Slavnostna akademija ob 15-letnici ŽRK Millennium

Pri Sv. Juriju raste novi rod odličnih rokometašic

Branko Košti, nedelja, 27. december 2015 ob 18:10

15 let ŽRK Millennium

S slovesno akademijo so v soboto, 26. decembra, pri Sv. Juriju ob Ščavnici, proslavili 15-letnico ustanovitve Ženskega rokometna kluba Millennium, edinega kluba, ki zastopa Pomurje v slovenskem ženskem rokometu.

Da je rokometna igra v teh krajih tako množična in priljubljena, ni slučaj, temveč ima za to največ zaslug vodstvo in športni pedagoški kader na osnovni šoli. Učiteljica in učitelj telovadbe, kot se je v času njunih začetkov na šoli imenoval med učenci najbolj priljubljeni predmet, Silva Kocbek in Rajko Dežman, sta številne generacije učenk in učencev uspela navdušiti za to temperamentno in borbeno športno igro. Na medšolskih tekmovanjih v takratni občini Gornja Radgona, so mladi rokometaši iz OŠ Sveti Jurij vedno izstopali. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo iz te množice kvalitetnih mladih igralcev izluščilo jedro, ki bo želelo igro igrati tudi po zaključku osnovne šole in se dokazovati v širšem športnem prostoru. In zgodilo se je ravno na prelomu tisočletja, ko je Peter Trbuc-Pero, ustanovitelj, prvi trener in prvi predsednik, »trmast, energičen, velikokrat jezen na cel svet, dobra duša, neumoren rokometni zanesenjak«, kot ga je na akademiji opisala moderatorka Breda Žunič, ob pomoči učiteljice Silve in učitelja Rajka, zbral nekaj energičnih deklet. Skupaj so začeli pisati uspešno zgodbo kluba, katerega so, glede na čas ustanovitve, poimenovali  Millennium. Kolektiv temperamentnih športnic, igralk, bork in prijateljic, se je vrsto let uspešno kosal s klubi iz večjih in bogatejših okolij, vrstili so se uspehi, seveda tudi neuspehi, a vedno so šli naprej, vse do 1.B slovenske rokometne lige. Prvo kadetsko tekmo so igralke Millenniuma odigrale jeseni leta 1999 v postavi: Vanja Voršič, Andreja Neubauer, Barbara Muhič, Katja Ajlec, Sabina Šijanec, Alja Trstenjak, Judita Slavič, Karla Karnet, Martina Šijanec, Janja Vrzel, Doroteja Jaušovec, Katja Peršak in Mateja Peršak. V ekipi so igrale igralke iz domačega okolja, leta 2003 se jim je pridružila prva igralka z druge strani Mure, Laura Gerič iz Žižkov, katera je v klubu igrala eno leto, nato je igrala za ekipo Celja, igrala je tudi za reprezentanco Slovenije, sedaj pa kot profesionalka igra v vodilnem klubu slovaško-češke lige. Leta 2007 je v klub prišla prva Radenčanka Laura Pihlar. Kar nekaj igralk iz Millenniuma je igralo tudi v 1. slovenski ligi: Andreja Neubauer (Ptuj), Doroteja Jaušovec (Ptuj in Velenje), Laura Pihlar (Naklo in Kozina), Katja Karba (Žalec), Danijela Kreft in Lara Rajh (Maribor) in Tina Čeh (Koper).

Zaradi študijskih, družinskih in drugih obveznosti igralk, je igralski kader začel usihati. Po petnajstih letih Millennium letos nima članske ekipe. To pa ne pomeni, da je kvalitetnega ženskega rokometa pri Sv. Juriju konec. Kot vedno, so se tudi tokrat našle zanesenjakinje, ki so se odločile rokometni igri v tem kraju povrniti ugled in mesto na slovenskem rokometnem zemljevidu. Nova trenerka, dolgoletna uspešna igralka Karla Karnet, je že vzela pod okrilje preko dvajset mladih, nadebudnih deklic, s katerimi uspešno igrajo v mlajših kategorijah. Ob strokovnem vodenju ekipe (Karla je profesorica športne vzgoje), dobri organizaciji kluba pod vodstvom nove predsednice, tudi bivše igralke in ene od ustanoviteljic kluba Sonje Neubauer, ter ob podpori lokalnih dejavnikov, bo pri Sv. Juriju zrasel nov rod odličnih rokometašic, ki bodo spet pomemben dejavnik v slovenskem ženskem rokometu.

Na sobotni akademiji sta spomine na začetke kluba, ter na vesele, smešne in tudi žalostne dogodke v preteklih letih, skupaj z igralkami, dosedanjimi predsedniki, trenerji, navijači  in obiskovalci, delili soustanoviteljici in igralki Sonja Neubauer in Melita Muhič. Priznanja v zahvalo za prispevek k ustanovitvi in delovanju kluba je predsednica Sonja Neubauer podelila ustanoviteljem Petru Trbucu-Peru, Meliti Muhič in Katji Hojs, dosedanjim predsednikom Petru Trbucu, Štefanu Trstenjaku in Mirku Petroviču, bivšima županoma Slavku Mihaliču in Antonu Slani, sedanjemu županu Mirku Petroviču in Dušanu Kocuvanu, kateri za klub ureja administrativne zadeve. Prav tako so bili nagrajeni dosedanji trenerji Peter Trbuc-Pero, Gorazd Šic, Ernest Pučko-Erni, Jože Benko-Buco, Boštjan Žinkovič-Šiba, Karla Karnet in Karli Vrbnjak.

Ob obletnici so igralke in trenerji izbrali tudi naj-igralko kluba v vseh petnajstih letih: ta naziv je pripadel Doroteji Jaušovec, najboljša strelka kluba je Martina Šijanec, najboljša vratarka pa Andreja Neubauer.

K obletnicam sodi tudi torta, tokrat so ob glasbeni spremljavi nekdanjih igralk Urške Kurbos in Ines Jaušovec, na oder pripeljali kar dve. Prva je bila namenjena ŽRK Millennium, druga pa »očetu« jürjovškega rokometa Petru Trbucu-Peru ob njegovem 44. rojstnem dnevu.

Akademija se je zaključila z druženjem ob hrani in pijači v avli KUS, kjer je bila na ogled priložnostna razstava o zgodovini kluba.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport