Na Gibini že stoji žičnata ograja

Vojaški tovornjaki so pripeljali žico, ki jo ob meji po njivah razvažajo ter jo vojaki nameščajo

Prlekija-on.net, sreda, 11. november 2015 ob 12:49
Postavljanje ograje na Gibini

Postavljanje ograje na Gibini

Potem ko je Vlada RS sprejela dodatne ukrepe pri nadzoru prihoda prebežnikov, je v sredo, 11. novembra, na najbolj izpostavljenih delih južne meje Slovenska vojska pričela postavljati žičnato ograjo.

Ograjo naj bi postavili v Dobovi, pri Velikem Obrežu proti Rigoncam, Zavrču in Gibini, kjer jo od jutra že postavljajo. Ograja naj bi pripomogla k večjemu nadzoru prihoda prebežnikov, da ti ne bi prečkali zelene meje, ampak bi se usmerjali na uradne prehode.

Kaj pa menite vi?
Sodelujte v naši anketi.
Mejni prehod Gibina smo tudi obiskali, tam je več vojakov in policistov. Vojaški tovornjaki so zjutraj pripeljali žico, ki jo ob meji po njivah razvažajo ter jo vojaki nameščajo. Ograja naj bi bila visoka 1,8 metra, postavljajo pa jo na slovenskem katastrskem ozemlju na najbolj izpostavljenih točkah.

Preberite tudi:
1.500 metrov ograje z ostrimi ploščicami
Na kraju je bil tudi župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, ki ob tem prosi za razumevanje vseh, ki jih ograja moti, saj je po njegovih besedah namenjena le usmerjanju prebežnikov na mejne prehode, da se ne bi ponovili dogodki iz sredine oktobra, ko je več sto prebežnikov tam prečkalo zeleno mejo. V tem valu bi jih lahko bilo tudi nekaj tisoč, zato bi razmere brez ustreznega ukrepanja, lahko bile neobvladljive.

Kot je v torek po seji vlade povedal premier Miro Cerar, so se odločili, da bodo v naslednjih dneh začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire, tudi ograjo. Meja bo sicer ostala odprta, a bo nadzorovana, je poudaril.

Kmalu se sicer čez Slovenijo pričakuje večji val prebežnikov, ko bi jih naj prišlo med 20.000 in 30.000.


Več v Črna kronika