Biografija o prvem predsedniku Slovenije

Na predstavitvi v PIŠK Murska Sobota tudi Milan Kučan

Filip Matko, četrtek, 10. december 2015 ob 12:322
Predstavitev knjige »Milan Kučan, prvi predsednik«

Predstavitev knjige »Milan Kučan, prvi predsednik«

Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota ter Založba Modrijan iz Ljubljane so skupaj pripravili predstavitev knjige »Milan Kučan, prvi predsednik«, ki jo je spisal 59-letni slovenski zgodovinar in publicist Božo Repe. Pogovor z obema »junakoma knjige«, portretirancem in portretistom, je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti v sredo, 9. decembra zvečer, vodil nekdanji dolgoletni predsednikov vodja kabineta Marjan Šiftar, podpredsednik ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija.

Knjiga »Milan Kučan, prvi predsednik« je bila pravzaprav najbolj pričakovana knjiga leta, čeprav so jo napovedovali že lani. Precej let je gradivo zanjo zbiral Božo Repe, redni profesor za sodobno slovensko zgodovino na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki raziskuje sodobno slovensko, jugoslovansko in srednjeevropsko zgodovino. Leta 2004 je ustanovil gibanje Forum 21. Kot je povedal na tokratni predstavitvi knjige, ima tudi študente iz Kitajske, ki poglobljeno študirajo razpad nekdanje Sovjetske zveze in SFR Jugoslavije, da bi se kaj takega ne zgodilo njim v tej velikanski azijski državi.

Prvi del biografije je namenjen družini, njegovemu otroštvu, odraščanju ter oblikovanju svetovnega nazora. Ob tem je 74-letni Milan Kučan povedal, da je najnežnejše otroštvo preživel ob materi v času 2. svetovne vojne na Goričkem v Prekmurju pod okupacijo Madžarov in ni tako »...nikoli v otroštvu pil srbskega mleka in jedel srbski kruh«, kot so mu očitali. Je pa res, da je njegov oče, Koloman Kučan, kot partizan v tem času podlegel ranam prav v Srbiji.

Ostala poglavja v knjigi pa so namenjena Kučanovi politični karieri, pa tudi njegovemu trenutnemu še izredno aktivnemu času, čeprav je že upokojenec. Ob pogovoru o aktivnem političnem udejstvovanju Milana Kučana je treba vsekakor poudariti prepričanje, ki ga ima o tem zgodovinar Božo Repe, ki pravi: »Vse njegovo politično delovanje je bilo javno. Je podoba človeka, ki je posvetil življenje politiki v njeni izvirni, a danes pozabljeni ali neštetokrat zlorabljeni definiciji - politiki kot delu v dobro skupnosti.«

Tako je nemalo smeha med številnim občinstvom na predstavitvi knjige, ki so jo nekateri poimenovali »Bajka o dobrem človeku iz Prekmurja«, izzvala pripomba nekdanjega predsednika samega, da bi jo nemara morali poimenovati »Balada o hudobnem palčku iz Murgelj«. Osvetli pa se v knjigi podrobno dogajanja v času t.i. Slovenske pomladi, pred in med osamosvojitvijo Slovenije, čas vojne za Slovenijo leta 1991 ter dogajanja po njej, ko je prav Milan Kučan bil na izbranem oz. izvoljenem položaju predsednika države.


Več v Kultura in izobraževanje