Upravljanje odlagališča v Ljutomeru

Upravljanje odlagališča v Ljutomeru

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2009 ob 06:39

Komunalne odpadke, ki jih "pridelajo" gospodinjstva v Ljutomeru, Križevcih, Veržeju in Razkrižju, od novembra 2007 odvažajo v Puconce, saj je od takrat zaprto odlagališče odpadkov v Ljutomeru. Pred kratkim so župani vseh štirih občin s Komunalno-stanovanjskim podjetjem (KSP) Ljutomer podpisali pogodbo o upravljanju tega sedaj neaktivnega odlagališča v zapiranju, v pogodbi pa so dogovorjene naloge in izvajanje upravljanja tega odlagališča v času njegovega zapiranja.

KSP Ljutomer mora na odlagališču izvajati program meritev meteoroloških parametrov, emisij odlagališčnega plina, emisij pri odvajanju izcednih voda in parametrov onesnaženosti podzemnih voda. Poleg tega upravljavec med drugim opravlja tudi redne preglede stanja odlagališča v zapiranju. Na letnem nivoju bodo za izvajanje te pogodbe občine zagotovile dobrih 40 tisoč evrov, ki si jih bodo razdelile na podlagi števila prebivalcev. Z omenjenimi sredstvi bodo izvajali le dela, ki so v neposredni zvezi z upravljanjem odlagališča v zapiranju, sicer pa bo pred zaprtjem odlagališča treba izvesti na samem odlagališču še nekatera investicijska dela, katerih vrednost je ocenjena na 340 tisoč evrov. Urediti bo treba dostopno cesto, odvodnjavanje odlagališča, pogozditev z zunanjo ureditvijo in del razsvetljave.

KSP Ljutomer bo izvajalo upravljanje odlagališča v zapiranju do izdaje odločbe o zaprtju odlagališča, ki jo izda Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje. O upravljavcu zaprtega odlagališča bodo odločale vse štiri občine, ki so odpadke odlagale na obravnavanem odlagališču.


Več v Gospodarstvo