Od generala Maistra, Teritorialne obrambe, Manevrske strukture narodne zaščite do Slovenske vojske

Na slavnostnem večeru pri Sv. Tomažu je zaigral Orkester Slovenske vojske

Branko Košti, nedelja, 22. november 2015 ob 18:05
Slavnostni večer pri Sv. Tomažu

Slavnostni večer pri Sv. Tomažu

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo in Občina Sveti Tomaž, sta v sodelovanju z OŠ Sv. Tomaž, Orkestrom Slovenske vojske, Slovensko vojsko, Društvom generala Maistra za Prlekijo in Območnega združenja slovenskih častnikov Ormož, pri Sv. Tomažu pripravili slavnostni večer pod naslovom »Od generala Maistra, Teritorialne obrambe, Manevrske strukture narodne zaščite do Slovenske vojske«.

Obiskovalci prireditve v telovadnici OŠ Ormož, so si v petek, 20. novembra zvečer, ob prihodu lahko ogledali priložnostno razstavo o vojni za Slovenijo, katero je v sodelovanju z Vojaškim muzejem pripravilo OZVVS Ormož. Po odigrani himni so na prireditveni prostor prišli prapori veteranskih in domoljubnih društev. Obiskovalce in nastopajoče je uvodoma pozdravil župan Občine Sv. Tomaž Mirko Cvetko. Sledila je podelitev plaket OZVVS Ormož, katere sta podelila predsednik združenja Miran Fišer in sekretar Ivan Puklavec, plakete pa so prejeli: polkovnik Friderik Škamlec, Štefan Hozyan, Lea Majcen, Orkester Slovenske vojske in Osnovna šola Sveti Tomaž.

Slovesnost se je nadaljevala s predstavitvijo Orkestra Slovenske vojske, zatem so v njegovi izvedbi zazvenele skladbe Na Golici, Zemlja pleše, On broadway. Sledil je skupni nastop otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Sveti Tomaž in orkestra SV, zapeli in zaigrali so skladbi Dan ljubezni in Gremo v kino ter si prislužili bučen aplavz občinstva.

Nadaljne minute programa so bile namenjene domoljubju. Po pesmi Alojza Gradnika Vizija, katero je recitirala učenka Nika, so o domovini in domoljubju razmišljali Julijan, Monika in Nika, učenci OŠ Sveti Tomaž, orkester SV pa je zaigral Slovenija od kod lepote tvoje in Zlatorog koračnico.

Zaključni del programa je bil posvečen generalu Rudolfu Maistru. Ob predvajanju filma o tem velikanu slovenske zgodovine, smo slišali recitacijo njegove pesmi Naprej, opisane pa so bile tudi zasluge »generala in pesnika« za to, da sta Maribor in Štajerska ostali slovenski. Orkester SV se je njegovemu spominu poklonil s Koračnico Rudolfa Maistra.

Slavnostni večer se je zaključil s filmsko predstavitvijo Maistrove pesmi Rožmarin, katero so posneli učenci osnovne šole, PZ OŠ Sveti Tomaž pa je zapel pesem J:S: Bacha Jutranja rosa.

V obrazložitvah ob podelitvi plaket OZVVS, so ormoški veterani vojne za Slovenijo zapisali: »Polkovnik Friderik Škamlec, častnik Slovenske vojske, ki je svoje dolžnosti v bogati vojaški karieri opravljal z najvišjo stopnjo vojaškega profesionalizma pri tem pa se je izkazoval s prefinjenim čutom za sodelovanje z veteranskimi, domovinskimi in domoljubnimi organizacijami s katerimi se je srečeval v svojem poklicnem okolju.
Ormoški veterani smo spoznali, da je pri svojem delovanju znal oblikovati spoštljiv odnos do veteranskih vrednot in hotel nuditi podporo naši OZVVS ter nas vzpodbujal k izboljševanju dosežkov pri krepitvi domoljubja in negovanju spomina na vojno 91. Ormoški veterani smo ponosni, da se polkovniku Škamlecu lahko oddolžimo s podelitvijo Plakete OZVVS Ormož.

Štefan Hozyan, veteran vojne za Slovenijo in mojster fotografije je s svojo skrbjo za dosledno beleženje dogodkov med vojno za Slovenijo ustvaril neprecenljiv opus fotografij, ki neizbrisno pričajo o vojni, trdosrčnosti pripadnikov JLA in trpljenju ljudi, ki jih je vojna prizadela. Pri svojem delu vojnega fotografa je bil tudi življenjsko izpostavljen. Po vojni so fotografije Štefana Hozyana postale nepogrešljiv spremljevalec pričevanja o dogodkih, ljudeh, pripadnikih TO in škodi, ki jo je za seboj pustila vojna vihra. Štefan je vselej dovolil, da smo z njegovimi fotografijami oprermili naše razstave, pričevanja, predavanja in knjige, ki smo jih pripravili o vojni v Ormožu. Štefanu Hozyanu se želimo s Pleketo OZVVS z dolžnim spoštovanjem oddolžiti za neprecenljiv prispevek k uresničevanju ciljev OZVVS Ormož v minulih 20 letih.

Lea Majcen je že pred leti postala nepogrešljiv sopotnik našega območnega združenja, ki je plemenitila naše želje pri ohranjanju domoljubja, spomina na vojno 91 in pri krepitvi veteranstva na sploh. Lea je z osebnim angažiranjem povzdignila prireditve OZVVS Ormož na raven izjemnega kulturnega dogodka, nas predstavila v plemeniti luči domoljubja in srčnosti. Našim čustvom je znala dati pravo besedo in za vse to na javnih prireditvah sprejela odgovornost skozi spretno vodenje in povezovanje. Lea Majcen je znala, kljub mladosti, pretopiti spomine na vojna grozodejstva v plemenito in ubrano besedo, ki se je na pravi način dotaknila vsakega domoljuba pa tudi tistih, ki so v vojni 91 trpeli. Z neizmerno hvaležnostjo in dolžnim spoštovanjem Lei Majcen podeljujemo Plaketo OZVVS Ormož.

Orkester Slovenske vojske je v minulih letih intenzivno sodeloval z OZVVS Ormož na prireditvah, ki so vselej presegale proslavo občinske ravni. Vojaški orkester je bil v minulih letih močna opora obeleževanju vojaških in domoljubnih prireditev na območju delovanja OZVVS Ormož. Ob tem je bila prisotnost vojaškega orkestra v obmejnih krajih vedno sprejeta, kot vez med Slovensko vojsko in krajani, ki so z obiskom prireditev in z aplavzom znali nagraditi kulturne užitke, ki so jih bili deležni na koncertih. OZVVS Ormož ob današnji priložnosti pripadnikom Orkestra SV v znak spoštovanja in hvaležnosti podeljuje Plaketo OZVVS Ormož.

Osnovna šola Sveti Tomaž je med inštitucijami Občine Sv Tomaž, ki se je intenzivno vključila v široko paleto domoljubnega delovanja v kraju in stkala bogato sodelovanje z OZVVS Ormož. V minulih letih se je šola uveljavila kot močna opora krepitvi domoljubja v občini in širše na območju delovanja OZVVS Ormož. Tako smo letos sodelovali pri izvedbi mladinskega raziskovalnega tabora, predstavitvi knjige o veteranu iz Sv Tomaža Zvonku Mešku in na prireditvah posvečenih generalu Maistru. OZVVS Ormož s hvaležnostjo in v znak spoštovanja za vložene napore in dosežke pri sodelovanju z veteransko organizacijo podeljuje Osnovni šoli Sv Tomaž Plaketo OZVVS Ormož


Več v Kultura in izobraževanje