Organizirali kulinarično delavnico, ki je bila namenjena pripravi prleške gibanice

Ob številnih promocijskih aktivnostih se je pričelo tudi zbiranje receptov za pripravo prleške gibanice

Prlekija-on.net, sobota, 20. februar 2016 ob 20:06
Kulinarična delavnica o pripravi prleške gibanice

Kulinarična delavnica o pripravi prleške gibanice

Prleška gibanica je sladica, ki zagotovo pripomore h krepitvi identitete ter prispeva k posebnosti in pestrosti kulinarične ponudbe Prlekije.

Eden od glavnih povzetkov lanske okrogle mize o prepoznavnosti prleške gibanice v okviru prireditve Prleška gibanica 2015 je bil nujno poenotenje recepta za pripravo le te. V tem mesecu so se aktivno začeli zbirati recepti. Ravno zato je Kulturno in izobraževalno društvo KELIH organiziralo prvo kulinarično delavnico, ki je bila namenjena pripravi prleške gibanice in zapisu enega izmed receptov. Število mest za udeležence je bilo seveda omejeno, povpraševanje pa veliko. Večina je bila takšnih, ki prleške gibanice še niso pekli. To je seveda zelo razveseljiva novica, saj kaže na željo po peki in s tem večanje prepoznavnosti prleške gibanice.

Majda Vrbnjak iz Ključarovcev je bila gostiteljica. Kraj ni bil izbran naključno, Majda Vrbnjak in Lidija Koroša sta namreč del ekipe Kafetaric, ki je lani na ocenjevanju prleške gibanice dosegla izvrstno drugo mesto. Bili sta pravi mentorici. Majda je pripravila vse sestavine. Skuta, smetana in jajca so bila seveda domača. Priprava testa je terjala tudi moč. Ko je bilo umešeno, ga je bilo potrebno še nekajkrat vreči. Pravzaprav več kot petdeset krat. Medtem ko je vlečeno testo počivalo, da je bilo kasneje voljno, je bil čas za malico. Kuhane domače klobase s hrenom in kruhom so bile odlične.

Zatem je bilo na vrsti pomembno delo, vlečenje testa. Paziti je treba, da je enakomerno tanko, da se ne trga, da ga ni premalo… Število plasti testa je tema, o kateri se vedno govori v povezavi s prleško gibanico. Tudi vprašanja, ali mora biti okrogla ali je lahko štirikotna, niso nič manj pogosta. Na delavnici je bila štirikotna, kot so jo Kafetarice pripravile za ocenjevanje. Ta del priprave je bil še posebej zanimiv. Pomembno je, da je skuta enakomerno nanešena, da ni preveč oziroma premalo kisle smetane ali masla, da se plasti enakomerno prekrivajo. Seveda je bilo vse potrebno delo uspešno opravljeno, med peko prleške gibanice je bilo treba pospraviti še kuhinjo.

Nestrpno pričakovanje pokušine je bilo na srečo kratko. Tudi nekaj tistih, ki niso aktivno sodelovali na delavnici, so se strinjali, da je bila prleška gibanica zelo okusna. Ne presladka in ne preslana, ne previsoka in ne prenizka, niti ni bila preveč zapečena.

Zaradi zainteresiranosti bo v sredo, 2. marca 2016, še ena delavnica. Prijave so možne na mail: prleska.gibanica1@gmail.com.

Vsi, ki pečete prleško gibanico, ste vabljeni, da na isti mail pošljete vaš recept, ki bo pripomogel k določenemu poenotenju recepta za pripravo prleške gibanice. Recept naj vsebuje sestavine (katere in koliko) ter natančen postopek priprave.


Več v Kultura in izobraževanje