Stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer kot udeleženci v cestnem prometu

Na koncu so vsi skupaj ugotovili, da bi bilo v mestu Ljutomer nujno potrebno urediti pločnike, da bi bilo gibanje starejših, ki uporabljajo pripomočke in invalidske vozičke lažje ali ponekod sploh mogoče

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2015 ob 11:27
Predavanje v DSO Ljutomer

Predavanje v DSO Ljutomer

V ponedeljek, 2. novembra, je v Domu starejših občanov Ljutomer potekalo predavanje, ki se je nanašalo na varnost starejših stanovalcev doma v cestnem prometu. Tematiko je s svojo sodelavko Bojano predstavil vodja policijskega okoliša PP Ljutomer, Boris Kumer.

V Domu starejših občanov Ljutomer je kar nekaj stanovalcev, ki se vključujejo v cestni promet v samem mestu Ljutomer in tudi v širši lokalni okolici. To so stanovalci, ki so udeleženci kot pešci, uporabljajo pa tudi kolesa ali invalidske vozičke. Predavanju je sledila razprava, v kateri so stanovalci izrazili svoja mnenja, izkušnje in vprašanja, pa tudi zaposleni so dobili odgovor na marsikatero vprašanje.

Tako nas je policist seznanil, da so udeleženci v prometu, ki so na invalidskih vozičkih (in tudi s hoduljo) obravnavani enako kot pešci, torej se morajo po cestišču premikati po pločniku, oz. kolesarski stezi, če le-ta obstaja. V kolikor pa ni pločnika ali kolesarske steze pa morajo uporabiti levo stran cestišča, glede na smer kam gredo. Kolesarji morajo vedno uporabiti kolesarsko stezo, enako se po kolesarski stezi vključujejo v krožišče. V krožišče se ne sme vključevati po cesti. Če pa je kolesarska steza zgrajena samo na eni strani ceste, je ta namenjena samo vožnji v eno smer, nasprotni kolesar se po tej stezi ne sme peljati.

Na koncu smo vsi skupaj ugotovili, da bi bilo v mestu Ljutomer nujno potrebno urediti pločnike, da bi bilo gibanje starejših, ki uporabljajo pripomočke in invalidske vozičke lažje ali ponekod sploh mogoče.

Suzana Vlatkovič


Več v Kultura in izobraževanje