Na Štefanovo so v Križevcih pri Ljutomeru blagoslovili konje

Župnik Štefan Vinkovič je opravil blagoslov konjev

Jože Žerdin, sobota, 26. december 2015 ob 21:14
Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Konjeniško društvo Križevci pri Ljutomeru, je v sodelovanju z občino Križevci, tamkajšnjo župnijo in Kulturnim društvom Križevci pri Ljutomeru na god svetega Štefana, ki je zavetnik konjev, v soboto, 26. decembra, pripravilo v vaškem jedru v Križevcih blagoslov konj.

Že vrsto let se rejci in ljubitelji konj ter ostali vaščani zbirajo na tej konjeniški prireditvi, katera vsako leto privabi vse več obiskovalcev od blizu in daleč. Sicer je pa v občini in župniji Križevci pri Ljutomeru konjereja že dolga desetletja razširjena, nekateri imajo konje bolj kot ljubiteljsko, spet drugi pa z njimi tekmujejo po raznih konjskih dirkah doma in v tujini, spet tretji kot lastniki konj, s katerimi opravljajo kakšna dela.

Letos se je na blagoslovu v Križevcih zbralo okoli 30 konj različnih pasem in nekaj dvovpreg. Poleg domačih rejcev konjev, so plemenite živali na blagoslov pripeljali še konjeniki iz Malonedeljske konjenice. Z mimohodom po Križevcih so prišli v vaško jedro, kjer jih je domači župnik Štefan Vinkovič tudi blagoslovil. Vsak konj, oziroma njegov lastnik, pa je v spomin dobil cvet nageljna iz krep papirja, vrečko ovsa, ščepec soli in kruh.

Legenda o svetem Štefanu je stara že vrsto let, zato se je prav na god svetega Štefana v zadnjih letih po Sloveniji in v Prlekiji ohranil ta stari ljudski običaj, kjer župnik v spominskem blagoslovu v prošnji prosi za zdravje konj in njihovih gospodarjev. Na srečanju rejcev in voznikov konjev sta zbrane nagovorila župan občine Križevci mag. Branko Belec in v imenu konjeniškega društva Križevci Silvo Moleh. Za veseli del pa je poskrbela godba na pihala DU Ljutomer. Po blagoslovu je sledilo družabno srečanje.


Več v Kultura in izobraževanje