Primož Jelševar: Iz zapuščine očeta slovenskega naroda bomo črpali navdih za Slovenijo, ki bo vsem Slovencem v ponos!

Izjava podpredsednika SLS in direktorja Inštituta dr. Antona Korošca

Branko Košti, ponedeljek, 14. december 2015 ob 17:43
Primož Jelševar in Alojz Štuhec ml.

Primož Jelševar in Alojz Štuhec ml.

Podpredsednik SLS in direktor Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar se je v soboto udeležil slovesnosti ob 75. obletnici smrti dr. Antona Korošca pri Sv. Juriju ob Ščavnici. V izjavi za medije je pojasnil, da je dogodek še posebej pomemben, saj je v tem tednu registriran tudi novi »think-tank« inštitut, poimenovan po enem največjih slovenskih politikov dvajsetega stoletja. Inštitut dr. Antona Korošca, ki je bil ustanovljen 2. septembra 2015, je bil ravno v dneh pred obletnico vpisan tudi v sodni register. »Kot direktor inštituta sem zelo vesel in ponosen, da smo dočakali ta trenutek in da se bom lahko danes tu poklonil enemu največjih Slovencev vseh časov,« je dejal Jelševar.

Dodal je, da je dr. Korošec vodil zgodovinsko Slovensko ljudsko stranko v časih, ki so bili za slovenski narod prelomni, na nek način celo podobni današnjim. Takrat je naredil prve korake, ki so Slovenijo pripeljali do dolgo pričakovane samostojnosti, zato se ga je prijelo tudi poimenovanje »oče slovenskega naroda«. »V čast nam je, da se naš inštitut imenuje po njem. S tem smo ustanovitelji želeli pokazati, da SLS ni le pravno-formalna naslednica zgodovinske SLS, pač pa iz svojih korenin črpa moč za novo rast v sodobno stranko, ki je v koraku s časom in dela za dobro slovenskih državljanov,« je izpostavil Primož Jelševar in poudaril, da iz bogate zapuščine naukov in drže dr. Korošca ne bo težko črpati navdiha za delo in uresničevanje projektov z vizijo.

Preberite tudi:
Mineva 75 let od smrti dr. Antona Korošca
Po Jelševarjevih besedah je civilna družba v Sloveniji še vedno prešibka, »zato nameravamo z ustanovitvijo Inštituta dr. Antona Korošca in serijo Koroščevih večerov poživiti slovensko civilno-družbeno, pa tudi povsem politično razpravo o najaktualnejših in razvojno najpomembnejših vprašanjih naše družbe. Da zgodovinski spomin in pozitivno politično izročilo dr. Korošca in njegove zgodovinske ljudske stranke ne bo zamrlo, pa razmišljamo o odprtju posebne spominske sobe SLS, nekakšnega minimuzeja materialne in politične dediščine stranke, na katere pozitivno tradicijo smo zelo ponosni. Posebno pozornost želimo posvečati tudi urejenosti in kulturni sporočilnosti umetnostnega spomenika – pokopališča Navje, kjer dr. Korošec in njegov naslednik dr. Kulovec počivata v večnem miru

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je ob tej priložnosti sporočil: »V svoje politično delo uvajamo nove elemente družbene in politične dinamike, s katero želimo še aktivneje širiti desno-sredinski prostor k vsem tistim, ki želijo skupaj z nami svoje potenciale končno posvetiti razvoju Slovenije v državo, ki ljudem omogoča visoko kakovost življenja.« Ustanovitev Inštituta dr. Antona Korošca je po njegovih besedah nadaljevanje razvoja SLS v močno sodobno, evropsko krščansko-demokratsko stranko, ki se je pokazal že v rezultatih dela preteklega leta in na nedavnem Statutarnem in programskem kongresu SLS.

O Inštitutu dr. Antona Korošca
Inštitut dr. Antona Korošca je prvi politični »think-tank« Slovenske ljudske stranke. Deloval bo kot generator premišljevanja in idej na najvišji ravni, ki bo v politiki iskala skupne imenovalce z namenom doseganja višje ravni kakovosti življenja v Sloveniji. Sodeloval bo tudi z inštituti sestrskih strank v Sloveniji in tujini.

Inštitut dr. Antona Korošca so ob 75. obletnici smrti v poklon njegovemu delu ustanovili vodja Strokovnega sveta pri predsedniku SLS dr. Andrej Umek, ki je nekdanji minister za znanost in tehnologijo (1993–1997) ter za okolje in prostor (2000), podpredsednik SLS Primož Jelševar in direktorica SLS Tadeja Romih. Inštitut dr. Antona Korošca je bil ustanovljen 2. septembra 2015, 9. decembra 2015 pa ga je Okrožno sodišče v Ljubljani vpisalo v sodni register z imenom slovitega politika in teologa, ki je vodil zgodovinsko Slovensko ljudsko stranko, v imenu južnoslovanskih poslancev v avstro-ogrskem parlamentu prebral Majniško deklaracijo in storil prvi korak k samostojnosti Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje