Življenje z namenom v dobrobit vsakogar

Člani bibličnega krožka obiskali Hišo Dišečega Traminca

Filip Matko, petek, 22. januar 2016 ob 11:06
V Hiši Dišečega Traminca, foto: Alen Kerčmar

V Hiši Dišečega Traminca, foto: Alen Kerčmar

Pri Evangeličanski cerkvi Murska Sobota deluje moški biblični krožek, katerega člani se srečujejo enkrat tedensko, običajno ob četrtkih zvečer. Od lanske jeseni so se prav študijsko lotili knjige »Življenje z namenom« ameriškega pastorja Ricka Warrena. Za popestritev svojih druženj pa občasno opravijo tudi kakšno strokovno ekskurzijo. Minuli četrtek, 21. januarja, so tako obiskali Hišo Dišečega Traminca v vasi Plitvica na Apaškem polju.

Tam na naslovu Plitvica 10 že od leta 1934 biva sedaj že tretja generacija Steyerjev. Hiša nazorno (z razstavljenimi predmeti, dokumenti in številnimi fotografijami) pripoveduje zgodbe o kovačih, poljedelcih in živinoreji. So tudi vinogradniki in vinarji, z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase. To je s svojim gostoljubnim sprejemom potrdil tudi mladi gospodar Danilo Steyer članom bibličnega krožka. Z veseljem je razkazal vse prostore, kjer pripravijo, negujejo in shranjujejo grozdje, ki ga na šestnajstih hektarjih potrgajo ročno, da se pravzaprav rodi v vinu in v njem živi. Pozneje se iz hrastovih sodov ponudijo zrela, bolj bogata vina. Kako se esenca zemlje in neba poznata v vinu, je ob bogato pogrnjeni mizi z domačimi dobrotami, dokazal gostitelj Danilo Steyer s predstavitvijo več sort: Ranina, Chardonnay, Sauvignon, Renski rizling, Dišeči traminec (suhi), Dišeči traminec (polsladki), Steyer mark cuvee (beli), Steyer mark cuvee (rdeči), Dišeči Traminec Steyer Vaneja (vino iz posušenega grozdja) in belo namizno Fazan (Laški rizling).

Četudi brbončine ne okušajo več, bo spomin članom bibličnega krožka še precej dolgo ostal na obisk v Hiši Dišečega Traminca v vasi Plitvica.


Več v Družabno