Deset ljudi na dan

Regijsko srečanje Slovenija brez tobaka - kdaj?

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. november 2015 ob 10:59
Regijsko srečanje Slovenija brez tobaka

Regijsko srečanje Slovenija brez tobaka

V Republiki Sloveniji umre na dan deset ljudi, katerih smrt je direktno povezana s kajenjem. Šokantni podatek, nad katerim bi se prav vsi, nedvomno pa pozitivna civilna družba, morali zamisliti in temeljiteje ukrepati. V praksi ima namreč na žalost tobačni lobi in očitno z njim povezana »politična volja« še mnogo preveliko moč, ki se ji bi pa vendar poskušalo upreti in doseči temeljite premike, tudi v smeri: Slovenija – brez tobaka !?

V realizaciji območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje tako potekajo regijska srečanja z delovnim nazivom SLOVENIJA BREZ TOBAKA – KDAJ ? s katerimi želijo civilno družbo in zainteresirano javnost čim bolj verodostojno in neposredno seznaniti z omenjeno problematiko in jo osveščati za skupni ter učinkoviti nastop v boju proti kajenju. Prvo tako srečanje je potekalo nedavno v Murski Soboti pod moderatorskim vodstvom Zdenke Verban Buzeti, ki je tudi nosilka programa To sem jaz in Mreža zdravih šol.

Pozdravni nagovor in kasneje predstavitev regijskih podatkov glede razširjenosti tobaka v pomurski regiji je izvedla Tatjana Krajnc-Nikolić. Helena Koprivnikar iz NIJZ je na srečanju spregovorila o posledicah in razširjenosti rabe tobaka v Sloveniji in o stanju na področju ukrepov. Še posebej je bilo zanimivo njeno izvajanje: Podpiramo dokazano učinkovite ukrepe ter Opuščanje kajenja. Na srečanju je sodelovala tudi predstavnica Ministrstva za zdravje Nataša Blažko, ki pokriva področje alkohola in tobaka ter je prizadevna skrbnica pogodb ministrstva z NVO glede sofinanciranja njihovih dejavnosti na omenjenih dveh področjih. Z njo oziroma Ministrstvom za zdravje je v minulem dveletnem obdobju uspešno sodeloval tudi Mladinski center Prlekije, ki je uresničeval svoj lasten projekt ALKOHOL, SOS in v katerem so izvedli obsežne aktivnosti vključno med drugim s pozivom pomurskim občinam, da po vzoru nekaterih slovenskih občin, sprejmejo ustrezne občinske odloke, v katerih prepovedo prodajo alkoholnih pijač na prostem.

Nataša Blažko je nazorno predstavila kaj prinaša nov zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Namreč predlog zakona bo že letos v javni razpravi, slediti moramo evropski direktivi in jo prenesti v nacionalno zakonodajo in to v roku do 20. maja 2016. Na civilno družbo se seveda apelira, da podpre uvedbo potrebnih ukrepov in se v bližajoči razpravi odločno oglasi. Ključni ukrepi, ki bi bili potrebni pa so: - višanje obdavčitve in cen, - popolna prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov, - nadaljnji ukrepi za zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov mladim, - enotna embalaža s kombinacijo slike-besedila z opozorilom, - prepoved dodajanja zavajajočih okusov tobačnim izdelkom. Lep primer je Irska, ki je bila prva država v EU, ki je uvedla popolno prepoved kajenja. Na tem področju so mnogo pozitivnega naredili tudi v Veliki Britaniji, Norveški, Islandiji. Na samem srečanju je bila sprožena živahna diskusija.

Tobak in tobačni izdelki niso običajni potrošniški izdelki – so izdelki, ki ubijajo in so zato nesprejemljivo preprosto lahko dosegljivi. Deset smrti na dan v Sloveniji zaradi tobaka predstavlja toliko število ljudi, kot bi vsaka tri leta izbrisali prebivalstvo mesta Murska Sobota. Stroški in posledice zaradi kajenja so bistveno višji od prihodkov države iz naslova tobaka. Stroški zdravljenja, zmanjšane produktivnosti, prezgodnje umrljivosti znašajo 1.800.000.000 evrov. Kadi vsak 4. prebivalec Slovenije, star 15 – 64 let. Na področju nadzora nad tobakom zaostajamo za drugimi evropskimi državami. Uvedbo različnih ukrepov nadzora nad tobakom podpira večina polnoletnih prebivalcev Slovenije. Razširjenost in škodljive posledice kajenja tobaka lahko pomembno zmanjšamo s celovito kombinacijo poznanih in dokazano učinkovitih ukrepov ter popolnih (ne delnih) prepovedi. Svetovalni telefon glede omenjene problematike: 080 2777 in splet: www.nijz.si, glede opuščanja kajenja pa se lahko obrnete tudi na e-mail: tadeja.hocevar@nijz.si. Ustrezna literatura je dosegljiva med drugim tudi na sedežu Mladinskega centra Prlekije vsak delavnik od 7. do 23. ure.

Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje