Mineva 75 let od smrti dr. Antona Korošca

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so svečano in spoštljivo obeležili obletnico smrti velikega rojaka

Branko Košti, ponedeljek, 14. december 2015 ob 13:09
75-letnica smrti Antona Korošca

75-letnica smrti Antona Korošca

Svečano in s spoštovanjem, kakršno izkazujejo vsem svojim velikim rojakom, so pri Svetem Juriju ob Ščavnici, počastili spomin na vodilnega slovenskega politika v prvi polovici dvajsetega stoletja, dr. Antona Korošca. 14. decembra namreč mineva 75 let od njegove smrti.

Slovesnost ob obletnici smrti duhovnika in politika so organizirali domačini, skupaj s farnim župnikom Boštjanom Ošlajem. Pričela se je s položitvijo cvetja ob doprsnem kipu dr. Antona Korošca v parku pri farni cerkvi, kar so opravili mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, župan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič in predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Franc Čuš. Zatem je spomnsko mašo v cerkvi Svetega Jurija daroval nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Po maši so se slovesnosti nadaljevale v KUS s predstavitvijo in ogledom razstave pisnega in materialnega gradiva, ki priča o življenju in delu dr. Antona Korošca. Gradivo za razstavo so prispevali: družina Ketiš iz Biserjan, Univerzitetna knjižnica Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Občina Sv. Jurij. Po zaprtju razstave bodo razstavljeni predmeti in gradivo na ogled v Spominski sobi v rojstni hiši dr. Antona Korošca v Bisejanah št. 20.

Preberite tudi:
Primož Jelševar: Iz zapuščine očeta slovenskega naroda bomo črpali navdih za Slovenijo, ki bo vsem Slovencem v ponos!
Zadnje dejanje nedeljske spominske slovesnosti ob obletnici smrti velikega slovenskega politika prve polovice 20. stoletja dr. Antona Korošca, je bilo snemanje javne radijske oddaje v Kocbekovi dvorani. V oddaji so življenje in delo jürjovškega rojaka, iz različnih vidikov osvetlili zgodovinar in publicist, koroški Slovenec dr. Feliks J. Bister, zgodovinarka dr. Vlasta Stavbar, zgodovinar dr. Vincenc Rajšp, zgodovinar in veleposlanik Republike Slovenije na Dunaju dr. Andrej Rahten in profesor zgodovine na GFM Ljutomer, domačin Franc Čuš. Oddajo je moderiral zgodovinar in novinar Radia Maribor Stane Kocutar, posebno ganljiv je bil začetek oddaje, ko je 94-letna Ivana Belec recitirala pesem, katero je prav ona recitirala na žalni slovesnosti v Sv. Juriju dan pred pogrebom dr. Antona Korošca v Ljubljani, torej pred 75 leti.

Kdo je bil dr. Anton Korošec?
V gradivu organizatorjev spominske slovesnosti lahko preberemo: »Anton Korošec je najpomembnejši slovenski politik prve polovice 20. stoletja. Ne samo zaradi tega, ker je leta 1917 v dunajskem parlamentu v imenu južnoslovanskih poslancev prebral Majniško deklaracijo, ampak je skupaj s svojo stranko užival večinsko podporo med slovenskimi volivci tedanje dobe. Posledično je zasedal najpomembnejše politične položaje izmed vseh Slovencev v prvi jugoslovanski državi. V 75 letih je spomin na njega močno zbledel oziroma je današnja zgodovinska podoba o njem precej izkrivljena«.


Več v Kultura in izobraževanje