Križevski rogisti zaigrali pri maši v župnijski cerkvi v Križevcih pri Ljutomeru

V zadnjem času se skupina križevskih rogistov tudi pomlajuje, saj so v skupino pristopili in igrajo trije mladi člani

Jože Žerdin, nedelja, 15. november 2015 ob 14:52
Križevski rogisti pri sveti maši

Križevski rogisti pri sveti maši

Vsako jesen, tokrat že desetič, sta Kulturno društvo Križevski rogisti in župnija Križevci pri Ljutomeru skupaj pripravili v nedeljo, 15. novembra, nepozabno sveto mašo, ob koncu sodelovanja z župnijo. Sveta maša je bila v v župnijski cerkvi v Križevcih pri Ljutomeru, katero je daroval domači župnik Štefan Vinkovič.

Sicer pa Kulturno društvo Križevski rogisti delujejo in nastopajo na vseh lovskih in drugih prireditvah, na pogrebih in pri mašah že od leta 1982. V skupini Križevski rogisti igrajo lovci in ne lovci, torej oboji z roko v roki ohranjajo lovske skladbe, varujejo naravo in skrbijo za živali v naravnem okolju. Igrajo na lovske rogove v ES izvedbi. Vodja rogistov je Mirko Heric, predsednik Kulturnega društva Križevski rogisti pa Milan Lebar.

V zadnjem času se skupina križevskih rogistov tudi pomlajuje, saj so v skupino pristopili in igrajo trije mladi člani to so Jernej Kolbl doma iz Drakovcev pri Mali Nedelji, Uroš Kosi iz Borecev in Tilen Heric iz Grlave. Predvsem pa skrbijo in ohranjajo lovske skladbe, v zadnjem času pa so se usmerili v izvajanje lovskih Hubertovih maš, katere zaigrajo pri mašah na prostem ali v cerkvi, kajti s tem še bolj obogatijo tako cerkveno slavje.

V letih delovanja so Križevski rogisti pustili poseben pečat pri ohranjanju lovskih skladb. Tokratna sveta maša v Križevski župnijski cerkvi je bila še toliko bolj slavnejša, kajti rogisti so zaigrali pred domačimi verniki, ki so jih z velikim navdušenjem sprejeli in ob koncu svete maše na svoje domove odšli še toliko bolj obogateni z lovskimi cerkvenimi skladbami. Pri sveti maši so Križevski rogisti zaigrali pet cerkvenih skladb med njimi so bile pesmi Angelček varuh moj, Prid ljubi Jezus, Evengelium in druge. Rogisti pa so cerkvene skladbe zaigrali v povezavi z mešanim cerkvenim pevskim zborom župnije Križevci pri Ljutomeru, kar je dogodku dalo in pustilo še posebno mesto.


Več v Kultura in izobraževanje