Etnološki tabor na Stari Gori

Etnološki tabor na Stari Gori

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2009 ob 06:42

Študentje so očistili in evidentirali približno 1200 predmetov lokalne dediščine.

V 60. letih prejšnjega stoletja so v stari šoli na Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pričeli zbirati predmete, ki so zaznamovali življenje prednikov. Etnološka zbirka, ki so jo javnosti prvič predstavili leta 1997 ob uradni otvoritvi mlina na veter, je bila zaupana v hrambo Turističnemu društvu Stara Gora, predsednik društva Janez Mir pa je skupaj z etnologinjo in višjo kustodinjo Pokrajinskega muzeja Murska Sobota Jelko Pšajd dobil zanimivo idejo, kako zbirko urediti in jo še obogatiti. Na njun predlog so na Stari Gori organizirali etnološki tabor.

V tednu dni je dvanajst študentov etnologije in kulturne antropologije ter dva diplomirana etnologa in kulturna antropologa pod vodstvom Pšajdove pričelo skrbno pregledovati in popisovati 1200 predmetov bivanjske kulture, kuhinjsko posodo, predmete rokodelskih obrti, lova in ribolova, poljedelstva, živinoreje ter šolstva. Kot je povedal Janez Mir, so v posebne obrazce vpisali ime, narečno ime, uporabo, čas in kraj nastanka, podroben opis posameznega predmeta ter ga izmerili in fotografirali. "Delali so od ranega jutra do poznega večera. Po treh dneh zamudnega dela so nato pričeli postavljati zbirke po sklopih," doda Mir, ki je ob tem izpostavil pomoč domačina Jakoba Kranjca, skrbnika zbirke. Tako so v eni izmed sob postavili zbirko z naslovom Zgodba o zrnju, ki s predmeti prikazuje pot zrnja od sejanja do moke, v ostalih sobah pa so nastale zgodbe o kovačih, lončarjih, mizarjih, čevljarjih, sodarjih, vinogradnikih ter o vsakdanjem življenju podeželskih ljudi.

"Zbirke si lahko obiskovalci ogledajo vsak dan po dogovoru," je vse, ki jih zanima etnološka dediščina, na Staro Goro povabil Mir, ki je skupaj s preostalimi člani turističnega društva veliko energije v preteklem letu vložil v promocijo kraja Stara Gora v sosednji Avstriji. Število tujih obiskovalcev se povečuje, tako so samo lani zabeležili 27 avtobusov tujcev. Nekoliko manj je domačih obiskovalcev. Leta 2007 so našteli pet tisoč obiskovalcev, kar je rekordna številka, lani je bilo turistov nekoliko manj, tudi letos ne pričakujejo rekordnih številk. Prihajajo Francozi, Italijani in Angleži, v začetku julija jih je obiskalo 20 študentov iz Južnoafriške republike, v šolskem letu pa si etnološko zbirko ogleda tudi izredno veliko učencev in dijakov. Mlade pričakujejo na Stari Gori znova v jesenskem času, ko bodo pripravili stiskanje jabolk na stari način. "Za še večje število turistov v našem kraju nujno potrebujemo prenočišča. Prepričan sem, da bi bilo za tukajšnje prebivalce, predvsem kmete, idealno, če bi uredili prenočitvene kapacitete, saj bi ob tem lahko prodali odlične kulinarične posebnosti, ob tem pa bi gosta lahko dalj časa zadržali v naših prelepih krajih," je še dodal Mir.


Več v Kultura in izobraževanje