Poletni glasbeni šoli v Ljutomeru

Poletni glasbeni šoli v Ljutomeru

Prlekija-on.net, torek, 21. julij 2009 ob 17:27

Mlade glasbenike sta poučevala klavirski mojster Vladimir Mlinarić in portugalska flavtistka Lisete da Silva iz Londona.

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer četrto leto zapored pripravlja poletne šole za mlade glasbenike. Letos so v goste povabili Vladimirja Mlinarića, docenta na akademiji za glasbo, ki je poučeval klavir, in Lisete da Silva, ki je z mladimi glasbeniki izpopolnjevala igranje moderne, baročne in kljunaste flavte. "Poletne šole pripravljamo z namenom, da predvsem našim učencem pa tudi mladim glasbenikom po vsej Sloveniji omogočimo dodatno delo s priznanimi pedagogi," je povedal ravnatelj ljutomerske glasbene šole Slavko Lašič, ki skupaj s sodelavci med šolskim letom na raznih revijah in koncertih naveže stike z domačimi in tujimi strokovnjaki ter jih privabi v Ljutomer, kjer med poletnimi počitnicami zainteresiranim glasbenikom ponudijo dodatno izobraževanje.

Devet učencev, med njimi tudi dijakinji iz Novega mesta in Ljubljane, je sodelovalo na poletni klavirski šoli, na kateri so teden dni vsak dan dvakrat vadili pod budnim očesom Vladimirja Mlinarića, ki je od leta 2002 zaposlen na Akademiji za glasbo, kjer poučuje klavir, letos pa je postal tudi korepetitor v priznanem salzburškem Mozarteumu. "Udeleženci šole so med vadbo imeli priložnost pogovoriti se z docentom Mlinarićem, spraševati za nasvete, prisluhnili pa so lahko tudi individualnim uram drugih udeležencev šole. Poslušali so se med seboj, v tem pa je tudi namen teh poletnih šol, da se poleg pridobivanja znanja od priznanih strokovnjakov družijo in delujejo v bolj sproščenem vzdušju kot med šolskim letom," je po uspešno izvedeni šoli povedala koordinatorica Romana Rek.

Na poletni šoli za moderno, baročno in kljunasto flavto so v Ljutomeru gostili Portugalko Lisete da Silva, ki že 15 let živi v Londonu, kjer deluje kot profesorica baročne in kljunaste flavte ter komorne igre. "S portugalsko umetnico je vadilo osem učencev nižje glasbene šole iz Ljutomera, Ormoža in Maribora, sodelovali pa smo tudi učitelji. Zadovoljni smo, da nam je uspelo v Ljutomer pripeljati Lisete da Silva, ki poučuje baročno glasbo, poseben stil igranja. Pouk smo pripravili v obliki individualnih ur ter komornih skupin, svoje izpopolnjeno znanje pa so udeleženci pokazali na zaključnem koncertu," je dodala koordinatorica šole flavte Helena Verbančič.

Vsi udeleženci poletnih glasbenih šol v Ljutomeru so dobili posebne listine o uspešnem usposabljanju, kar so dodatne reference za njihovo glasbeno udejstvovanje v prihodnje.


Več v Kultura in izobraževanje