Sakralna glasba v izvedbi Illumine in Ariona

V ljutomerski cerkvi sta s tematskim koncertom z naslovom Musica Sacra večer popestrili skupini Oktet Arion in Ženska vokalna skupina Illumina

Prlekija-on.net, nedelja, 17. januar 2016 ob 20:08
Sakralna glasba z Illumino in Arionom

Sakralna glasba z Illumino in Arionom

Sobotni večer sta v ljutomerski cerkvi s tematskim koncertom z naslovom Musica Sacra popestrili skupini Oktet Arion in Ženska vokalna skupina Illumina. Poslušalci, ki so skozi bogato lokalno pevsko zgodovino razvili izostren čut tudi za glasbo z zahtevnejšo tematiko, so lahko slišali najrazličnejše zvrsti sakralne glasbe, med njimi gregorijanski koral, skladbe renesančnih skladateljev ter glasbo skladateljev novejših obdobij. Posebnost koncerta je bila krstna izvedba skladbe Oče naš, ki je nastala pod peresom Evgena Bibianka. Evgen je poleg številnih pevskih, dirigentskih in skladateljskih aktivnosti tudi umetniški vodja skupine Illumina in član Okteta Arion.

Izvedba novitet je značilna predvsem za večje in prestižnejše slovenske odre, tokrat pa je imelo tudi ljutomersko občinstvo privilegij spremljati razvoj lokalne pevske avantgarde, ki se lahko postavlja ob bok znanim slovenskim avtorjem in izvajalcem. Izvedbe so bile nagrajene z močnimi aplavzi, svoje zadovoljstvo pa so poslušalci izražali tudi s pohvalami po koncertu. Koncert je bil zanimivo uravnotežen z izmenjavo obeh nastopajočih skupin in kronan z izvedbo skupne skladbe, izvajanje pa je oplemenitila čudovita akustika ljutomerske cerkve.

Oktet Arion, ki ga vodi profesor glasbe Vito Žerdin, je nastal iz moške sekcije Komornega zbora Orfej iz Ljutomera in deluje od leta 2010, izziv pa je sprejela tudi ženska sekcija istega zbora in leta 2012 ustanovila Žensko vokalno skupino Illumina. S podporo poslušalcev bomo lahko v Ljutomeru še dolgo uživali v kakovosti nabora kulturnih dogodkov, kot jo premorejo le večja slovenska kulturna središča.

Avtor prispevka: Saša Kajdič
Avtorica fotografij: Gita Fras


Več v Kultura in izobraževanje