V Ivanjševcih ob Ščavnici so zabeležili škofijski misijon

Misijon bo trajal devet mesecev vse do sredine avgusta po 36. župnijah murskosoboške župnije

Prlekija-on.net, nedelja, 31. januar 2016 ob 15:19
Škofijski misijon v Ivanjševcih ob Ščavnici

Škofijski misijon v Ivanjševcih ob Ščavnici

Ob 10-letnici ustanovitve Škofije Murska Sobota, ki jo obeležujemo letošnje leto, so v Škofiji Murska Sobota pripravili Škofijski misijon na katerega se pripravlja že od leta 2011, ko je bilo to sklenjeno in potrjeno na seji Zbora svetovalcev.

Misijon, ki se je pričel v lanskem decembru in bo trajal devet mesecev vse do sredine avgusta je po 36. župnijah murskosoboške župnije načrtovan z najrazličnejšimi dogodki, ki verne ljudi popelje k glavnemu cilju in namenu škofijskega misijona, da bi kristjani svojo vero upali živeti in jo potrjevati v svojem življenju in jo znali gojiti, ter prenašali najprej v svojih družinah, v javnosti, ter zgledno znali navduševati tudi druge zanjo.

V župniji sv. Petra v Gornji Radgoni, se v sklopu tega dogodka, pripravljajo in že organizirajo različne aktivnosti in druženja, ki vabijo mlade, zakonce, družine, starejše in vse, ki hrepenijo k usmiljenju, miru, ljubezni, strpnosti in odpuščanju. Med drugim je tudi priprava na novo mašo v letošnjem letu g. Matjaža Muršič Klenarja, enkrat mesečno ob nedeljskih mašah se izmenjujejo duhovniki znotraj škofije, pripravljajo molitvene ure ter organizirajo sv. maše po vaseh v gasilskih domovih.

Eden izmed takšnih aktivnosti in načrtovanih dogodkov je bilo zabeleženo v petek, 29. januarja, v Ivanjševcih ob Ščavnici, kjer so svoje gostoljubje ponudili vaščani in krajani vasi Ivanjševci ter Ivanjševskega Vrha. Skupno sv. mašo, ki je potekala  v tamkajšnjem gasilskem domu in  je privabila številne vaščane in od drugod je daroval radgonski kaplan Andrej Lažeta. Daritve, ki je bila darovana za vse pokojne vaščane so z lepim korovskim petjem popestrili domači cerkveni pevci ob pomoči organistke in katehetinje Nataše Preglav. Ob koncu sv. maše je skozi čas zgodovine kraja Ivanjševci ob Ščavnici popeljala krajanka s predstavo kraja, ki se ga prvič omenja že davnega leta 1425 in je najbolj znan po izvirih mineralne vode »Ivanjševska slatna«. Od tu je doma Franc Holz (1880-1914), poljedelski strokovnjak, Matija Wurzer (1832-1921) župnik v Rušah, kjer je branil slovenski značaj pred germanizacijo, akademik dr. Anton Trstenjak (1906-1996), mag. David Kraner, ki končuje doktorat v Rimu in športnik Dejan Vajs, svetovni podprvak v kickboxingu.

Po končani sv. maši je sledilo veselo druženje, ob dobrotah, ki so jih pripravile gospodinje in kapljici dobrega iz domačih vinorodnih gričev vrlih gospodarjev, je zadonela ob pomoči mladega harmonikarja iz Ivanjševcev ljudska vesela pesem. In stekla je tudi beseda v prijateljskem tonu z namenom druženja in pogovora med krajani, katero s časom »novodobnosti« primanjkuje, ter drastično usiha in žal tudi izumira.

Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje