Velika večina vzorcev z zlato medaljo

Radgonsko - kapelski vinogradniki so spet pridelali izvrstno kapljico; Strokovnjaki so ocenili 95 vzorcev, katerih povprečna ocena je 18,10 točk; Chardonnay Franca Kupljena prejel kar 19,73 točk

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. februar 2016 ob 10:11
21. ocenjevanje vin Radgonsko - kapelskih vinogradnikov

21. ocenjevanje vin Radgonsko - kapelskih vinogradnikov

Podobno kot že vrsto let doslej so v Društvu vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina - prerez letnika, tokrat letnika 2015. Skupina priznanih slovenskih enologov (vsi so vinski vitezi), pod vodstvom vinskega svetovalce in strokovnjaka mag. Antona Vodovnika, zraven pa še: Alojz Filipič, Franc Kupljen, Franc Škrobar in Milan Kolarič, ki je kot predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-kapelskih goric, so tokrat vina ocenjevali na Vinogradniško-izletniški kmetiji Kupljen (mimogrede je Franc Kupljen podpredsednik društva) v Okoslavcih. Pred začetkom ocenjevanja so prisotne pozdravili predsednik društva Kolarič, župan občine Radenci Janez Rihtarič ter predsednik komisije, mag. Anton Vodovnik, ki je tudi razložil potek ocenjevanja. Na 21. tradicionalnem ocenjevanju, kjer je komisija ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko - Kapelskih goric, torej iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, so člani komisije morali poskusiti kar 95 vzorcev izvrstne kapljice.

In po ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko - kapelski vinogradniki lani, v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte, le en vzorec pa so morali izločiti, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro. Kar nekaj ocenjenih vzorcev je prišlo v 'razred' vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno nad 18, nekaterimi celo nad 19. Letos je sicer najvišjo (kar 19,73) oceno sploh osvojilo vino sorte chardonnay – suhi jagodni izbor, znanega vinogradnika Franca Kupljena iz Okoslavcev. Sploh pa je povprečna ocena vin normalnih trgatev zavidljivih 18,06, skupna povprečna ocena 18,10, povprečna ocena za posebne trgatve – predikate pa kar 19,30. Skupne ocene so torej potrdile, da je vino letnik 2015 v radgonsko-kapelskih goricah izvrsten. Da gre za izvrstno kapljico potrjuje tudi dejstvo, da je med 95 vzorci bilo podeljenih kar 64 zlatih ali velikih zlatih medalj, torej več kot 18 točk, 30 vzorcev pa je ocenjeno z več kot 17 točk, torej so dobili srebrne medalje.

Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji uspeli narediti in došolati v še boljše in kakovostnejše vino o katerem letniku se bo gotovo govorilo še veliko prihodnjih let. Po besedah mag. Antona Vodovnika je bil letnik 2015 izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno. Ravno v ta namen ustrezne strokovne ustanove, v sodelovanju s kmetijsko svetovalnimi službami pripravljajo številna predavanja in druge vrste strokovnega izobraževanja vinogradnikov in kletarjev. »Zelo sem zadovoljen, da zasebni vinogradniki ne zaostajajo za velikimi vinogradniškimi gospodarstvi, kot je to bilo pred leti. Skoraj 40 let spremljam vina na teh območjih in sem zelo zadovoljna, da njegova kakovost iz leta v leto nenehno narašča. Vse namreč napreduje in se izboljšuje, čeprav še vedno obstajajo določene rezerve. Dobro je, da je konkurenca vedno večja, kajti to bo še dodatno izboljševalo delo vseh in s tem tudi kakovost, edino proti naravi se ne more«, ni s pohvalami varčeval mag. Anton Vodovnik, ki gotovo sodi med pomembnejše in večje poznavalce vina na območju Slovenije. Dodal je, da je po kakovosti tudi letnik 2015 nadpovprečen in ga zelo veseli, da narava vinogradnike obdaruje tudi ko to letina sicer ni najboljša. Pa še to, že mesec dni prej kot v preteklosti; Grozdje namreč dozori že sredi septembra, nekoč pa so komajda konec septembra ali v začetku oktobra začenjali s trgatvijo zgodnjih sort...

Sicer pa, vsem svojim članom in drugim vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanju bodo v Društvu vinogradnikov radgonsko - kapelskih goric podelili posebna priznanja, hkrati pa bodo podelili tudi naslove šampion, prvake sort, pa velike zlate, zlate in srebrne medalje, za dosežke na ocenjevanju in to na tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki bo v soboto, 9. aprila na Turistično-izletniški kmetiji Roškar v Lastomercih, kjer bodo okronali tudi novo vinsko kraljico Katjo Hamler. Nasledila bo dosedanjo kraljico Anjo Trstenjak, ki je skupaj z Dragom Puklavcem, Alojzom Maukom, Jankom Knipličem in Iztokom Rožmanom, skrbela da je komisija lahko brez težav opravljala svoje delo.

Posebna priznanja bodo prejeli tudi prvaki sort, in sicer so to: Anton Pintarič (Lastomerci), za zvrst (18,13), Zvonka & Jožef Vogrin (Spodnji Ivanjci) za šipon (17,97), Janko Rihtarič (Boračeva) za laški rizling (18,40), Milan Kolarič (Police) za ranino (18,30); Franc Kupljen za charodnnay (18,53), Vino Škrobar (Janžev Vrh) za modro frankinjo (18,10); Marjan Puklavec (Radenci) za renski rizling (18,40), Franc Kupljen za sauvignon (18,37; Marjan Puklavec za traminec (18,40), Kocuvan – Avos (Sovjak) za sivi pinot (18,37); Franc Kupljen za muškat otonel (18,43), Irena & Štefan Pavlinjek (Aženski Vrh) za rumeni muškat (18,30).


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje