»NAZDRAVJE« v 27-ih občinah Pomurja

Usposobljenih bo 250 prostovoljk in prostovoljcev

Filip Matko, četrtek, 21. januar 2016 ob 14:19
Predstavitev ohranjanja kulturne dediščine v Pomurju

Predstavitev ohranjanja kulturne dediščine v Pomurju

Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije je Amalija Šiftar, doma tudi na Petanjcih, vodja projekta »NAZDRAVJE«, ki se ga izvaja v sodelovanju z Norveško (Norway grants), projekt pa omogoča s sofinanciranjem Norveški finančni mehanizem (SI05). Pod delovnim naslovom »Potenciali prebivalcev in institucij Pomurja v povečanju zdravstvenih in socialnih enakosti v lokalnem okolju« pa se ta projekt izvaja v 27-ih občinah na obeh bregovih reke Mure oziroma 24-ih društvih upokojencev.

Usposabljanje organizatorjev za področje športa je že bilo izvedeno lansko leto, 21. januarja pa je potekalo usposabljanje organizatorjev programov aktivnega staranja v Pomurju, ki ga je v murskosoboški Grajski dvorani pripravila Pomurska zveza društev upokojencev. Predsednica te zveze, Vijola Bertalanič, je dopoldne lahko pozdravila številne udeleženke in udeležence tovrstnega usposabljanja, ko je strokovni del izvajala kustosinja Jelka Pšajd iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota. Naslov njenega nazorno predstavljenega prispevka je bil »Predstavitev ohranjanja kulturne dediščine v Pomurju«.

Popoldanski del tokratnega usposabljanja organizatorjev programov aktivnega staranja v Pomurju pa se je izvajal v obliki delavnic: dramsko gledališka delavnica (Rajko Stupar), literarna delavnica (Marjan Pungartnik), pevska delavnica (Matija Horvat in Jožef Tivadar), kulturna dediščina in rokodelstvo (članice Turističnega društva Büjraš Ižakovci: Jožica Jošt, Terezija Mesarič, Marija Krčmar, Amalija Žižek in Terezija Kavaš) ter plesna delavnica (Nevenka Budna).

Cilji projekta »NAZDRAVJE« so dolgoročni saj se z njim želi razviti programe za priprave na starost, vzpostaviti med-sektorsko podporno mrežo za skrb za starejše in tako omogočiti njihovo večjo vključenost ter zmanjšati razlike med domačo in institucionalno oskrbo, tako zdravstveno kot socialno. Nosilec projekta v Pomurju je Center za zdravje in razvoj Murska Sobota z več partnerji, v društvih upokojencev pa bodo zbirali podatke na terenu pri starejših in njihovem aktivnem staranju, skupno pa bi naj v projektu sodelovalo 250 usposobljenih prostovoljk in prostovoljcev.


Več v Kultura in izobraževanje