Tadeja Heric okronana za Martino XVIII

Ljutomersko vinsko krono bo prihodnji dve leti nosila študentka specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Tadeja Heric iz Razkrižja

Prlekija-on.net, nedelja, 13. december 2015 ob 11:38
Sprejem v klub Martina

Sprejem v klub Martina

V soboto, 12. decembra, so v hotelu Stela v Ljutomeru, okronali novo Vinsko kraljico Ljutomera, ki bo krono nosila naslednji dve leti. Svečano ustoličenje Martine XVIII na ljutomerski vinski dvor, sta pripravila Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina, v katerem so združene bivše in aktualne Vinske kraljice Ljutomera in Male Nedelje.

V uvodu prireditve so zapeli člani okteta Arion, za njimi pa je o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Marine XVII, spregovorila dosedanja kraljica Ines Munda, nakar sta spregovorila še predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Miran Torič in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Krono je dosedanji vinski kraljici snel Miha Kuhar, skrbnik vinske trte v atriju Mestne hiše v Ljutomeru.

Sledil je osrednji dogodek večera - kronanje Vinske kraljice Martine XVIII. Ta laskavi naslov, krono ter tudi številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin kot zastopnica prleških vinogradnikov in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina, bo prihodnji dve leti nosila študentka specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Tadeja Heric iz Razkrižja. Slovesno predajo krone novi vinski kraljici je opravil vinski vitez evropskega reda Slavko Žalar, nova vinska kraljica pa je ob tem svečano zaprisegla.

Kot je povedala nova vinska kraljica, bi rada kulturo vinogradništva, vinarstva in vina še podrobneje spoznala in jo pod nazivom vinska kraljica Ljutomera promovirala ter s ponosom ozaveščala druge o njej. Kot študentka v Ljubljani s ponosom vedno pove, da je doma v vinorodni Prlekiji, ki je znana po dobrem vinu, bogati kulinariki in prijaznih ljudeh.

Sabina Germšek Kotnik iz Kluba vinskih kraljic Martina, ki trenutno šteje 18 članic, je pred prisotnimi vinskimi kraljicami in gosti obudila spomine na leto 1986, ko so kot prvi v nekdanji Jugoslaviji in s tem tudi v Sloveniji, izvedli izbor prve vinske kraljice. Drugo leto bo od tega dogodka minilo 30 let in kot je bilo povedano, bi bilo prav, da bi tako pomemben dogodek za Ljutomer tudi primerno počastili ter se s tem poklonili vsem, ki so za to zaslužni.

Novo vinsko kraljico so z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje, spregovorila pa sta še Slavko Žalar in župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Ob koncu so zaplesali še plesalci in plesalke iz folklorne skupine Razkrižje, katere članica je tudi nova vinska kraljica, nato pa je sledila skupna večerja.


Več v Družabno