodo Hrvati s prevozom do slovenske meje počakali do nedelje, kot je prosila slovenska policija.

V Slovenijo v soboto prispelo 2.700 prebežnikov
Postopki so bili usklajeni s tujimi varnostnimi organi in so potekali brez zapletov. Policiji so v pomoč tudi druge institucije, ki svoje delo opravljajo brezhibno.

O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
V povezavi o prispelih prebežnikih na Mednarodni mejni prehod Gruškovje, so policisti opravili registracijske postopke za 300 oseb. Po tem so bili vsi z avtobusi prepeljani v Šentilj, kjer jim je bil do večera, po skupinah, omogočen vstop v Republiko Avstrijo. Prav tako je bilo tekom dne iz Petišovcev v nastanitveni center, v Šentilj, prepeljanih 300 prebežnikov. Tudi tem je bil omogočen vstop v Avstrijo.

Skupno je iz Hrvaške v Slovenijo v soboto prispelo 2.700 prebežnikov.

Spodaj si lahko ogledate fotografije in video s prizorišča v Središču ob Dravi.

V nedeljo zjutraj je v Središče pripotoval še en vlak. Taka praksa pa se bo verjetno nadaljevala še v naslednjih dneh.


Več v Črna kronika