Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer z novim vodstvom

Za novega predsednika društva je bil izvoljen Stanislav Kaučič

Prlekija-on.net, torek, 23. februar 2016 ob 09:02
Za novega predsednika društva je bil izvoljen Stanislav Kaučič

Za novega predsednika društva je bil izvoljen Stanislav Kaučič

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer nadaljuje delo in tradicije društva Weinbauverin in Luttenberg, ki je bilo ustanovljeno 1872. leta. Zgodovina in sedež društva do leta 1900, ko je društvo začelo delovati v slovenskem jeziku nista povsem znana. Društvo se je v preteklosti nekaj krat prestrukturiralo in preimenovalo ter sproti sledilo tokom zakonodaje. Tako so na pobudo skupine uglednih Ljutomerčanov 1974. leta v Ljutomerski kleti sprejeli nova pravila delovanja društva. Prvi predsednik je bil Slavko Žalar. Od takrat naprej je delo v društvu ponovno oživelo, vanj se je včlanjevalo vedno več uglednih ljutomerskih vinogradnikov.

Letos društvo praznuje 144 let dela. Pred dnevi so se člani sestali na rednem občnem zboru, ki je bil na izletniški kmetiji Frank-Ozmec v Slamnjaku. Na zboru se je zbralo okrog šestdeset vinogradnikov. Pregledali so delo preteklega leta in izvolili novo vodstvo društva ter upravni odbor. V preteklem obdobju so izpeljali številne aktivnosti od ocenjevanja vin, reza vinske trte v atriju mestne hiše, izvedli nekaj predavanj in delavnic, sodelovali pri kronanju vinske kraljice ter preurejali lastne društvene prostore. V društvu so ponosni, da so prvi v Sloveniji imeli vinsko kraljico. Iz njihovih vrst so tako imeli do sedaj že tri vinske kraljice.

Ker je bilo volilno leto, se je prejšnje vodstvo odločilo za nov zagon z mlajšimi člani v organih društva. Zahvalili so se za uspešno sodelovanje s starim vodstvom, predvsem vsem dosedanjim predsednikom; Slavku Žalarju, Cvetki Sakelšek in Miranu Toriču. V svojih mandatih je vsak pustil sled uspešnega dela. Za novega predsednika društva je bil izvoljen Stanislav Kaučič. V predstavitvi programa za delo v tekočem letu želi medsebojno sodelovanje z vsemi člani vinarji, da bodo skupaj organizirali ocenjevanje vina, delavnice in razna predavanja z degustacijami, sodelovali bodo na lokalnih prireditvah, sejmih in promovirali žlahtna prleška vina. Na področju izobraževanja so še predvidene ekskurzije in razne delavnice. Organizirali bodo rez vinske trte v mestni hiši, postavitev klopotca, trgatev ter sodelovali s klubom vinskih kraljic Slovenije.

Pridružila se je tudi nova članica društva Vanja Samec (sicer pravnukinja Josipa Murse), ki si želi aktivnega dela v društvu, želi več mladih vinogradnikov, ki se bodo združili in nadaljevali težko delo svojih prednikov. Sama bo nadaljevala pot svojega pradeda in namerava zasaditi »mursove vinograde« na zemlji, ki jo je dobila vrnjeno po nacionalizacijskem postopku. V razpravo se je vključila tudi članica Suzana Kolbl, ki si želi prav tako v društvu mlade naslednike iz vrst zdajšnjih članov. Skupaj s vinskimi kraljicami, posebej še s Sandro Vučko bo poskrbela za ugled Društva vinogradnikov in želi promovirati prleška vina in odnos mladih do uživanja vin, spoštovanja dela naših rok in sad naše prleške zemlje na kulturni nivo. V novem upravnem odboru so tudi člani stroke, ki so pripravljeni svetovati predvsem mladim vinogradnikom. Skupen cilj jim je pomladiti društvo in medsebojno sodelovanje vseh članov. Sodelovali bodo s sorodnimi društvi ter lokalno skupnostjo in turističnimi organizacijami za boljšo prepoznavnost predvsem prleške žlahtnine.

Srečko Lukovnjak Kramberger


Več v Kultura in izobraževanje