Udeleženke so spoznale tehniko in tehnologijo ikonopisa

Pisanje svetih ikon po svetopisemskem izročilu

Jože Žerdin, torek, 27. oktober 2015 ob 08:35
Blagoslov svetih ikon

Blagoslov svetih ikon

Zavod Marianum Veržej je ob sodelovanju mag. Silve Božinove – Deskoska v prostorih Salezijanskega zavoda v Veržeju organiziral tečaj pisanja svetih ikon po svetopisemskem izročilu. Tokrat se je tečaja pisanja ikon udeležilo osem udeleženk iz raznih koncev Slovenije, ki so med drugim spoznale zgodovino in verski vidik ikon.

Tridnevni tečaj je obsegal teoretični in praktični del, saj so v pisanju ikon udeleženke s pomočjo mentorice izbirale razne motive, se lotile izdelave kalkov, na podobo so nanašale tudi zaščitne plasti. Učile so se postopka pisanja ikon in z mirno roko v tišini ob duhovni glasbi nanašale različne barve ter tako ustvarjale svete podobe. Vse skupaj so na tečaju spoznale umetnost in izražanje duhovnosti na področju pisanja ikon, kajti pisanje ikon se je začelo in ohranja iz vzhodnih krščanskih Cerkva.

Svete podobe so nastale izpod pridnih rok osmih udeleženk, saj so se pisanja lotile z veliko ljubeznijo in navdušenjem, da bodo na tak način spoznale tehniko pisanja ikon in lepote vzhodnih Cerkva. Pisanje ikon je potekalo na les, pri samem pisanju z čopičem so udeleženke uporabljale različne barve in lake ter se na tak način tudi duhovno bogatile. Tehnika pisanja ikon je sicer počasno delo, a toliko bolj zahtevno, saj je vse poudarjeno na sakralnih podobah.

Udeleženke, ki so se udeležile pisanja ikon v Veržeju so tri dni ustvarjale in nastale so lepe umetniške podobe, ki so prava umetnost saj so bile napisane, oziroma upodobljene podobe raznih svetnikov in angelov kot je Mati Božjega usmiljenja, Jezus z Marijo, Sveta Družina in druge svete podobe, ki izvirajo iz vzhodnih krščanskih Cerkva.

V nedeljo, 4. oktobra, zadnji dan tečaja pisanja ikon, ko se je tridnevi tečaj pisanja ikon končal, so udeleženke svoje napisane ikone prinesle v kapelo Zavoda Marianum. Vse svete podobe so položile pred oltar. Nato jih je vodja Marijanišča salezijanec Grega Valič blagoslovil in pokadil s kadilom. Ko je vsaka ikona napisana – končana, saj šele takrat, ko je blagoslovljena, najde mesto v vsaki družini. Pri blagoslovu ikon so bile vse udeleženke tečaja in tudi drugi verniki, saj so se udeleženke še bolj poglobile v veri in še bolj spoznale svetnike, ki izvirajo iz vzhodno krščanskih Cerkva. Po končanem blagoslovu je vsaka udeleženka tečaja svojo napisano ikono odnesla na svoj dom.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje