Upniki oškodovani za več kot 5 milijonov evrov zaradi namernega osebnega stečaja dolžnika

Oseba je v obdobju od leta 2011 do 2014 navidezno poslabšala svoje premoženjsko stanje in s tem v nadaljevanju posledično namerno povzročila osebni stečaj

Prlekija-on.net, torek, 5. januar 2016 ob 12:43
Denar

Denar

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v mesecu decembru preteklega leta na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo z območja Ptuja, ki je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem po 226. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Ta oseba je utemeljeno osumljena, da je z namenom, da obveznosti do svojih upnikov ne bi bile poplačane, v obdobju od leta 2011 do 2014 navidezno poslabšala svoje premoženjsko stanje in s tem v nadaljevanju posledično namerno povzročila osebni stečaj. S tem dejanjem je svojim upnikom povzročila premoženjsko škodo v višini več kot 5 milijonov evrov, kolikor znašajo terjatve upnikov, ki jih je stečajni upravitelj priznal v postopku osebnega stečaja.

K temu so odločilno prispevale tudi druge osebe, ki so prav tako utemeljeno osumljene, da so izvršile več kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po 253. členu KZ-1, ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1 in ponarejanja listin po 251. členu KZ-1, ki so ga storile s tem, da so v prej omenjenem obdobju spravili v zmoto notarko z območja Maribora, da je le-ta na podlagi lažnih podatkov, ki so ji jih posredovali, sestavila več javnih listin in jih tako potrdila kot dokaz v pravnem prometu, čeprav so se osumljene osebe zavedale, da je vsebina lažna, notarki pa so to naklepoma prikrili. Kazensko ovadbo so podali tudi zoper dve gospodarski družbi, po Zakonu o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Po poročanju časnika Finance naj bi pri tem šlo za župana Zavrča Mirana Vuka.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika