Avtobus naj bi namerno peljal mimo dijakov in študentov

Mama dijaka: »Za begunce prevoz brez vozovnic, naši dijaki in študentje pa ostajajo na postajališčih z vozovnicami«

Prlekija-on.net, sreda, 11. november 2015 ob 08:48
V preteklih dneh nam je več dijakinj ter tudi njihovi starši, poslalo opis nenavadnih dogodkov, ki so se dogajali na avtobusni postaji v Radencih, ki kot pravijo, se niso zgodili prvič.

Kot so nam zapisali, prihajajo iz Radencev, med tednom pa stanujejo v dijaških domovih, zaradi česar se vsako nedeljo zvečer z avtobusom enega izmed avtobusnih prevoznikov peljejo v Maribor. Vmes so tudi študentje. Takrat v Maribor iz postaje v Radencih peljeta dva avtobusa, s postankom v Radencih, vendar pa sta ta avtobusa, še posebej odkar se je začelo študijsko leto, prepolna. V nedeljo pa se je že drugič zgodilo, da so dijaki in študentje ostali na postaji. Kot so nam pojasnili, je na enega od avtobusov sicer lahko vstopilo pet ljudi, a jih je kljub temu brez prevoza ostalo devet. Voznik avtobusa jim je dejal, da je na poti še en avtobus, ki bo do njih prispel čez pet minut, zato so ga počakali.

Avtobus prišel, a ni ustavil
Drugi avtobus je prišel, a se ni ustavil na postaji, temveč se je odpeljal mimo njih, "čeprav ne verjamemo, da bi lahko kar tako spregledal devet ljudi, ki smo stali na postaji, če pa je, pa bi moral opraviti pregled pri okulistu, saj taki ljudje ne bi smeli voziti avtobusov," so zapisali.

Ko so videli, da avtobus ni ustavil, je ena izmed dijakinj poklicala na sedež podjetja, kjer ji je varnostnik dejal, da se je voznik zanalašč odpeljal mimo njih, "ker smo prejšnjič preveč tečnarili oz. smo bili nadležni". Po tem so poklicali starše, saj je bilo med skupino, ki je ostala na postaji večina mladoletnih. Starši so nato prav tako poklicali na podjetje, kjer pa so dobili nasprotujoče si odgovore. Nekaj odgovorov, ki so jih dobili:
- da avtobusi sicer so, a ni nikogar, ki bi jih lahko vozil
- da so avtobusi zasedeni (omenjeni so bili tudi begunci/migrantje)
- da naj gredo na avtobus zjutraj (kar zaradi šolskih obveznosti seveda ni bilo možno)
- da če »jim kaj ne paše«, lahko pridejo zjutraj na podjetje, dobijo vrnjen denar in si poiščejo novega prevoznika (kar tudi ni možno, saj sta to edina avtobusa ob taki uri)
Ter še veliko drugih izgovorov, ki naj bi iz pogovora v pogovor postajali bolj nesramni in neprimerni, nekaj staršev naj bi celo nadrli.

Po uri prepričevanja, klicev, prošenj in izgovorov so obupali. Pet dijakov si je lahko priskrbelo prevoz, štirje pa so ostali na postaji in pozneje odšli domov, kar je pomenilo, da v ponedeljek niso mogli pravočasno na predavanja.

"Obnašanje odgovornih pri podjetju se mi zdi popolnoma neprimerno za osebe na takšnem položaju, še posebej ker smo bili sami do njih vljudni, zahtevali smo le pojasnilo," so nam še zapisali.

Poslali so nam tudi fotografije, kjer so dijaki ostali na postaji in si nato prevoz poiskali sami.

»Za begunce prevoz brez vozovnic, naši dijaki in študentje pa ostajajo na postajališčih z vozovnicami«
Oglasila se nam je tudi mama enega izmed dijakov, ki obiskuje srednjo šolo v Mariboru. "Kot vsako nedeljo smo tudi ta dan sina dostavili do avtobusne postaje v Radencih, od koder nadaljuje pot z avtobusom, saj ima vozovnico. Ampak se je spet ponovila zgodba, da je ostal na postajališču brez prevoza. Avtobusi prihajajo prenatrpani oziroma jih je premalo za nedeljo, ko se vsi vračajo v dijaške in študentske domove. Enako se dogaja ob petkih ko se vračajo domov," nam je zapisala. Dodala je, da tega ne razume, saj vozovnice starši kupijo s težko prisluženim denarjem, potem pa naj še dodatno vozijo svoje otroke v Maribor? "Potem ne rabimo javnih prevozov! Poleg tega pa še ob telefonskem klicu na ta dan, prometnik z nesramnim, neprimernim pojasnilom, hoče dati dijakom občutek, da so si sami krivi..."

Zadeva je v teh dneh še toliko bolj dvignila prah, saj kot so vsi dejali, "za begunce ni problem organizirati prevozov, če je treba tudi po sedem avtobusov in še to brez vozovnic in iz našega denarja. Naši dijaki in študentje pa ostajajo na postajališčih z vozovnicami".

Za pojasnila smo se obrnili tudi na avtobusnega prevoznika, kjer so nam povedali, da "navedeno že preučujemo z dolžno skrbnostjo. Glede na to, da so se na nas obrnili starši tudi neposredno, smo z njimi v kontaktu in jim bomo podali odgovor z naše strani."


Več v Črna kronika